Wat is de Glykemische index
Glykemische Index
Ondanks de toenemende populariteit van de glykemische index (GI) als hulpmiddel voor mensen om gezonder te worden, bestaan er nog veel misverstanden over dit classificatiesysteem voor voeding. Wat is nu de glykemische index en wat is de relatie uw gezondheid. Glycemische Index (GI) is een meting uitgevoerd op koolhydraten bevattende voedingsmiddelen en hun invloed op onze bloedsuiker. GI is een relatief nieuwe manier om voedsel te analyseren. Vroeger werden de meeste maaltijdplannen die zijn ontworpen om de bloedsuikerspiegel te verbeteren, de totale hoeveelheid koolhydraten (met inbegrip van suikers en zetmeel) in de voedingsmiddelen zelf geanalyseerd. GI gaat verder dan deze aanpak, en kijkt naar de impact van voedsel op onze werkelijke bloedsuikerspiegel. Met andere woorden, in plaats van het totale aantal koolhydraten in voedsel in hun ongebruikte toestand te tellen, meet GI de werkelijke invloed van deze voedingsmiddelen op onze bloedsuikerspiegel. We ranken onze WHFoods als zeer laag, laag, middelmatig of hoog in hun GI waarde.
Wat is de Glykemische index
De glykemische index (GI) is een classificatie van voedsel met koolhydraten volgens het effect dat het heeft op de bloedsuikerspiegel, vergeleken met eenzelfde hoeveelheid pure glucose. De bloedsuikerspiegel op peil houden is belangrijk voor het voorkomen en onder controle houden van bepaalde ziekten, met name diabetes. Meer dan 20 jaar geleden onderzochten Canadese onderzoekers meer dan 50 koolhydraatrijke voedingsmiddelen en hun effect op bloedglucose.
Glykemische index en gezondheid
Bloedsuiker
Vroeger dacht men dat voedsel met veel suiker, zoals taart en koekjes, snoep en ijs, schadelijk was voor mensen met diabetes omdat het snel was verteerd en zo leidde tot een snelle toename van de bloedsuiker. Men dacht dat complexe koolhydraten zoals aardappelen, rijst en pasta langzamer werden afgebroken en zorgden voor een meer geleidelijke toename van de bloedsuiker. In de sportwereld wordt voeding met een hoge GI waarde vaak gebruikt als een snelle bron van energie om de prestaties en het herstel bij pieksporten te bevorderen, terwijl voeding met een lage GI waarde wordt gebruikt bij duursporten.
Lage en hoge waarden
Hoewel veel grote gezondheidsorganisaties - waaronder de Wereldgezondheidsorganisatie en diabetesorganisaties - het gebruik van de GI voor mensen met diabetes ondersteunen, zetten sommige vraagtekens bij de waarde ervan. Het probleem is dat het GI - systeem lastig op een praktische manier toe te passen is om mensen te helpen gezonder te worden. Het probleem is dat veel gezond geacht voedsel een hogere GI waarde heeft dan voedsel die niet zo voedzaam is. Aardappelpuree heeft bijvoorbeeld een hogere GI waarde dan suiker en het is verwarrend te ontdekken dat verpakt volkorenbrood bijna dezelfde GI waarde heeft als witbrood.
Voedsel wordt volgens het glykemische index - systeem ingedeeld in 3 éénheden:
- GI laag (50 of lager)
- GI gemiddeld (56-69)
- GI hoog (70 of hoger)
Registratie en publicatie
Momenteel zijn van zo'n 750 voedingsmiddelen de GI - waarden gepubliceerd. GI waarden verschillen om vele redenen per onderzoek. De waarden worden bepaald door na het eten van voedsel de reactie van de bloedsuiker te meten. Maar de glykemische reactie kan per persoon en bij diezelfde persoon van dag tot dag verschillen. Zelfs de staat waarin het voedsel zich bevindt, kan de GI waarden ervan bepalen. Kleine verschillen in de rijpheid van een banaan kunnen leiden tot een andere GI waarde. En de GI waarde van gekookte aardappelen kan met 25% verhogen door er puree van te maken.
De GI is maar de helft van het verhaal. Als u alleen naar de GI kijkt zou u denken dat u worteltjes moet vermijden, want die hebben bijna dezelfde hoge GI als suiker. Een wortel bevat zelfs slechts 4 g koolhydraten en als de formule voor het bepalen van de GI worden toegepast komen worteltjes als winnaar uit de bus.
Conclusie
De GI is slechts één maatstaf voor voedsel en de bijdrage ervan aan de gezondheid. Sommige voedingsmiddelen met een hoge GI zoals aardappelen, bevatten dan wel veel voedingstoffen en zijn een goede bron van energie. Er zijn ook allerhande faktoren die de glykemische index beinvloeden.