Hoeveel gif eten we eigenlijk

Wat eten we eigenlijk allemaal ?

In reeds lang vervlogen tijden wist men nog wat men at. Groente en fruit werden zelf gekweekt. Het vlees dat men at, kwam van een koe die men zelf soms nog had gekend. Dat is tegenwoordig een heel ander verhaal geworden. Het is bijzonder om te zien, dat er allerlei etenswaren uit de hele wereld komen. Dit eten maakt voor ons soms een hele wereldreis om door ons opgegeten te worden. De keus en variatie aan voedsel is hierdoor zeer groot geworden in onze westerse maatschappij. Zelfs op de vers afdeling ligt groente en fruit uit exotische oorden. Het is een heel mooi geheel om te zien en de consumptie bevalt ons over het algemeen goed.

Wat eten we eigenlijk?

Doordat al ons eten overal vandaan komt, zijn we totaal kwijt geworden wat we eigenlijk aan het eten zijn. Op zich is het niet erg dat je fruit eet uit afrika of Israel en niet weet dat het daar vandaan komt. Het is eerder de vraag wat is er allemaal met je eten is gedaan dat je niet weet.

Gif op je verse eten

Inmiddels weten we allemaal wel dat er een behoorlijke hoeveelheid gif op het eten gespoten wordt. Hier hebben we ook allemaal deel aan gehad, want wij willen dat onze verse etenswaren er optimaal uit zien. Dan willen wij met z'n allen liever ook niet teveel betalen voor dit mooie ogende fruit. Voor het gebruik van gif zijn door de overheid richtlijnen vastgesteld, zodat dit niet uit de hand zou lopen.

De overheid lijkt alleen vaak grote ondernemingen juist de hand boven het hoofd te houden, wanneer het om dit soort zaken gaat. Dat is jammer want het betreft de volksgezondheid die op het spel staat. Juist het verse eten dat in het meeste aan de Nederlander wordt verkocht, geeft te denken.

Na verschillende onderzoeken, blijkt dat menig supermarkt hierin grof de toegestane gif waarden overtreedt. De overheid blijkt echter niet in te grijpen. De overheid blijkt in de praktijk pas in te grijpen, wanneer de wettelijk geregelde toegestane gif waarden 3 maal worden overtreden. Over het algemeen gaat het om landbouwgif. De keus is aan de consument, die vaak helemaal niet weet dat supermarkten zover gaan in het overtreden van de vastgestelde normen.

Niet elk land spuit evenveel landbouwgif

Een aantal landen blijken minder gif te gebruiken dan andere landen. In Nederland zelf wordt vrij weinig gif gespoten. In Nederland gelden namelijk zeer strenge eisen voor de landbouwsector. De landbouwsector wordt wel zeer streng gecontroleerd. Nederlandse groente zal dan ook niet snel boven de toegestane waarden uit komen. Helaas worden de Nederlandse verse producten gekweekt voor de export en eten wij hier groente en fruit uit landen waar veel gif wordt gebruikt. Dat wil zeggen niet alleen veel gif, maar ook soorten gif soorten die in Nederland al tientallen jaren niet meer worden toegestaan om te gebruiken.

Wat kun je eraan doen?

Helaas kun je er vrij weinig aan doen. Het afwassen van groenten en fruit, haalt maar heel weinig gif weg. Wil je hier dus niet aan mee werken, dan is de enige keus meer betalen voor biologische versproducten.

] Verder kun je hooguit helpen met eens stukje bewustwording van mensen. Hoe meer bekend hoe beter. Het is tenslotte de overheid die toch zal moeten ingrijpen op het overtreden van de toegestane normen. Hiervoor zou je ook de site Weet wat je eet kunnen steunen. Veel meer kun je als eenling helaas niet doen.