Heb ik een vitamine B12 tekort
Inleiding
Heeft u al tijden last van vermoeidheid, tintelingen, geheugenverlies, spierkrampen of depressieve gevoelens en is de oorzaak maar niet te achterhalen? Het kan zijn dat uw klachten voortkomen uit een tekort aan vitamine B12 in uw lichaam.
Wat is vitamine B12
Vitamine B12 (cobalamine) maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. Het is een wateroplosbaar vitamine dat als enige in het lichaam kan worden opgeslagen. Het speelt een rol bij de vorming van gezonde rode bloedcellen en zorgt o.a. voor een goede werking van het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Het voorkomt een bepaalde vorm van bloedarmoede.Daarnaast speelt het een rol bij de stofwisseling van foliumzuur. Vitamine B12 komt uitsluitend voor in voedingsmiddelen met een dierlijke oorsprong, zoals melk, melkproducten,vlees, vleeswaren, vis en eieren.
Hoeveel vitamine B12 heb ik nodig
Volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad (dit is een adviesorgaan van de overheid), is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 voor volwassenen (22-50 jr) vanstgesteld op 2,8 microgram per dag.
Een (te) hoge inname van vitamine B12 heeft voor zover bekend geen nadelige gevolgen voor de gezondheid.
Vegetariërs in het algemeen en veganisten in het bijzonder moeten extra alert zijn op voldoende aanwezigheid van vitamine B12 in hun voeding. Bij onvoldoende aanwezigheid kan het gebruik van supplementen noodzakelijk zijn.
Wat zijn de symptomen bij een vitamine B12 tekort
De volgende symptomen kunnen horen bij een tekort aan vitamine B12:
- Vermoeidheid, slaperigheid
- Concentratieverlies, geheugenproblemen
- Tintelingen in armen, benen, handen en/of voeten
- Gewrichtsklachten
- Spierpijn en/of krachtsverlies
- Branderige, prikkelende tong
- Hoofdpijn en/of duizeligheid
- Onhandigheid (vaak struikelen, dingen omgooien of ergens tegenaan lopen)
- Niet op de juiste woorden kunnen komen, verspreken
- Bleke huid
- Haaruitval
- Het koud hebben
- Menstruatieklachten
- Darmklachten
Let op! Niet alle klachten hoeven (altijd) aanwezig te zijn en kunnen variëren in mate van ernst.
Hoe kom ik te weten of ik een vitamine B12 tekort heb
Allereerst zal door middel van een bloedonderzoek het serum B12 gemeten moeten worden. Afhankelijk van de uitslag kan besloten worden aanvullend onderzoek te verrichten.
De volgende referentiewaarden worden gehanteerd:
- Is de B12-waarde lager dan 100 pmol/L, is er zeker sprake van een tekort. Aanvullend onderzoek dient zeker gedaan te worden en behandeling moet zo snel mogelijk gestart worden.
- Bij waarden van 100 pmol/L tot 350 pmol/L (de laagnormale waarden), is een tekort niet uitgesloten. Verder onderzoek kan eventueel meer informatie geven. Ook hier is behandeling noodzakelijk.
De behandeling van een vitamine B12 tekort
De behandeling van een vitamine B12 tekort bestaat uit het geven van injecties met 1000 microgram hydroxocobalamine in de spier (intramusculair). De opbouw bestaat uit 10 injecties met tussenstops van minimaal 3 dagen. Afhankelijk van de klachten dienen de injecties voortgezet te worden. Bij sterke neurologische klachten kan men bijvoorbeeld 1 x per week injecteren. Wanneer de klachten zichtbaar, voelbaar en/of merkbaar afnemen, kunnen de injecties worden afgebouwd naar 1 x per maand of 1 x per twee maanden.
Bij (te) weinig effect van de B12-injecties is het raadzaam aanvullende onderzoek te laten verrichten naar folium, ferritine en vitamine B6. Mocht er namelijk een tekort bestaan aan één of meerdere van deze vitaminen/mineralen, is de werking van de B12-injecties beperkt.