De Eetbare tuinSla
Sla (Lactuca sativa)
De groente die bij iedereen bekend staat als de meest geschikte groente om rauw te eten.
Zaaien van de Sla
Sla kan gezaaid worden vanaf april tot half mei, onder glas. Het beste is om dit te doen met tussen posen van een week, zodat de oogst straks ook wat verdeeld is. De sla kan gezaaid worden op 1cm diep regels met een afstand van 10 cm. Ook in het najaar is er weer een goed periode om te zaaien, dit kan dan half oktober ook weer onder glas. Als de zaailingen weer gedund kunnen worden, moet elke keer de sterkste plant blijven staan. Zorg in de winter voor voldoende lucht bij de sla.
Verpotten, uitplanten of verspenen van de Sla
Zodra de zaailingen groot genoeg zijn om beet te pakken, moet de sla in de regels worden uitgedund. Wanneer de zaailingen te dicht tegen elkaar blijven staan wordt de groei belemmerd. Ook is het niet nodig alles te laten staan, vaak kweekt men alsnog meer sla, als dat men op kan eten.
Standplaats voor de Sla
Sla vraagt om een lekker zonnig plaatsje, hoewel een te warme periode in het jonge leven van de sla al gauw tot doorschieten leidt. De sla moet dan ook wel in het voorjaar gezaaid worden, om dat het anders te warm wordt. We hebben het dan over temperaturen van boven de 21ºC
Groei en verzorging van de Sla
Als de omstandigheden goed zijn, zullen de sla soorten zich ontwikkelen tot kroppen met veel blad. Sla is erg gevoelig voor enige groei stagnatie. Hierdoor met er goed opgelet worden, dat er bij droge periodes, op tijd voldoende water wordt bijgegeven. Voor de sla die in het najaar is gezaaid, moet er in de winter opgelet worden, dat de sla bij hele strenge vorst nog wel iets extra wordt afgedekt.
Bemesting benodigd voor de sla
De grond bij de sla mag bemest worden met goed verteerde compost. Eventueel nog met stalmest.
Oogst van de Sla
De eerste sla kan al half mei worden geoogst. Het beste is om de sla bij de grond af te snijden en de onderstam te laten staan voor doorgroei. De doorgroei mogelijkheid, ligt aan het soort wat er is gezaaid.
Combinatieteelt geschikt voor de Sla
Als goede buren voor de sla zijn de volgende gewassen geschikt.
- Komkommer
- Prei
- Peulen en erwten
- Koolrabi en radijs
- Bieten en wortels
- schorseneren en ajuin
- Pompoenen
- Suikermais
- Aardbeien
- Tomaten en Paprika's
- Rabarber
Beter is het om geen Petrselie, Selderij of Pastinaak in de buurt van de Sla te verbouwen
Sla is gevoelig voor rupsen en slakken. Ook vogels willen nog wel eens wat van de Sla meepikken, of de sla beschadigen bij het pikken van de rupsen of slakken.