Opbouw weerstand door eten wintergroente

Inleiding

Nu de gure herfst- en winterdagen (de “r”zit weer in de maand) weer voor de deur staan is het verstandig om veel groente en fruit te eten. Met het eten van voldoende groente bouw je immers je weerstand op en dat is niet geheel onverstandig tijdens de wintermaanden. In veel groenten die in de winter te koop zijn, de zgn. wintergroente, zitten heel veel gezonde vitamines. Onderstaand een aantal wintergroenten die de weerstand verhogen op een rijtje.

Opbouw weerstand door het eten van voldoende wintergroente

Tijdens de maanden september tot en met april kan de weerstand wel een opkikker gebruiken. Dit is eigenlijk heel eenvoudig te doen: namelijk het eten van veel wintergroenten. Dus ervoor zorgen dat je voldoende voedingsstoffen en vitamines binnen krijgt. Welke wintergroenten beschikken over voldoende vitamines? Hieronder een overzichtje.

Boerenkool

Boerenkoolm.jpg
Boerenkool is echt een lekkere wintergroente. Belangrijke vitamines om de weerstand te verhogen zijn vitamine c en vitamine a. Beide vitamines zitten in boerenkool. Naast de vitamine c bevat boerenkool namelijk betacaroteen. Deze betacaroteen wordt in je lichaam omgezet in vitamine a. Naast deze twee vitamines bevat boerenkool bovendien ook veel vezels en vitamine k en deze vitamine is er weer voor bedoeld om je botten goed te houden.

Spruitjes

Spruitjesm.jpg
Niet iedereen is er dol op, maar tegenwoordig heb je verschillende soorten spruitjes. Naast de groene spruitjes heb je ook paarse spruitjes. Het eten van spruitjes is goed om de weerstand te verhogen. Naast een behoorlijke hoeveelheid vitamine c (zelfs meer dan in een sinaasappel) zit er ook bijna alle varianten van vitamine b in spruitjes. Wil je spruitjes eens op een andere manier eten, lees dan het artikel recepten met spruitjes.

Wortel

Winterwortelm.jpg
Naast de gewone worteltjes komt er in het najaar de zogenaamde winterwortel. Ook in deze winterwortel zitten tal van voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de opbouw van je weerstand. Naast vitamine a, zit er in winterwortelen ook vitamine e en vitamine b1.

Postelein

Posteleinm.jpg
Een groente die misschien niet zo veel wordt gegeten maar wel goed is voor je weerstand is winterpostelein. Net als in boerenkool en winterwortelen (vitamine a) bevat winterpostelein veel betacaroteen. Zoals eerder gezegd wordt deze stof in je lijf omgezet in de belangrijke vitamine a

Zuurkool

Zuurkoolm.jpg
Een andere groente die wij Nederlanders vaak eten in de wintermaanden is zuurkool. Het eten van zuurkool is niet alleen lekker, maar zit ook vol vitamines. In zuurkool zit namelijk veel vitamine b6, vitamine c en er zit bovendien veel calcium in zuurkool. Of je nu zuurkool uit een potje of uit een pakje eet maakt niet uit. In beide gevallen zit er evenveel vitamines in. De enige manier waarop de vitamines in zuurkool (en in alle groenten) verdwijnen is door het te lang koken van de groente.

Knolselderij

Knolselderijm.jpg
Een groente die wellicht minder wordt gegeten maar wel rijk is aan vitamines is knolselderij. Knolselderij bevat namelijk veel ijzer, foliumzuur en vitamine b6 (goed voor o.a. het zenuwstelsel).

Tip

Iedereen weet dat bij het koken van groenten een aantal voedingsstoffen (en dus vitamines)verloren gaan. Om dit tegen te gaan is er echter wel een andere manier van het bereiden van groenten waarbij de vitamines niet verloren gaan. De manier is de groente te stomen.