Vitamine C, een Wondermiddel
Inleiding
Vitamine C is waarschijnlijk wel de meest tot de verbeelding sprekende vitamine. We kennen deze vitamine bijna allemaal van de sinaasappels en de citroenen. Ook het verhaal over de scheepslui die lange tijd van huis waren en door gebrek aan Vitamine C, dus vers fruit en verse groenten scheurbuik kregen, kent bijna iedereen. Van oudsher slikken we in de winter, als de "R" in de maand is, wat extra Vitamine C maar wat weten we nou echt van deze vitamine, waarom is Vitamine C nou zo belangrijk?
Wat is Vitamine C.
Vitamine C heet ook wel ascorbinezuur en is een in water oplosbare vitamine. Mensen kunnen deze vitamine niet zelf aanmaken in tegenstelling tot de meeste zoogdieren en planten, en moeten Vitamine C uit de voeding halen.
Waarin zit Vitamine C.
Vitamine C zit in fruit, met name citrusvruchten, bessen kiwi’s en aardbeien Maar ook rode paprika, broccoli, tomaten, groene groenten en aardappelen zijn belangrijke bronnen van Vitamine C.
De functie van Vitamine C.
Vitamine C is nodig voor diverse processen in het lichaam. Zo is deze vitamine erg belangrijk voor het immuunsysteem door het bevorderen van de aanmaak van witte bloedcellen. Ook is het betrokken bij het in stand houden van een goede weerstand en wondgenezing. Verder zorgt vitamine C mede voor de opname van ijzer uit de voeding en is het onmisbaar voor de vorming van rode bloedcellen en de werking van foliumzuur. Vitamine C werkt ook als antioxidant in het lichaam. Antioxidanten zijn stoffen waarvan men denkt dat ze een positieve rol zouden kunnen spelen bij de voorkoming van hart en vaatziekten en kanker. Daarnaast is vitamine C betrokken bij de vorming van collageen. Collageen houdt het lichaam en de huid stevig. Veel ouderdomssymptomen als rimpels, loszittende tanden en bv brekende botten worden toegeschreven aan Vitamine C tekorten.
Symptomen van een tekort aan Vitamine C.
Een gebrek aan Vitamine C komt tegenwoordig niet zoveel meer voor maar kan wel ontstaan door bv:
- Een onevenwichtige voeding, bv door extreem lijnen waardoor je te voeding binnen krijgt.
- Door veel roken.
- Het gebruik van veel alcohol.
- Door stress en spanning (zowel fysiek als mentaal).
- Luchtvervuiling.
Mocht dit het geval zijn dan kun je dit merken aan de volgende symptomen:
- Gevoel van slapte.
- Weinig energie.
- Voorjaarsmoeheid.
- Slecht genezende wonden.
- Prikkelbaarheid.
- Bloedend tandvlees, loszittende tanden.
- Gemakkelijk blauwe plekken krijgen.
- Gewrichtspijn.
- Gebrek aan eetlust.
- Hartklachten.
Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid.
Volgens het Voeding Centrum is 70 mg Vitamine C per dag voldoende. De Orthomoleculaire aanbeveling ligt veel hoger, hier adviseert men tussen de 2000 - 10000 mg. Vitamine C per dag. Mensen met een verhoogd risico, bv rokers, stevige drinkers, mensen die een blessure hebben opgelopen enz. kunnen volgens onderzoek veilig 1000 mg per dag gebruiken.
Zijn er bijwerkingen:
Vitamine C wordt als een heel veilige vitamine gezien. Een teveel aan Vitamine C wordt via de urine uitgescheiden. Bij hele hoge doseringen, meer dan 3500 mg, kan men last hebben van
- Misselijkheid
- Diarree
Tenslotte.
Vitamine C is een heel belangrijke vitamine! Algemeen wordt aangenomen dat de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) net voldoende is om niet ziek te worden. De tweevoudig Nobelprijswinnaar Linus Pauling, een groot wetenschapper, adviseert gezonde mensen dagelijks meer Vitamine C in te nemen ter voorkoming van allerlei ziekten, volgens hem is het aan te bevelen om 3 gram vitamine C per dag te gebruiken.