Hoe gezond zijn rode bieten
Inleiding
De rode biet is het kleine broertje van de suiker-en de voederbiet. Rode bieten en het sap ervan... vele landgenoten trekken er nog altijd hun neus voor op, vanwege de slechte smaak. Rode bieten hebben inderdaad een sterke aardsmaak, maar weegt dit nadeel op tegen de eventuele voordelen die deze miskende groente ons biedt? Hoe gezond zijn rode bieten, en hebben ze ook een positieve invloed op ons uithoudingsvermogen, zoals wetenschappers recent ontdekten? Kunnen we deze rode bieten verwerken in lekkere gerechten, zodat we ook van hun voordelen kunnen profiteren?
Assepoester onder de groenten
Net zoals onze spruitjes hun negatief imago ten onrechte met zich blijven meezuilen, is dat zéker ook het geval met onze rode biet. Ze zijn nog steeds de assepoester onder de groenten. Toch lijkt de kentering eindelijk in zicht. Rode biet zou niet alleen een uitstekend wapen zijn tegen allerlei welvaartsziekten. Wetenschappers kwamen nu ook tot de vastelling dat het sap ervan, ons uithoudingsvermogen verbetert. Het is inderdaad een publiek geheim, dat meer en meer topsporters hun heil zoeken in dit rode bietensap.
Verschillende variëteiten
De rode biet is familie van vergeten groeten als warmoes, suiker-en voederbiet. Rode bieten hebben meestal een ronde vorm. Er bestaan echter ook langwerpige variëteiten, met geel en zelfs wit vruchtvlees. Gele exemplaren hebben een veel minder uitgesproken aardsmaak. Door hun frissere smaak, worden ze dan ook meer in salades verwerkt.
Gezondheidsvoordeel overroepen?
Eén ding is zéker: rode biet is rijk aan ijzer, vitamine c, mineralen, antioxydanten en lipopeen. Ze beschikken ook over hoge concentratie's betaïne. Daardoor zijn ze bloedversterkend, en zouden ze zelfs kanker kunnen voorkomen en onder controle houden. Sommige artsen waarschuwen hierbij echter voor al teveel optimisme. Rode bieten zijn groenten, en zéker geen geneesmiddel zoals sommigen graag willen geloven. Jonge bietjes hebben een hoog gehalte aan kalium en worden dan ook sterk aanbevolen bij té hoge bloeddruk.
Meer uithoudingsvermogen
Britse wetenschappers kwamen recent tot de ontdekking, dat rode bietensap onze uithouding verbetert. De deelnemers aan dit grootschalig onderzoek, werden in twee groepen verdeeld. De eerste groep dronk dagelijks één glas rode bietensap, terwijl de anderen rode bessensap door hun keel goten. Het resultaat was verbluffend. Drinkers van het bietensap, verbruikten duidelijk minder zuurstof, waardoor hun spieren ook minder energie verbruikten. Hun uithoudingsvermogen ging daardoor sterk de hoogte in. Diegenen die voor het onderzoek hun maximum inspanning één uur wisten vol te houden, konden dat na de bietenkuur ruim één kwartier langer. Hun snelheid was opmerkelijk toegenomen en hun bloeddruk gedaald, met positieve gevolgen voor hun hart.
Hoge dosis nitraten
De verbetering van ons uithoudingsvermogen, door het drinken van rode bietensap, hebben we volgens wetenschappers te danken aan hun hoge concentratie's nitraten. Deze nitraten zetten onze bloedvaten open, waardoor de toevoer van zuurstof naar de spieren zou verbeteren. Eén nadeel aan rode bietensap: door het drinken ervan, kleurt onze urine rood-paars en dat is voor velen een hinderpaal.
Bereiding
Bij hun aankoop, moeten rode bieten stevig aanvoelen, en niet rimpelig zijn. Ze moeten vooraf uiteraard grondig schoongemaakt worden. Het verschil tussen zomer-en winterbiet zit hem uitsluitend in de kooktijd. Bieten kook je bij voorkeur in hun geheel, met nog een stukje van het blad eraan. In het andere geval gaan ze "bloeden", en veel van hun smaak verliezen. Zomerbieten hebben een kooktijd van zo'n half uur, winterbieten doen daar maar liefst twee uur over. Nadat ze gekookt zijn, spoelen we ze onder koud water en wordt hun vel afgestroopt.
Winterslaatje van rode bieten
Ingrediënten voor vier personen: een bokaal rode bieten, vier stronken witloof, twee uien, twee appelen, 150 gram walnoten en zes eetlepels light mayonaise.
Bereiding Was de witloofstronken en snij ze in kleine stukjes. Snij de rode biet in kleine plakjes, en doe ze samen met het witloof in een kom. Snij de appel in kleine stukjes, en doe deze bij het witloof en de rode biet. Voeg er de mayonaise, de fijn gesnipperde ui en de walnoten aan toe, en roer alles stevig door mekaar.
Geroosterde eendenborst met rode bietensap
Ingrediënten voor vier personen: Vier eendenborstfilets, twee sjalotjes, vier rode bieten, één dl sherry-azijn, acht dl groente-of gevogeltefond, peper en zout.
==Bereiding:==Stoof de fijngehakte sjalotjes en voeg er drie, in plakjes gesneden, rode bieten aan toe. Giet er een scheutje sherry-azijn en de groente-of gevogeltefond bij. Kruiden met peper en zout. Laat twintig minuten gaar stoven. Doe daarna alles in de keukenrobot, en mix fijn, samen met een nootje boter. Druk dit alles fijn door de zeef. Rooster de eendenborst eerst aan de velkant, zonder vetstof. Daarna gedurende acht minuten roosteren aan de vleeskant. Zorg er voor dat het vlees mooi rose blijft. Snij de overgebleven rode biet in ultrafijne schijfjes, en bak deze in frituurolie. Snij ook de eendenborst in fijne schijfjes. Verdeel de groentesaus over de borden, leg er eerst de sneetjes eendenborst en dan de rode bietschijfjes er bovenop.
Terrine van geitenkaas, prei en rode biet
Ingrediënten voor vier personen: één kilogram verse geitenkaas, twaalf maal wit van prei, acht rode bieten, tien cl hazelnootolie, vijf cl balsamico-azijn, vier sneetjes boerenbrood, peper.
Bereiding: Blancheer de prei en laat uitlekken. Neem een terrine, en leg hier achtereenvolgens een laag geitenkaas, een laag prei, terug een laag geitenkaas, een laag rode biet en nog een laag geitenkaas. Druk alles goed aan, en zet dit gedurende minimum twaalf uur in de koelkast. Haal, voor het opdienen, de kaasterrine uit de vorm. Snij de geitenkaas in plakken van zo'n twee centimeter, en leg deze op gekoelde borden. Geef er een vinaigrette van hazelnootolie, balsamico-azijn en geplette, witte peperkorrels bij en serveer met geroosterd boerenbrood. Smakelijk!