Met ondergang bedreigt, maar hoe gezond zijn bananen
Inleiding
Bananen zijn ongetwijfeld één van onze populairse fruitsoorten, en uitgerekend deze banaan is nu met ondergang bedreigt. Inderdaad, als het "HIV-virus" onder de bananen zo lelijk blijft tekeer gaan, zijn wetenschappers er van overtuigd dat we het binnenkort zonder bananen in onze fruitmand zullen moeten doen. Een gevaarlijke schimmel is er verantwoordelijk voor dat nu al volledige plantages in zowel Azië als Australië van de kaart werden geveegd. Grootste slachtoffer van deze ravage is de populaire Cavendish-banaan. Hopelijk winnen de wetenschappers hun strijd tegen de koppige schimmel, zodat we ook in de toekomst van onze vertouwde banaan kunnen bljven genieten. Maar, hoe gezond zijn bananen nu eigenlijk?
Schimmel tast wortels aan
De schimmel die onze banaan bedreigt, is de 'TropicalRace 4", een bijzonder moeilijk te bestrijden schimmel die de wortels van de bananenplant aantast. Daardoor kunnen zieke wortels onmogelijk het nodige water opnemen. Het is niet de eerste keer dat gelijksoortige schimmels ganse bananenplantages verwoesten. In de jaren vijftig moest de Gros Michelbanaan, dé banaan van onze voorouders, er aan geloven. De verwoestende kracht van dit schimmel moet dan ook ernstig worden genomen.
Spoor van vernieling
Sedert de beginjaren negentig, is de Tropical Race4 zijn verwoestende strijd gestart tegen de Cavendish-banaan. Het ziet er steeds meer naar uit dat de schimmel zijn strijd ook zal winnen. In zijn opmars vernielde hij al volledige plantages in de Filipijnen, Maleisië, China en Australië. Eerst worden enkele planten aangetast, daarna moeten alle planten er aan geloven. De aangetaste planten gaan eerst naar vuilnis stinken, en vallen nadien tegen de grond. Vanaf dit ogenblik is de opmars van de moordende bananenschimmel niet meer te stuiten.
Moeilijk te bestrijden
De schimmel die nu de Cavendisch bananen met ondergang bedreigt, is moeilijk te bestrijden, omdat hij zo diep in de grond toeslaat. Bestaande schimmeldodende middelen hebben er geen vat op. Men kan nu nog enkel proberen de schimmel buiten Latijns-Amerika te houden, de belangrijkste leverancier van deze Cavendish-banaan. Dat is echter verre van eenvoudig. De schimmel verspreid zich gemakkelijk én razendsnel. Laarzen waar besmette modder aanhangt uit Azië, kunnen al voldoende zijn om de ziekte verder te verspreiden.
Genetische manipulatie
Wetenschappers zien de mogelijke oplossing van dit omvangrijk bananenprobleem, in het genetisch manipuleren van de bananenplant. Zo wil men deze voldoende wapenen om weerstand te bieden tegen de schimmel. Dit genetisch manuipuleren is echter niet voor morgen. Deze omstreden methode lokt immers nog altijd veel protest uit.
Geen vervanger
Voor de met uitroeiïng bedreigde Cavendish-banaan, is niet zomaar een vervanger te vinden. Er bestaan momenteel wel zo'n 1200 bananensoorten, maar niet één daarvan is zo goed transporteerbaar als de Cavendish. Deze banaan gaat groen de boot in, en kan dan in silo's in de Antwerpse haven rustig verder rijpen. Geen enkele andere banaan bezit de voortreffelijke smaak- en transporteigenschappen van de Cavendish-banaan.
Rijping zet zetmeel om in suikers
Zijn bananen dikmakers, zoals zo dikwijls wordt gezegd, en welk effect heeft het eten van deze vrucht op onze gezondheid? De voedingswaarde van een banaan hangt van verschillende factoren af als rijpheid, bodemgesteldheid, bezonning en de soort bananen. Er is verschil tussen rijpe en onrijpe bananen. Onrijpe exemplaren bevatten veel zetmeel, bitter smakende latex en weinig suikers. Tijdens het rijpingsproces van de banaan, wordt latex afgebroken en verdwijnt meteen ook hun bitterheid. De omzetting van zetmeel in suiker zorgt, voor hun aangename, zoete smaak. Eens gerijpt, bevatten bananen tot twintig procent suiker.
Veel suikers en vitaminen
Met hun hoog gehalte aan natuurlijke suikers, zijn bananen uiterst geschikt voor zij die onmiddellijk veel extra energie nodig hebben, ideaal dus voor diegenen die zware fysieke arbeid verrichten of lange sportactiviteiten beoefenen. Bananen zijn slecht voor onze tanden, vanwege hun hoog gehalte aan suikers. Ze bevatten vitamine A, B1, B2, en C. Hoe meer orange ze er uit zien, hoe meer vitamine A bananen bevatten. Bananen zijn ook rijk aan kalium.
Onrijpe exemplaren tegen maag-en darmklachten
Onrijpe bananen worden in tropische streken gebruikt tegen maag-en darmklachten. Zo helpt een onrijpe groene kookbanaan jonge kinderen met hardnekkige diarree. Rauwe bananen bevatten leucocyanide, dat de slijmvliezen in onze maag doen groeien en ze zo beschermt tegen maagzweren.