De makkelijke moestuin: voor tuinliefhebbers met tijdsgebrek

Inleiding

Tuinliefhebbers met tijdgebrek, kunnen voortaan in hun de makkelijke moestuin toch hun eigen groenten kweken. Wat is zo'n makkelijke moestuin, en wat zijn de principes ervan? Hoe gaan we tewerk bij de realisatie van onze eigen makkelijke moestuin? Met welke voorschriften houden we bij voorkeur rekening om, binnen enkele maanden, volop te oogsten uit onze makkelijke moestuin?

Wat is een makkelijke moestuin?

Een trend die bij onze tuinliefhebbers de laatste jaren felle opgang maakt, is ongetwijfeld de makkelijke moestuin. Maar wat is dat, een makkelijke moestuin, en wat is het verschil met een klassieke groentetuin? De makkelijke moestuin werd tijdens de beginjaren tachtig ontwikkeld, en wordt in tuinderskringen ook wel 'vierkant tuinieren' genoemd. Die naam heeft deze teeltmethode ongetwijfeld te danken aan de manier waarop in de makkelijke moestuin groenten worden gekweekt. We kweken hier onze groenten en andere gewassen in vierkante bakken, een erg overzichtelijke kweekwijze.

Groentekweek in vierkante bakken

Voor de uitbouw van onze makkelijke moestuin, maken we dus gebruik van vierkante bakken. Zo een bak van 1,20 op 1,20 meter, verdelen we bij voorkeur in zestien vierkante vakken, van elk dertig centimeter bij dertig centimeter. Elk van die vakken beplanten we met een andere groente. Een dergelijke groentebak heeft geen bodem nodig. We plaatsen deze kweekbak immers rechtsreeks op een worteldoek.

Groei onkruid afremmen met worteldoek

Het gebruik van een worteldoel biedt ons heel wat bijkomende voordelen. Zo is onkruid ongetwijfeld een van de grootste vijanden van onze moestuin. Tuinliefhebbers kiezen voor een makkelijke moestuin uit tijdsgebrek. Dat is dan ook de reden waarom we hier zéker gebruik maken van een worteldoek. Dit remt de groei van onkruid af, waardoor we dus veel minder tijd moeten besteden aan het wieden ervan. Een ander voordeel is ongetwijfeld dat onkruid, dat zich met zaad vermenigvuldigt, veel moeilijker tot in onze kweekbakken geraakt. Onze groenten worden immers beschermd door de zijkanten van onze kweekbak.

Grondanalyse noodzakelijk voor succesvolle oogst

Het succes van onze toekomstige makkelijke moestuin staat of valt, met de kwaliteit van onze bodemgesteldheid. Bij zo een makkelijke moestuin zorgen we echter zélf voor onze bodemstructuur. We kweken onze groenten hier immers niet in volle grond, maar in bakken. Voor een optimale bodemstructuur, gebruiken we een mengsel van vermiculiet, turfmolm en compost.

Mineraal met de eigenschappen van popcorn

Dit vermiculiet draagt in belangrijke mate bij tot het succes van onze makkelijke moestuin. Het is een mineraal met de eigenschappen van popcorn. Inderdaad, wordt vermiculiet verhit, dan wordt het opgeblazen als popcorn. Op die manier ontstaat een korrelachtig product, dat ook veel bij de isolatie van woningen wordt gebruikt. Deze vermiculietkorreltjes wegen nauwelijks iets, hebben uitstekende isolerende eigenschappen, en slorpen veel vocht op. Vocht dat ze nadien geleidelijk aan weer aan de bodem afgeven. Dit vermiculiet wordt dan ook meer en meer als zaaigrond én grondverbeteraar gebruikt.

Makkelijk moestuin onderhoudsvriendelijk

Makkelijk moestuinieren levert tuinliefhebbers heel wat tijdwinst op. Door onze groenten overzichtelijk in bakken te kweken, verloopt hun verzorging én onderhoud veel eenvoudiger en minder tijdrovend. We besparen ook heel wat aan zaad, water en voedingsstoffen. We moeten onze plantjes evenmin uitdunnen, en ons worteldoek houdt de groei van onkruid tegen. Zo een makkelijke moestuin is dus zéker ook opvallend onderhoudsvriendelijk.

Eén groentesoort per vak

Onze kweekbak verdelen we vooraf in verschillende vakken, van dertig bij dertig centimeter. In ieder vak kweken we telkens één groentesoort. De verschillende vakken in onze makkelijke moestuin worden van mekaar gescheiden door houten latjes, of door het spannen van een touw. We starten onze makkelijke moestuin niet té groot. Willen we voldoende groenten kweken voor een gezin van bijvoorbeeld vier personen, dan komen we ruimschoots toe met een zestal kweekbakken.

Groenten, kruiden én bloemen

In onze makkelijke moestuin kunnen we alle groentesoorten kweken. We moeten vooraf wel uitmaken welke groenten zullen kweken. Houden we het bij het kweken van onze klassieke groenten, of kiezen we voor vergeten groentesoorten uit grootmoeders tijd, die de laatste jaren uit de vergetelhoek werden gehaald? We kunnen het kweken van groenten volgens deze methode ook combineren met de teelt van (keuken) kruiden en zelfs bloemen.

Zonnige standplaats

De plaats waar we onze makkelijke moesten wensen uit te bouwen, is ook hier van groot belang. Onze makkelijke moestuin heeft, zéker in het voorjaar, mindstens acht uur zonneschijn per dag nodig. We moeten er wel steeds voor zorgen dat onze bodem nooit uitdroogt.

Zaaien in vierkanten

We zaaien in onze makkelijke moestuin bij voorkeur in een vierkant en niet op rijtjes, zoals bij het klassieke tuinieren. We beplanten ieder vak met dezelfde groente, dat helpt ons bij het opstellen van een noodzakelijk vruchtwisselingsplan. Zo worden we ook het minst gehindert door ziekten en ongedierten. Gebruik voor het gieten van de plantjes steeds lauw water. Om de opbrengst van onze makkelijke moestuin te verhogen, zaaien of planten we onmiddellijk na het oogsten een nieuw gewas.