Hoe gezond is de granaatappel

Inleiding

De granaatappel raakt nu ook bij ons meer en meer ingeburgerd. Wetenschappers hebben hun mond vol over het effect van deze exotische vrucht op onze gezondheid. Maar wat is nu precies een granaatappel, en van waar is hij afkomstig? Zijn er lekkere en gezonde gerechten met granaatappel, die we ook nog gemakkelijk zélf kunnen klaar maken?

Zes meter hoog

De granaatappel groeit aan een struik van maar liefst zes meter hoog, met lange én doornachtige takken. Hij maakt deel uit van de kattenstaartfamilie. De granaatappelplant is niet bestaand tegen extreem hoge temperaturen, dan speelt hij immers zijn bladeren kwijt. Deze opvallend kort gesteelde, glanzende en donkergroende blaadjes, groeien tegenoverstaand en zeer dicht op elkaar. Ze zijn ovaal toegespitst, en bezitten een grove rand. Aan zijn scheuttoppen en korte zijscheuten, vormen zich prachtige bloenen, telkens in groepen van vijf.

Perzische afkomst

De granaatappel is afkomstig uit Perzië, en kwam via de Middellandse Zee naar onze contreien overgewaaid. Zijn vrucht is rond, en heeft de grootte grapefruit. De granaatappel valt op door zijn bijzonder sappige vrucht, die gemiddeld drie grote cellen bevat zoals dit bij de meerderheid der citrusvruchten het geval is. In elk van deze drie cellen, zit een klein pitje waarrond een soort gelei zit, vergelijkbaar met de pitjes van een tomaat. De granaat bevat veel vellen, met een weinig aantrekkelijk smaak. Vooraleer hem op te eten, dient men dus elke cel zorgvuldig te pellen. Rijpe granaatappelen hebben donkerrood vruchtvlees, zijn schil is stevig en leerachtig. De smaak van de granaatappel is friszuur, en houdt het midden tussen die van rode bessen en appel.

Basis van grenadine

De granaatappel kan geperst worden, al gaat er dan wel veel vruchtvlees verloren. Het sap van de granaatappel vormt de basis voor grenadine, een soort limonadesiroop die in allerlei cocktails wordt gebruikt.

Symbool voor vruchtbaarheid

Granaatappels staan ook vandaag nog steeds als symbool voor vruchtbaarheid, als gevolg van de aanwezigheid van vele zaden. Tegelijkertijd ook voor de dood, vanwege zijn donderrode kleur.

Méér polyfenolen dan groene thee

Granaatappels zijn uitzonderlijk rijk aan vitaminen en mineralen, waaronder kalium, calcium en vitamine C, eiwitten en koolhydraten. Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat granaatappels maar liefst vier keer meer polyfenolen bevatten dan het hierom zo geprezen rode wijn, druivensap en zelfs groene thee. Deze polyfenolen zijn een sterk antioydant, die ons lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Polyfenolen werken ontstekingsremmend, en beschermen onze bloedvaten tegen vetafscheiding. Ze zij tevens doeltrekkend tegen het voorkomen van hartaandoeningen en kanker en verkleinen de kans op het ontstaan van Alzheimer met maar liefst tachtig procent.

Doet buikvet wegsmelten

Schotse wetenschappers ontdekten nu dat dit supervoedsel, zoals de granaatappel door hen wordt omschreven, hardnekkig vet rond de buik doet wegsmelten als sneeuw voor de zon. Dit buikvet is, vooral bij mannen op middelbare leeftijd, bijzonder schadelijk voor hart en bloedvaten. Het sap van de granaatappel verlaagt ook de hoeveelheid vetzuren in ons bloed. Deze zijn verantwoordelijk voor een verhoogde vetopname, en doen het het risico op diabetes type twee en hartkwalen sterk toenemen.

Supervoedsel voor een super valentijn

Het is ook niet voor niets dat de granaatappel een gunstig effect heeft op onze prestaties tussen de lakens wordt toegeschreven. Ze bevatten immers vele antyoxydanten, die onze genitaliën van extra bloed voorzien. Alvast erg hoopgevend in het vooruitzicht van het nakende valentijnsfeest.

Salade van geitenkaas en granaatappel

Ingrediënten voor vier personen: één zak rucola, 200 gram zachte geitenkaas, één granaatappel (acht eetlepels pitjes), vier eetlepels ongezouten pistachenoten, vijf eetlepels olijfolie, twee eetlepels citroensap, twee koffielepels mosterd, grof gehakte peterselie, peper en zout.

Bereiding: Klop in een kom de verschillende ingrediënten voor de dressing (peterselie, olijfolie, citroensap en mosterd) door elkaar. Strooi de rucola over vier platte borden. Verkruimel de geitenkaas, en strooi deze, samen met de granaatappel, over de rucola. Sprenkel de dressing over de salade en strooi de pistachenoten en de peterselie er over. Smakelijk!