De Eetbare tuin:Combinatieteelt

Variatieteelt en combinatieteelt in de Eetbare Tuin

Om ziektes te voorkomen. Is het verstandig om elke keer de te kweken gewassen op een andere plaats te kweken. Elk gewas put de grond namelijk op een andere manier uit. En geeft de grond er weer andere stoffen voor terug.

Als er dan altijd dezelfde groente op gekweekt wordt. Dan krijgt die desbetreffende groente al snel een tekort aan bepaalde stoffen. Nu weten wij in de moderne (grootschalige) landbouw deze wel weer kunstmatig toe te voegen. En chemisch de ziektes en plagen te bestrijden. Maar een wisselteelt is beter voor de grond. Door deze wisselteelt, wordt ook de kans op ziektes aanzienlijk verkleind.

Ook het kweken van kleine hoeveelheden bij elkaar. Zorgt ervoor dat er geen grote plagen uitbreken. Als bijvoorbeeld een bepaalde schimmel of insectje. De lekkere groente gevonden heeft. Vreet deze meestal door, totdat ze een ander soort groente tegen komen.

Groentes door elkaar verbouwen

Het is dus helemaal niet vreemd, om de rijen groente met elkaar af te wisselen. In plaats van een vak alleen, maar vol met kolen te planten.

Ook houdt de ene groente soms, de ziektes bij de andere groente weg. Het meest bekende daarvan is wel dat je beter Uien tussen je Wortels kunt zetten. Omdat het wortelvliegje nu een keer een hekel heeft aan Uien of familie daarvan zoals de Prei.

Voorkom uitputting van de grond

[1] De HEER zei tegen Mozes, op de Sinai: [2] ‘Zeg tegen de Israëlieten: “Wanneer jullie eenmaal in het land zijn dat ik je zal geven, moet het land rust krijgen, een sabbatsrust gewijd aan de HEER. [3] Zes jaar achtereen mogen jullie je land inzaaien, je wijngaard snoeien en de oogst binnenhalen. [4] Maar het zevende jaar moeten jullie het land laten rusten. Het is een sabbatsjaar dat aan de HEER gewijd is. Je mag dan je land niet inzaaien, je wijngaarden niet snoeien, [5] het koren dat vanzelf opkomt niet als oogst binnenhalen en niet de druiven oogsten van je ongesnoeide wijnstokken. Het moet een jaar zijn van volstrekte rust voor het land. [6] Lev: 25: 1-6

Om een zo klein mogelijke kans op ziektes te krijgen. Is men tot de ontdekking gekomen. Dat het goed is om uit te gaan van 7 of 8 kweekbedden. Waarvan de achtste dan leeg blijft. Dus braak blijft liggen.

Het meest bekende voorbeeld hiervan is wel de aardappel. Er zal nooit twee jaar achtereen aardappelen geteeld worden op het zelfde stuk land.

De andere gewassen, die verschuiven dan elk jaar een vak. Deze ontdekkingen zijn gedaan. Door onderzoeken in het ecologisch tuinieren. Dat het ziektes voorkomt en dat ook de opbrengst hierdoor het hoogste is. Er hoeven dan geen kunstmatige meststoffen worden toegevoegd.

Het braak liggen na ongeveer 6 jaar, wordt in de Bijbel al aangegeven als zijnde heilzaam. Hierin wordt erop gewezen, dat de Joden een Sabbatsjaar moesten houden. In dat jaar mocht de grond niet worden bewerkt.

Het valt niet mee om te onthouden, wat er gestaan heeft elk jaar. Je zou hier een schema voor kunnen maken. Zodat er een vast volgorde in komt. De praktijk wil echter, dat je doordat je vaak teveel planten hebt van de ene groente ( omdat het goed is opgekomen) er weer een tekort bij hebt van de andere groente. Dit maakt dat je al snel het ander kweekbed erbij gaat gebruiken. Wel is het verstandig om dan op papier per jaar te vermelden, wat er in dat jaar stond. Zodat je wel de wisseling goed in de gaten kunt houden.

Veel groente uitgebreid beschreven

Op LeerWiki zijn al veel groenten uitgebreid beschreven, hoe deze te kweken. Neem eens een kijkje op deze pagina's

[[Afbeelding:bleekselderij.jpg|left|thumb|De Eetbare tuin:Andijvie

De Eetbare tuin:Bleekselderij

De Eetbare tuin:Boerenkool

De Eetbare tuin:Broccoli

De Eetbare tuin:Courgette

De Eetbare tuin:Komkommer

De Eetbare tuin:Kool (soorten)

De Eetbare tuin:Meloen

De Eetbare tuin:Paprika

De Eetbare tuin:Peulen en Doperwten

De Eetbare tuin:Prei

De Eetbare tuin:Rabarber

De Eetbare tuin:Rode bieten

De Eetbare tuin:Sla

De Eetbare tuin:Spinazie

De Eetbare tuin:Tomaat

De Eetbare tuin:Zaaikalender Groente

De Eetbare tuin:Zaaikalender vruchten en zaden ]]

Lees ook eens:

Deze pagina is mogelijk gemaakt met behulp van Hoveniersbedrijf Heerde in samenwerking met Eetbaretuin.info