Hoe gezond is prei

Inleiding

Als er één typische wintergroente bestaat, dan is dat ongetwijfeld prei. Toch is deze groente een gans jaar verkrijgbaar. Hoe gezond is prei, en bestaan er eenvoudige, lekkere en toch verrassende gerechten met deze wintergroente die door iedereen gemakkelijk zijn klaar te maken?

Volle grond groente

Prei behoort tot de volle grond groenten. Andere veel gebruikte volle grond groenten zijn wortelen en selder. Prei maakt deel uit van de uitgebreide lookfamilie, en is wat men noemt een eenzaadlobbige plant. Prei is opgebouwd uit verschillende bladscheden en bladschijven. De bladscheden zitten over elkaar heen gevouwen en vormen, zo lang ze met grond bedekt zijn, het witte gedeelte van de prei.

Verdikking

In de vegetatieve fase is er geen stengel aanwezig. Pas onder invloed van de najaarskoude wordt de prei generatief. Eind april-begin mei gaat prei dan een stengel vormen. Dat gaat dan ten koste van zijn bladeren. Aan de voet van de prei kan dan, in vele gevallen, een verdikking optreden. Deze knobbel maakt het verwijderen van de oude bladeren heel wat moeilijker.

Altijd verkrijgbaar

Daardat prei zowel in de zomer als tijdens de winter geteeld wordt, is deze bijzonder voedzame groente een jaar lang verkrijgbaar. Koop bij voorkeur verse en jonge prei. Kies dan ook uitsluitend prei met een zeer dicht bladvorming met een fris en donkergroen blad, zonder beschadigde plekken. Slappe stengels, opgeblazen of opengebarsten stengelbasissen of verdroogde en verkleurde bladeren, maken ons duidelijk dat we met oude prei te maken hebben.

Vitaminerijk

Prei is opvallend chaloriearm. Honderd gram rauwe prei is goed voor amper 130 calorieën. Daarnaast is prei ook rijk aan vitaminen als vitamine C, B1 en B2 en aan calcium, ijzer caroteen en foliumzuur. Deze groente bevat ook heel wat koolhydraten en eiwitten. Verder is in prei ook heel wat kalium, magnesium en mangaan aanwezig. De antioxyderende en antibacteriële zwavelverbinding allicine is verantwoordelijk voor de karakteristieke geur en smaak van prei.

Prei wordt hoofdzakelijk rauw en gekookt gegeten. Het wordt ook gebruikt als keukenkruid, en verwerkt in frisse (zomer)salades. Verse prei blijft in de groentenbak van onze koelkast zeker twee weken goed. Omgewassen en op een koele en vochtige plaats bewaard, kan prei zelfs een tweetal maanden perfect bewaard worden. Men kan de prei dan vorstvrij bewaren door hem met aarde af te dekken. Prei kan men ook geblancheerd invriezen. De groente moet zelfs niet ontdooid worden om te bereiden.

Flandria-label

Flandria is een speciaal keurmerk voor groente en fruit, uitsluitend van topkwaliteit. Het Flandria-kwaliteitslabel wordt toegekend aan groenten en fruit die aan een hele reeks uitwendige en inwendige criteria moeten voldoen, ook prei. Enkele van die voorwaarden zijn: zeer dichte bladvorming, fris en donkergroen loof, geen enkel spoor van ziekte, geen schade of een gele verkleuring aan zowel het blad als het witte gedeelte van de prei, en geen zaadvorming. Prei die aan het strenge Flandria-eisen voldoet, wordt met ingekorte worteltjes op de markt gebracht. Daarnaast gelden er nog bijkomende milieu-eisen. Flandria-producten zijn immers milieuvriendelijk en geïntegreerd geteeld. Dat betekent dat chemische gewasbescherming tot een strikt minimum wordt beperkt en de natuurlijke vijanden van prei, zoals insecten, worden ingezet om ziektes en plagen te voorkomen of ze in te dijken. Flanderia-prei blijft zo lang mogelijk op de akker en wordt zelfs in barre, winterse weersomstandigheden gerooid. Enkel op deze manier is de versheid van deze groente optimaal gegarandeerd.

Vis met prei in de oven

Ingrediënten voor vier personen: 750 gram diepvriesvis, 1 kilogram prei, twee teentjes knoflook, twee uien, olijfolie, een eetlepel hot curry, twee eetlepels crème fraiche, peper en zout;

Bereiding: was de prei en snij deze in ringen. Doe hetzelfde met de uien. Hak de knoflook fijn. Warm de oven voor op tweehonderd graden. Kook de prei beetgaar, eventueel in bouillon. Bak de uienringen glazig en kruid ze met de uienringen en de kerrypoeder. Doe de prei in een vuurvaste schotel. Leg op de prei de ontdooide en afgedepte vis, kruid de vis met peper en zout. Schep de uienringen op de vis, schep de crème fraiche op de uienringen. Dek de schaal af met aluminiumfolie. Verwijder deze na één kwartiertje en laat de schaal nog zo'n vijf minuten in de oven staan. Serveer bij voorkeur met rijst.

konijn met prei en bier

Ingrediënten voor vier personen: 1 konijn, 8 prei's, 1 eetlepel olijfolie, 1 flesje bier, 1 eetlepel mosterd, peper en zout.

Bereiding: Snij het konijn in stukken. Was de prei en doe het groen er af. Snij de preiwitten in dikke ringen. Verhit de olie in een grote braadpot. Bak de stukken konijn aan alle kanten bruin en haal ze daarna uit de pot. Laat ze uitlekken op een vel keukenpapier. Doe de preiringen in de pot. Stoof ze gedurende vijf minuutjes onder voortdurend roeren tot ze kleuren. Haal ze terug uit de pot en leg ze op een schotel. Neem de stukken konijn uit de pot, bestrooi ze met zout en giet er het flesje bier bij. Laat dit alles een twintigtal minuten koken op een laag vuurtje. Voeg de prei er weer bij, en laat alles weer stoven gedurende twintig minuten. Schep braadvocht uit de pot, doe dit in een kopje en los er de mosterd in op. Giet dit in de pot Kruiden met peper en zout. Heet opdienen.

Roodbaars met preistoemp

Ingrediënten voor vier personen: vier roodbaarsfilets, twee eetlepels bloem, één kilogram aardappelen, vier maal wit van prei, drie klontjes boter, muskaatnoot, peper en zout.

Bereiding: Snij het gewassen wit van prei in kleine stukjes. Leg de prei in een pot, samen met een klontje boter, vier eetlepels water en een snuifje zout. Zet het deksel op de pot en laat gedurende twintig minuten stoven. Kook de aardappelen gaar in gezouten water, giet ze af en doe ze bij de gare prei. Voeg er de muskaatnoot aan toe. Stamp met een pureestamper tot stoemp. Draai de visfilets in de bloem. Bak de filets op een hoog vuur in een hete bakpan met boter. Bak drie minuten langs elke kant. Leg de vis op de stoemp en serveer. Smakelijk.