Groentetuin:vruchtafwisseling noodzakelijk voor succesvolle oogst

Inleiding

Voor een succesvolle oogst in onze groentetuin, is het vooraf opstellen van een vruchtwisselingsplan pure noodzaak. Vele tuinliefhebbers zien dat nochtans over het hoofd. Dit vruchtwisselingsplan zorgt nochtans voor het noodzakelijke biologisch evenwicht in onze moestuin, en verzekert ons een maximale opbrengst tijdens het oogstseizoen. Hoe gaan we tewerk bij het opstellen van ons vruchtwisselingsplan, zodat we onze moestuin zo effIciënt mogelijk kunnen uitbouwen?

Jaarlijks afwisselen van teelt

Willen we succesvol groenten kweken in onze moestuin, dan moeten we met vele factoren rekening houden. Een van de belangrijkste factor voor succesvol tuinieren en oogsten, is ongetwijfeld het vooraf opstellen van een vruchtwisselingsplan. Wat betekent nu zo'n vruchtwisselingsplan voor onze moestuin? Met een vruchtafwisselingsplan vermijden we dat we twee jaar na mekaar dezelfde groenten op dezefde plaats zaaien of planten. Voor een vruchtbare oogst, moeten we er immers nauwlettend op toezien dat we steeds afwisselen van teelt.

Moestuin verdelen in percelen en plantengroepen

Bij een oordeelkundig opgesteld vruchtwisselingsplan, telen we dezelfde groenten zoveel mogelijk op een andere plaats in onze moestuin. Om ons vruchtwisselingsplan zo oordeelkundig en overzichtelijk mogelijk te kunnen opstellen, verdelen we onze groentetuin in verschillende percelen én plantengroepen. Dat betekent dat we onze groenten niet kris kras door elkaar planten, maar dat we dezelfde soort telkens samen zetten. Zo planten we verschillende koolssoorten, wortelgewassen en bladvruchten samen. Dat maakt een efficiënt onderhoud van onze tuin mogelijk.

Bescherming tegen allerlei ziekten en ongedierten

Een oordeelkundig opgesteld vruchtwisselingsplan, biedt de tuinliefhebber ongetwijfeld vele voordelen. Veel voorkomende problemen en ziekten kunnen met een vruchtwisselingsplan vermeden worden. Planten of zaaien we onze groenten steeds op dezelfde plaats in onze moestuin, dan werken dat het ontstaan van bodemmoeheid in de hand. Bodemmoeheid is de oorzaak van zwakkere planten, die dus ook meer vatbaar zijn voor allerlei ziekten. Bodemmoeheid is dus onrechtstreeks ook verantwoordelijk voor een sterk verminderde oogst. Met een gestructureerd vruchtwisselingsplan geven we onze planten en gewassen echter alle mogelijke groei- en bloeikansen.

Vruchtafwisselingspan werkt preventief

Zo een vruchtafwisselingsplan maakt ons werk in de moestuin niet alleen lichter en aangenamer, het werkt ook preventief. Dankzij vruchtafwisseling kunnen we vele ziekten voorkomen. Een efficiënt vruchtwisselingsplan voorkomt in vele gevallen de vorming van schadelijke bodemschimmels als knolvoet bij koolsoorten. Koolsoorten zijn erg gevoelig voor bodemschimmels. Daarom moeten we, zéker in een zanderige ondergrond, bij voorkeur telkens zes jaar wachten om op dezelfde plaats opnieuw koolsoorten te planten.

Zorgen voor luchtige bodemstructuur

Een gezonde bodemstructuur is van primordiaal belang voor de succesvolle uitbouw van onze groentetuin. Met het opstellen van een vruchtwisselingsplan, zorgen we voor een verbeterde bodemstructuur. Diepgewortelde gewassen als wortelen en schorseneren zorgen voor een losse, en luchtige structuur van onze bodem.

Gewassen met zelfde behoeften horen samen

Gewassen met dezelfde bemestingsbehoeften horen samen. Met een vruchtwisselingsplan slagen we daar ook in. Zo kunnen we onze bemesting doseren en optimaal op de behoeften van onze gewassen afstemmen. Vlinderbloemige planten fixeren stiktof uit de lucht. Als we daar rekening mee houden, dan kunnen we het jaar nadien op zo een perceel groenten planten met een hoge behoefte aan stikstof.

Groei onkruid verhinderen

Met een oordeelkundig opgesteld vruchtwisselingsplan, kunnen we ook het onderhoud in onze moestuin beperken. Het aanplanten van bodembedekkende planten zal de groei van onkruid, ongetwijfeld een van de grootste vijanden van onze moestuin, tot een minimum beperken. Bekende bodembedekkers zijn aardappelen en pompoenen, die de groei van onkruid in belangrijke mate terugdringen. Erwten en wortelen trekken dan weer onkruid aan. Deze twee populaire groenten mogen we dan ook nooit op dezelfde plaats planten. Met een doeltreffend opgesteld vruchtwisselingsplan, verzekeren we ons dus niet alleen van een maximale oogst. We kunnen op die manier ook het ontstaan en de groei van onkruid gemakkelijker onder controle houden. Dat betekent minder onderhoud, en dus tijdwinst.