Waarom beschermt paars fruit tegen kanker en alzheimer

Inleiding

Waarom beschermt paars fruit zoals bos-en braambessen, blauwe druiven en pruimen ons niet alleen tegen allerlei ouderdomskwalen, maar nu ook tegen alzheimer en het levensbedreigende kanker? Waar zit dan precies het geheim van dit wonderfruit, en is het eten ervan voor iedereen even gezond? Moet dit superfruit voortaan dagelijks op ons menu en waarom neemt de maqui-bes hier een bijzondere plaats in?

Risico verminderen

Een en ander kwam aan het licht tijdens een grootschalig onderzoek aan de vooraanstaande, Britse universiteit van Manchester. Tijdens dit onderzoek kwamen toch wel erg verrassende resultaten naar voor. Dat paarse fruit beschermt tegen ouderdomskwalen zoals hart-en vaastziekten en ook tegen MS, was reeds eerder geweten. Dit bijkomend onderzoek leert ons nu ook dat paars fruit het risico op alzheimer en kanker opvallend verkleint.

Dagelijks op het menu

Willen we tenvolle van de voordelen van paars fruit genieten, dan vervangen we voortaan minstens twee van de vijf aanbevolen dagelijkse potie's groenten en fruit door deze paarse wonderbessen als bos-en braambessen. Ook pruimen en blauwe druiven bieden ons dezelfde gezondheidsvoordelen.

Polyphenolcomponenten

Wie zijn kansen op een gezonde, oude dag gaaf wil houden, moet beslist hart-en bloedvaten in ere houden. De blauwe bes en het andere paars gekleurde fruit, zijn hier sterke wapens tegen. Maar waar zit nu precies het geheime wapen van deze gezondheidsbommen? Het zijn de polyphenolcomponenten, waaronder anthacyaan, die voor al deze gezondheidsvoordelen verantwoordelijk zijn. Het zijn uitgerekend deze stoffen die de typisch paarse kleur geven aan dit wonderfruit. Deze kleurstof zorgt er voor dat de vetophoping, door hoofdzakelijk slechte cholesterol in onze bloedvaten, sterk wordt vermindert. Hierdoor wordt de doorbloeding van onze bloedvaten opvallend verbetert.

Overmatige ijzeriname

Een tweede vaststelling dat nu tijdens het Britse onderzoek aan het licht kwam, is ongetwijfeld dat deze polyphenolcomponenten erin slagen de slechte effecten van te veel ijzerinname te voorkomen. Iedereen van ons gaat ervan uit dat men nooit genoeg ijzer in zijn lichaam kan hebben, maar niets is minder waar. IJzer is erg doeltreffend om onze gezondheid en lichamelijke conditie op peil te houden, maar ook hier is teveel niet goed. Teveel ijzer in ons bloed kan ervoor verantwoordelijk zijn dat vitamine C ons lichaam niet meer beschermt tegen allerlei infectieziekten zoals griep en andere winterkwaaltjes. Nu is ook gebleken dat bijvoorbeeld groene thee en kurkuma dezelfde gezondheidsvoordelen bieden dan dit paarse wonderfruit.

Anti-oxydanten

Paars fruit is ook rijk aan anti-oxydanten. Deze vertolken een hoofdrol bij het voorkomen van allerlei ouderdomskwalen. Ze werken ook ontstekingsremmend, cholesterolverlagend en beschermen ons tegen dementie, de ziekte van parkinson, ms en kanker. Dat is niet verwonderlijk, want er zijn weinige andere voedingsstoffen die méér anti-oxydanten bevatten dan dit paarse fruit. Zelfs de bladeren van de blauwe bessenstruik bieden ons vele gezondheidsvoordelen. Dat is dan ook de reden waarom hier zo dikwijls thee wordt van gemaakt. Deze thee is erg afdoend tegen verkoudheden, keelpijn, diarree, diabetes en infectieziekten van de urinewegen.

Suiker taboe

Toch heeft de blauwe bes en het andere paarse fruit ook enkele nadelen. Zijn vele gezonde eigenschappen, verminderen sterk naarmate men dit fruit combineert met suiker. Dit is de reden waarom het eten van bijvoorbeeld blauwe bessenconfiteur wordt afgeraden. Blauwe bessen worden bij voorkeur onmiddellijk na de aankoop gegeten. Stevige, blauwe vruchtjes met een zilverachtige glans, garanderen ons de beste kwaliteit. Verschrompelde en overrijpe bessen, evenals hun lightversie, zijn af te raden. Deze bessen worden bij voorkeur dus niet té lang bewaard omdat ze dan heel wat van hun gezonde eigenschappen verliezen.

Maqui-bes met chocoladesmaak

Deze maqui-bes neemt bij dit alles een vooraanstaande plaats in. Nergens anders werden hogere concentratie's anti-oxydanten gevonden dan in deze maqui-bes. Dit kleine superbesje groeit aan de acai-palm, een lange en slanke Zuid-Amerikaanse palmboom, die hoofdzakelijk terug te vinden is in Brazilië en in het Guyaanse en Surinaamse Amazonegebied. Deze maqui-bes heeft een heerlijk verfrissende smaak, met een vleugje...chocolade. Het is een uitzonderlijke bron van proteïne, gezonde vetten, essentiële vetzuren, vitaminen en mineralen en polyfenolen. Om al deze redenen, wordt deze maqui-bes vandaag meer en meer verwerkt in allerlei dranken, fruitsappen en in voedingssupplementen. Deze maqui-bes is op langere termijn ook doeltreffend in een evenwichtig dieet. Ze stimuleert de darmwerking en het metabolisme versneld, waardoor er meer vet wordt verbrand. Dit wonderbesje is daarbovenop ook erg rijk aan vitamine A, B1,B2 en B3, C,E, fosfor, calcium en proteïnen en aan voedingsvezels.