Waarom is vitamine D zo belangrijk
Waarom is vitamine D zo belangrijk?
Vitamine D is erg belangrijk voor een mens. Een tekort aan vitamine D kan klachten geven. Waarom is het zo belangrijk en welke klachten kun je krijgen van een tekort aan vitamine D?
Hoe krijg je vitamine D binnen?
Er bestaan twee vormen van vitamine D, vitamine D2 en D3. De vitaminen worden vrijwel altijd samengevoegd omdat ze nagenoeg dezelfde functie hebben. Vitamine D wordt aangemaakt in de huid en wordt uit zonlicht gehaald. Mensen die veel buiten zijn hebben meestal wel voldoende vitamine D in hun lichaam. In de winter wordt dit wat lastiger, maar daar kom ik later op terug. Vitamine D halen we ook uit onze voeding en dit komt uitsluitend voor in dierlijke producten, zoals vis, vlees en ei. Ook vind je vitamine D terug in margarine en halvarine.
Functie van vitamine D
Vitamine D zorgt voor stevige botten en tanden en is goed voor hart en bloedvaten. Door de vitamine D wordt er gezorgd dat fosfor en calcium goed opgenomen kan worden in de gewrichten en botten. Ook zorgt het vitamine ervoor dat het immuunsysteem goed werkt en het kan bepaalde vormen van kanker voorkomen. Uit een studie is gebleken dat het de kans op darmkanker met 50% verminderd. Vitamine D heeft ook een grote invloed op je humeur. Mensen met een licht vitamine D tekort zijn sneller moe en eerder chagrijnig dan andere mensen. Kort gezegd: je hebt minder snel kans om iets te breken, je wordt minder snel ziek en je humeur is beter.
Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) en oorzaken van een vitamine D tekort
De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid staat in onderstaande tabel.
Leeftijd | 1-13 jaar | 14-18 jaar | 19-65 jaar | 65+ |
Vrouw* | 2,5-10 mcg | 2,5-5 mcg | 2,5-5 mcg | 5-10 mcg |
Man | 2,5-10 mcg | 2,5-5 mcg | 2,5-5 mcg | 5-10 mcg |
- Bij zwangere vrouwen is de beste hoeveelheid tussen de 7,5-10 mcg.
Veel Nederlands hebben een tekort aan vitamine D en daar is een oorzaak voor. De geografische ligging van Nederland heeft ermee te maken. Er is weinig zon in Nederland en als de zon schijnt, is de zon meestal niet sterk genoeg om voldoende vitamine D aan te maken. De tijdsduur dat je buiten bent en je huidskleur hangen bovendien ook samen met de aanmaak van vitamine D. Hoe donkerder je huidskleur, hoe minder vitamine D je aanmaakt. Mensen met een donkere huid hebben erg snel een vitamine D tekort. Hoe lichter de huid, hoe meer vitamine D er wordt aangemaakt in een korte tijd.
Te weinig zonlicht is een andere oorzaak. Het beste is om iedere dag minimaal 15 minuten buiten te zijn. In de winter is er vrijwel geen zonlicht en is het belangrijk om vitamine D aan te vullen. Je kunt het ook uit je voeding halen, maar vaak is dit niet genoeg. Er kan ook een wisselwerking met medicatie optreden waardoor er een tekort aan vitamine D kan ontstaan. Dit gebeurt vooral bij ontstekingsremmers en medicatie voor epilepsie.
Gevolgen van een vitamine D tekort
Bij ouderen kan een vitamine D tekort zorgen voor osteoporose (botontkalking) en bij kinderen voor osteomalacie (beenverweking). Beide zijn ziekten die niet goed voor de gewrichten en botten zijn. De hormoonbalans kan ook verstoord raken en dit kan overgewicht, huidproblemen, menstruatieproblemen, neerslachtigheid en vermoeidheid tot gevolg hebben. Ook kan het zorgen voor pijnlijke botten, spierzwakte en breuken.
Conclusie
Vitamine D is voor zoveel verschillende processen erg belangrijk voor je lichaam. Een tekort kan vermoeidheid, huidproblemen, botontkalking, breuken, spierzwakte en overgewicht veroorzaken. Heb je klachten en twijfel je of je een tekort hebt aan vitamine D? Laat dan bloed prikken bij de huisarts. Vraag altijd naar de waarde van vitamine D. Tussen de 50 en 150 is goed volgens de artsen. Als jij een waarde van 52 hebt, zeggen de artsen dat je geen tekort hebt. Dit ligt op het randje dus de klachten kunnen daar weldegelijk vandaan komen. Als je waarde onder de 50 ligt, heb je zeker een tekort aan vitamine D.