Hoe gezond zijn zoetstoffen en lightproducten

Inleiding

Om hun overbodige kilo's definitief overboord te gooien, of om hun bloedsuikerspiegel zoveel mogelijk op peil te houden, kiezen steeds meer en meer landgenoten voor allerlei lightproducten en speciale voedingsstoffen voor diabetici. Allemaal zijn ze kunstmatig gezoet, waarbij aspartaam ongetwijfeld het meest gebruikt. Welk effect hebben al deze kunstmatige zoetstoffen en dus ook deze lightproducten, op onze gezondheid? Veroorzaakt hun gebruik dan écht gezondheidsrisico's? En doen lightproducten wat ze de consument nu al jarenlang beloven, namelijk vermageren?

Kunstmatige zoetstof uit suiker

Deze suikervervangers worden nu al bijna veertig jaar in vele voedingsproducten gebruikt. Steeds meer landgenoten worden met overgewicht, met alle nadelige gevolgen voor hun gezondheid, geconfronteerd. Daardoor zit het gebruik van deze kunstmatige zoetmakers en lightproducten, sterk in de lift. In onze voedingsindustrie gebruikt men hoofdzakelijk twee soorten kunstmatige zoetstoffen. Een aantal ervan, waaronder Xylitol en Sorbitol de voornaamsten, worden gemaakt uit suiker. Wat hun smaak betreft, zijn ze nauwelijks van suiker te onderscheiden. Ze bevatten ook bijna evenveel calorieën. Zowel Xylitol als Sorbitol worden vooral verwerkt in vele snoepjes als kauwgom, omdat beide stoffen tandbederf tegengaan. Xylitol en Sorbitol worden nu ook meer en meer gebruikt in speciale voedingsstoffen voor diabetici. Beide zoetmakers zorgen voor weinig of geen nadelen. In grote hoeveelheden genomen, veroorzaken ze wel diarree en maagklachten.

Vierhonderd maal zoeter

Anders is het gesteld met kunstmatige zoetstoffen als aspartaam, sacharine en cyclomaat. Dit trio is maar liefst vierhonderd maal zoeter dan suiker, en wordt hoofdzakelijk gebruikt in lightproducten. De voorbije jaren werd heel wat onderzoek verricht naar de gevolgen van het gebruik van deze kunstmatige zoetstoffen voor onze gezondheid. De resultaten van al deze wetenschappelijke studies zijn ronduit alarmerend.

Vorming van giftig formoline en methylalcohol

Bij opwarming van deze kunstmatige zoetstoffen door onze lichaamstemperatuur, wordt in ons lichaam het giftige formoline gevormd, verantwoordelijk voor het ontstaan van migraine. Maar zowel aan deze kunstmatige zoetstoffen als aan formoline, zijn nog veel meer gezondheidsrisico's verbonden. Zo is geweten dat zowel aspartaam als sacharine en cyclamaten het bijzonder giftige methylalcohol bevatten. Een enzym in onze hersenen zet deze methylalcohol om in het reeds eerder vernoemde, en dus bijzonder schadelijke formoline. Deze stof veroorzaakt niet alleen migraine, het maakt het nog veel bonter. Zo doet formoline de kans op borstkankersterk toenemen en kan het ook multiple sclerose (MS) veroorzaken, dat ons zenuwstelsel aantast en verantwoordelijk is voor ernstige hersenletsels.

Verzwakt ons geheugen

Tijdens een recent én grootschalig wetenschappelijk onderzoek in China, kwam nog aan het licht dat formoline, zelfs in erg kleine hoeveelheden, onze hersens aantast en ons geheugen verzwakt. Formoline kan zelfs onze hersenstructuur wijzigen en daardoor ernstige hersenbeschadigingen veroorzaken, dezelfde als die men eerder bij patiënten met de ziekte van Alzheimer vaststelde. Kunstmatige zoetstoffen kunnen zelfs kanker, allerlei erfelijke aandoeningen en aangeboren afwijkingen veroorzaken. En van aspartaam werd wetenschappelijk aangetoond dat het voor levensbedreigende schildklieraandoeningen verantwoordelijk is.

Wat met lightproducten?

Hoe is het dan eigenlijk gesteld met onze lightproducten, massaal in onze winkelrekken aanwezig? Doen ze in deze omstandigheden nu echt wat ze de consument nu al jarenlang beloven, namelijk vermageren? Deze lightproducten bevatten wel gemiddeld zo'n dertig procentg minder suikers en vetten dan klassieke producten, maar tegelijk ook belangrijke hoeveelheden kunstmatige zoetstoffen. Eén zaak staat ondertussen wel als een paal boven water: van light wordt men zéker niet magerder en/of gezonder, wel integendeel. Diëtisten kwamen pas tot de onthutsende vastelling dat, wanneer we één jaar lang uitsluitend lightproducten zouden gebruiken, we maar liefst twaalf kilo (12) zouden aankomen, in plaats van te vermageren...