Het rendement van de moestuin
Hoe kijk jij tegen een moestuin aan?
Je kunt op verschillende manieren kijken naar het bewerken van een moestuin. Veel mensen kijken ernaar met het idee, dat het alleen erg veel werk is. Weer anderen vinden het prachtig om alles te zien groeien. Weer anderen vinden het gewoon een leuke hobby, waar je ook nog van eten kunt.
Er zijn ook mensen die een moestuin zeker zien als een stukje besparing. Het scheelt voor een groot deel van het jaar het kopen van je eigen groenten. Afhankelijk van de prijs in de winkel, kan dit soms leuk oplopen.
Juist voor die mensen die het ook doen om geld te besparen is dit artikel. Het is namelijk de vraag of het alleen een besparing is of ook een zeer goede investering ?
Een financiele kijk op je moestuin.
Bekijk het is met de ogen van een belegger. Veel beleggingen in de financiele wereld lopen risico's. Hoe hoger het risico, hoe groter ook het rendement kan zijn. Als je dan kiest voor een heel hoog risico en alles loopt goed, dan kun je wellicht een rendement van 25 % halen. Met uiteraard de kans dat je al je geld gewoon weer kwijt kan raken.
Iets minder risico en een rendement van 8 % is zeker al hoog. Hierbij loopt je inleg minder gevaar, maar vaak is er ook de kans om 8% van je ingelegde kapitaal weer te verliezen. ( Minimaal)
Dan denk ik dat we nog even moeten kijken naar hoeveel werk dat beleggen is. Wanneer je begint met beleggen, is het verstandig om je er goed in te verdiepen. Alles doorlezen, voor je de keuzes maakt. Het kan zijn dat er iets is waar nog een keer een afspraak voor nodig is. Kortom ook alleen beleggen met geld, betekend zeker dat er wel degelijk tijd en werk in gestoken zal moeten worden.
Het rendement van je moestuin
Nu even weer terug naar de moestuin. We nemen als voorbeeld de aardappel. In het voorjaar stop je een aardappel in de grond. De grond moet even los gemaakt worden en er moet wat bemesting op. De tijd die je erover doet is ongeveer 10 minuten voor zowel het losmaken, als het in de grond stoppen van de aardappel. Dan hou je het in het begin onkruid vrij eromheen. Ook dit kost ongeveer 3 tot 4 maal 10 minuten tijd. Daarna overgroeit een aardappel heel eenvoudig het onkruid. In de zomer ga je weer eens met de schop in de grond en haalt alle aangegroeide aardappels er weer uit. Ook dit kost ongeveer 10 minuten van je tijd. Wanneer je een slechte oogst hebt, dan zitten er nu in totaal 5 aardappels aan, bij een goede oogst zitten er nu 15 aardappels aan. Ze zullen niet allemaal even groot zijn, dus we gaan nog niet van het maximale uit.
De tijd die in de aardappel zit is ongeveer een half uur. ( Dit is ruim genomen ) De aardappel heeft zichzelf behoorlijk vermenigvuldig en alleen de aanschafprijs gekost met als bij komende kosten de bemesting. Dit is maar een paar cent, afhankelijk van de grondsoort.
Het rendement is zonder veel risico te lopen, minimaal 500%. Dit rendement zal geen belegger met geld voor elkaar krijgen, zonder veel risico te lopen. Bij het poten van meer aardappels, gaat het risico op ziektes wat omhoog, maar de tijd die erin gestoken word zal per aardappel nog aanzienlijk afnemen. Dus wil je risico vrij beleggen, dan is er zelfs nog hoop voor mensen met weinig financiele middelen.