Melk is niet voor iedereen gezond

Melk

Melk.jpgOm onze botten sterk en stevig te houden hebben we producten nodig die rijk zijn aan calcium, de nodige hoeveelheden vinden we terug in melkproducten en melk. Maar ook in ander producten zoals groenten vinden we calcium terug, alleen is het zo dat je er dan verschrikkelijk veel moet van eten om aan je dagelijkse dosis calcium te raken. Als voorbeeld nemen we de broccoli: men zou er dagelijks 2.1 kilogram moeten van eten om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid binnen te krijgen. Dus we kunnen er niet aan ontsnappen, melk en zuivelproducten zijn de beste leveranciers voor calcium. Ook bevat zuivel nog andere vitamines zoals B2 en B12, kalium, zink en magnesium.

De actieve voedingsdriehoek

Er wordt aanbevolen door het volksgezondheidsorgaan ( De Hoge Volksgezondheidsraad) dat een opname van 900 milligram calcium per dag voor een volwassen mens wenselijk is, voor ouderen en jongeren spreken ze van 1200 milligram opname per dag. Volgens de nu geldige voedingsdriehoek is het wenselijk om 450 milliliter melk per dag te drinken voor je dagelijkse portie calcium, voor jongeren wordt dan weer 600 milliliter aanbevolen. Ben je iemand die geen melk lust of lactose- intolerant is, moet je proberen om de voedingswaarden van melk te vinden in andere voedingsproducten. De beste melk vervangers zouden calcium verrijkte sojaproducten zijn, deze zijn dan ook in de huidige voedingsdriehoek opgenomen. Alhoewel men de vervangers voor melk ter discussie stelt omdat deze een negatieve impact zouden hebben op onze gezondheid.

Botbreuken

Is melk nu gezond voor iedereen? De resultaten van een grootschalige Zweedse studie is dat melk dan toch niet zo gezond is zoals we denken. Deze resultaten verschenen ook in het alom gekende Britse Medical Journal. Men stelt daar dat wanneer men drie glazen melk per dag zou drinken dit kan leiden tot een verhoogde risico van botbreuken. Vroeger gingen we ervan uit dat melk juist goed was voor de botten, maar men zou ook vroeger kunnen overlijden door hart- en vaatziekten, vooral voor vrouwen dan. Gaat men kijken naar de andere zuivelprodukten zoals yoghurt, en kaas dan stelt men juist het tegenovergestelde vast, hoe meer we het gaan gebruiken hoe minder kans op vroegtijdig overlijden en botbreuken. Er namen 61.433 vrouwen deel aan het onderzoek tussen een leeftijd van 39- en 74 jaar oud. De groep mannen bestond uit 45.339 man tussen de 45- en 79 jaar oud. Het onderzoek bij de vrouwen nam 20 jaar in beslag en bij de mannen 11 jaar. Karl Michaelsson is hoofdonderzoeker en heeft zo zijn bedenkingen bij het advies om melk te drinken voor gezonde botten. Hij denkt eerder dat door het hoge suikergehalte aanwezig in melk zoals lactose en galatose juist het risico verhoogt wordt voor een vroegtijdige dood. Bij een studie op dieren is zelfs gebleken dat melk de ouderdomprocessen versnellen.

Zweedse melk is niet zoals onze melk

Laten we nu de melk voor wat het is? Nog niet dus want de Zweedse onderzoekers houden de onderzoeksresultaten nog even onder voorbehoud. Naar eigen zeggen zouden ze nog geen echt bewijs hebben dat melk dus voor een vroegtijdige dood kan zorgen. Er zouden zelfs nog andere factoren kunnen in meespelen, ook zijn er nog andere onderzoeken die dan aangeven dat er geen enkel verband bestaat tussen melk, heupbreuken en vroegtijdige sterfte. Waar men ook even over kan nadenken is dat in Zweden de melk verrijkt wordt met vitamine A, en juist deze toevoeging zou kunnen zorgen voor botbreuken. Maar Zweedse melk is niet gelijk aan onze melk.

Tot slot: Alles blijft zoals het is

Het VIGeZ, dit is het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie is zeker niet van plan om zijn beleid over melkconsumptie te herbekijken. Er is maar één studie die de normale gang van een voedingsproduct tegenspreekt. Dit is te weinig zegt het VIZeG om het beleid over melk om te gooien. Dus ze zeggen nog niet van "melk is slecht voor de gezondheid"

Link: Ook interessant om lezen!

Vijf plantaardige alternatieven voor koemelk