Wat is nu een gezond tussendoortje

Inleiding

Afvallen is al lastig genoeg, helemaal als je tussendoor niet meer mag snaaien. Maar gelukkig zijn er ook gezonde tussendoortjes die je wél mag eten!

Diëten is al lastig genoeg. Helemaal als je jezelf op rantsoen hebt gezet om nu eindelijk eens af te rekenen met die vervelende kilo's op je buik en heupen. Heerlijke 'snackmomenten' zijn taboe, maar gelukkig zijn er genoeg gezonde tussendoortjes die wel zijn 'toegestaan' als je op dieet bent. Handig om te weten wat je wel en niet 'mag' eten.

Ongezond tussendoortje

Vind je het lastig om op bepaalde momenten gezonde keuzes te maken en ongezonde tussendoortjes te weerstaan? Uit onderzoek is gebleken dat 15 procent van de mensen zwicht voor lekkere snacks als chips en chocolade. Maar liefst 63 procent geeft aan vaker voor een gezond tussendoortje te kiezen, maar wat kun je dan het beste kiezen? Ga voor voedsel dat rijk is aan pectines, dit zijn vezels waardoor je sneller 'vol' zit zoals appels of rauwkost.

Goed voor de stofwisseling

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk afvallen, maar als je een paar keer per dag een gezond en lekker tussendoortje neemt, houd je diëten makkelijker en langer vol. Bovendien zorgt het voor een actievere stofwisseling en voorkom je dat je een welbekende 'vreetaanval' krijgt. En dat is toch zonde van je fanatieke lijnpoging! Soep is een gezond alternatief om je hongergevoel te stillen, kies natuurlijke (groente)soepen en geen 'gebonden soepen' waar room in zit. Door het drinken van voldoende water kun je ook je hongergevoel slimmer af zijn zonder aan te komen.

En tijdens het ontspannen?

En wat eet je als je na een dag hard werken even wilt ontspannen voor de tv? Natuurlijk is het beter om na je avondmaaltijd niks meer te eten. Het beste is om twee uur voordat je gaat slapen niks mee te eten en je darmen de 'rust' te geven om je voedsel te verteren. Maar mocht je toch nog behoefte hebben aan iets 'lekkers', kies dan bijvoorbeeld popcorn met een klein beetje zout of een handjevol noten.

Wat geef je je kind als tussendoortje?

Voor kleine kinderen zijn tussendoortjes net zo belangrijk als de hoofdmaaltijden. In verhouding heeft jouw kind meer vitamines, mineralen en andere belangrijke stoffen nodig, dan (jong)volwassen.

Jouw peuter kan nooit alleen de hoofdmaaltijden binnen krijgen! Het maagje is nog veel te klein. Een tussendoortje in de ochtend en middag is dus heel belangrijk.

Voorkom dat je kind alleen maar zoete dingen als koekjes en snoepjes binnen krijgt:

  • Fruit, eventueel een kleine en kleurrijke fruitsalade
  • Gedroogd fruit zoals rozijnen, gedroogde appeltjes en tutti frutti
  • Olvarit Frutapura (100% fruit zonder stukjes)
  • Een rijstwafel
  • Een lange vinger
  • Een sneetje krentenbrood
  • Een plakje ontbijtkoek
  • Een krentenkoekje
  • Een soepstengel
  • Een beschuit met aardbeien of pindakaas
  • Een kinderkoekje van bijvoorbeeld Bambix

Ook drinken hoort er tussendoor bij, maar geef liever niet teveel melk op een dag. Twee tot drie bekertjes per dag (samen zo’n 300 ml) is voldoende. Als je veel meer zuivelproducten geeft, is de kans groot dat de voeding onevenwichtig wordt. De voeding bevat dan onnodig veel eiwit en kalk, waardoor je kind mogelijk relatief weinig voedingsmiddelen met vezels en ijzer eet. Bovendien vult melk de maag. Veel melk drinken betekent dat er vaak minder bij de maaltijden wordt gegeten.

Conclusie

Tussendoortjes zijn belangrijk. Zeker voor onze kleine medemens. Maar tussen de tussendoortjes zit een verschil. Want als je niet oplet heb je een ongezond in plaats van gezond tussendoortje naar binnen gewerkt. 


Ook interesse om je kennis te delen met anderen? Registreer je dan op LeerWiki.nl en schrijf mee!