De Eetbare tuin:Composteren
Composteren een zeer doeltreffende zaak
Voor De Eetbare tuin is het heel belangrijk dat er voldoende voedingsstoffen in de grond komen. Zijn deze er niet, dan zal de oogst erg schamel zijn en heb je veel grond nodig, om veel te kunnen oogsten. Voor wat meer effectief resultaat is voeding in de grond voor de gewassen dus van groot belang.
Compost goede ecologische voeding
Om op een goede ecologische wijze gezonde voeding in de grond te krijgen, kun je gaan composteren. Het is tenslotte niet voor iedereen even makkelijk om nog aan goede stalmest te komen, ondanks de overschotten die boeren hiervan hebben. Als je wel de beschikking kunt krijgen hiervoor, dan is de wat oudere stalmest het beste. Het mag best een jaar op een hoop liggen en een jaar later gebruikt worden.
Plantaardige compost
Wat voor velen van ons veel makkelijker is, is om eigen compost te maken van de tuin-afvalresten. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden, maar ze komen allemaal op hetzelfde neer. De afvalresten verteren en het overblijfsel is compost voor weer in de tuin. Het is het nadoen van de natuur, maar dan op een door ons aangewezen plaats. In plaats van het verteren van planten op de plek waar ze ook groeiden.
Weinig of veel ruimte voor de compost
Heb je weinig ruimte , dan kun je het makkelijkste gebruik maken van een compost bak zoals die te koop zijn. Of je maakt van gaas ergens een hoekje, waar je alles in gooit. Zeker bij de kleinere hoeveelheden moet er goed worden opgelet, dat het op tijd wordt omgekeerd, zodat alles volledig kan verteren. Heb je meer ruimte dan kun je uiteraard ook gewoon kiezen voor een compost hoop, zoals men dat vroeger deed.
Welke plaats is geschikt ?
Bij het maken van een plek voor de compost hoop is het handig te weten wat de ideale omstandigheden zijn voor vertering. Voor een goede vertering, mag een compost hoop een klein beetje vochtig blijven, zodat de resten niet uitdrogen. Als de planten namelijk direct uitdrogen, dan verteren ze niet, maar dan conserveren ze. Als dit tijdelijk gebeurt is dat niet erg, maar is het blijvend, dan krijg je geen compost. Hiervoor moet de compost hoop op een plek komen, waar wat schaduw is. Als er alleen maar schaduw is, dan kan het zijn dat de compost weer te nat blijft. Dan zal er een tekort zijn aan zuurstof, wat ook weer een conservering tot gevolg heeft. Het kan wel in de schaduw, maar de compost hoop zal bij goed weer vaak omgelegd moeten worden.
Waar moet de composthoop dan wel
De beste plek is dus halfschaduw. Een plek onder bomen, waar de zon nog wel op een paar uur van de dag door kan komen. Nu is het meestal zo, dat als je wel de plek hebt voor een compost hoop, dan is de kans groot, dat dat ergens op een stuk land in de zon is. Vaak wordt er tenslotte een moestuin in de zon aangelegd en is de compost hoop in de buurt. Dit is te droog, maar daar hadden ze vroeger al een oplossing voor. Men kweekte snelgroeiende gewassen met groot blad, vlakbij de hoop, zodat deze er overheen zou groeien. Over het algemeen werden daar de kalebassen voor gebruikt. Dit goede idee werkt nog steeds. Je kunt ook aanverwante gewassen gebruiken zoals, Meloenen of komkommers. Lukt het door ons net iets te korte seizoen dan niet om de meloenen eraan rijp te krijgen, dan heeft de plant toch zijn nut bewezen in jou Eetbare tuin. Courgettes zou ook nog een optie zijn, maar de voorkeur gaat uit naar de slingerende soorten.
Let op:
Als je werkelijk alles op je compost hoop gooit, dan ben je wel de verspreider van je eigen onkruid. Het onkruid gaat door, maar elk zaadje blijft leven. Dit zal weer groeien en jij moet weer plukken. Je kunt er ook voor kiezen, om geen onkruid te gebruiken voor de compost, maar resten van de gekweekte gewassen, blad en snoeisel.
Nog een idee om op een zeer goede manier te composteren is de Wormenbak