Vitaminen verklaard
Inleiding
De naam vitamine is afgeleid van vita, het Latijnse en Italiaanse woord voor leven. In tegenstelling tot voedingsstoffen als koolhydraten, vetten en eiwitten leveren vitaminen geen energie, maar zijn ze wel essentieel voor een goed verloop van de stofwisseling, de opbouw van het beendergestel, de spijsvertering en een gezond lichaam in het algemeen. In onderstaand artikel staan we stil bij de werking en het nut van vitaminen.
Soorten
We kennen 13 verschillende soorten vitaminen. Sommige vitaminen krijgen hun uiteindelijke conditie pas in het lichaam. Dit noemen we pro-vitaminen. Sommige vitaminen kunnen ook meteen actief zijn op bepaalde plekken in de spijsvertering. We kunnen vitaminen opdelen in twee categorieën namelijk vetoplosbare en wateroplosbare. Vitamine A, D, E en K zijn in vet oplosbaar. De 8 voorkomende B vitaminen en vitamine C zijn in water oplosbaar. De vitaminen die in vet oplosbaar zijn zitten vooral in vette voedingsmiddelen en kunnen door het lichaam opgeslagen worden. Een overschot wordt via de urine afgevoerd. De vitaminen die in water opgeslagen kunnen worden zitten net in het water dat zich in de voedingsmiddelen bevindt. Met uitzondering van vitamine B12 kan het lichaam deze vitaminen niet opslaan.
Toepassing
Ons lichaam is in staat om zelf vitaminen aan te maken, maar dat gebeurt doorgaans in zulke kleine hoeveelheden dat een complement via het voedsel dat we dagelijks tot ons nemen noodzakelijk is. De ziekten die door een gebrek aan vitaminen kunnen ontstaan noemen we gebreksziekten of avitaminosen. Een gebrekkige voeding levert ook een gebrek aan noodzakelijke vitaminen op. Zo zal een vegetariër extra vitamine B12 moeten slikken omdat dit bijna alleen in dierlijke producten voorkomt. En mensen met een fruitallergie zullen hun tekort aan vitamine C moeten aanvullen. Omdat ieder mens nu eenmaal uniek is, verdient het aanbeveling om uw behoefte aan individuele vitaminen te bestuderen. Voor mensen die hier geen weet van hebben zijn de gebruikelijke multivitaminen
aan te bevelen. Bedenk dat ook een teveel aan bepaalde vitaminen schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Raadpleeg in een twijfelgeval altijd een arts of diëtist(e).
Vitaminen
Vitamine A (retinol)
werking
voorkomt nachtblindheid, beschermt tegen infecties, houdt huid en slijmvliezen gezond
zit in
boter, margarine, melkvet, lever, eieren, kaas, vis, fruit, wortel, donkergroene groenten
Vitamine B1 (thiamine)
werking
is betrokken bij de celstofwisseling, bevordert de groei, eetlust en spijsvertering, is goed voor het zenuwstelsel en de energievoorziening van het lichaam
zit in
brood, granen (zie ook: Vitamine Startpagina