De Eetbare tuinKomkommer
Het Kweken van de Komkommer (Cucumis sativus 'Melita')
De komkommer een geliefde vrucht, om ons eten wat op te frissen. En een geweldige dorstlesser bij de maaltijd.
Zaaien van de Komkommer
De komkommer geeft alleen vrouwelijke vruchten. Dit is op deze manier doorgekweekt. En wij vinden de komkommers dan op zijn lekkerst. Dit geeft wel dat je dus altijd de onbevruchte vruchten eet, en dat deze niet kunnen rijpen om er weer zaad uit te winnen. Zaad moet dus elke keer opnieuw worden gekocht. Zaaien kan vanaf eind februari binnen. Een goede temperatuur voor het ontkiemen is boven de 20ºC
Verpotten, uitplanten of verspenen van de Komkommer planten
Als de plantjes goed ontkiemd zijn, en er duidelijke blaadjes zijn gevormd. Dan kunnen de plantjes worden verpot naar een grotere pot. Hier kun je kiezen voor direct de grootte van pot, waar deze in kan bijven. Of voor nog een keer verpotten. Het nogmaals verpotten, is wel goed voor de voeding van de komkommer. Omdat de komkommer erg veel uit de grond haalt.
Standplaats voor het kweken van de Komkommer
Beschik je over een hele zonnige plek. Het liefste tegen een op het zuiden liggende muur. Dan kun je proberen om ze buiten te kweken. Anders blijft een kasje toch de enige optie. Of in een glazen bak. Ondanks dat de komkommer van heel veel warmte houdt. Moet de plant in de hete zomerdagen weer worden afgeschermd voor het al te felle zonlicht.
Bemesting benodigd voor het kweken van de Komkommer
De komkommer houdt ervan om flink bemest te worden met organische mest. Een goed verteerde composthoop, is bij de komkommer een welkome bron van voeding. Een mengsel met turfmolm, compost en scherpzand. Is een geschikt mengsel om de komkommer te kweken.
Groei en verzorging van de Komkommer
Om ervoor te zorgen dat de plant goed bloeit. Moeten elke keer de zijtakken van de plant worden afgehaald. Zodat er elke keer een stukje omhoog gegroeid wordt. Daar komt dan vervolgens de nieuwe bloei weer in. De komkommer is een razendsnelle groeier. Hier moet wel elke dag even naar omgekeken worden. De plant moet omhoog gebonden worden. Het water geven moet altijd in de pot of op de grond en niet op de bladen. De komkommer moet erg veel water hebben. Bij een tekort, worden de vruchten veel minder sappig.
Bestuiving van de komkommer
Voor het kweken van de komkommers is het bestuiven van de komkommer niet nodig, omdat je altijd een onbevruchte vrucht eet.
Oogst van de Komkommer
De komkommer zorgt als deze een keer begint met het geven van vruchten. Dat er elke keer na een paar dagen weer een nieuwe komkommer afgehaald kan worden. Een aantal planten zorgen dan ook al snel voor elke dag een komkommer bij de maaltijd. Deze plant is zeker de moeite waard om te kweken indien je over een geschikte standplaats beschikt.
Probeer komkommer eens te combineren met Komkommerkruid
Lees ook eens: