Wallen onder je ogen: hoe kom je ervan af

Ooglidcorrectie

De frustratie van elke vrouw: wallen onder haar ogen. Oogwallen zijn er in alle maten en zelfs kleuren: van bleek, huidskleur, blauwe schijn tot lelijk donker bruin. Die regenboog aan kleuren verzacht echter niet het euvel. Niemand is blij met die walletjes… Dan maar een ooglidcorrectie?

Oorzaken van oogwallen

  1. De eerste en meest voor de hand liggende oorzaak: leeftijd. En ja, leeftijd drukt zich altijd en het eerst uit in je gezicht. Niks aan te doen: de natuur! In die zin mag je gerust leven met je walletjes: leeftijd hou je nu eenmaal niet tegen, tenzij kunstmatig!
  2. Slecht slapen in de zin van te weinig slapen en dus vermoeidheid: een dodelijke combinatie! Vermoeid vetweefsel (want dat zijn de wallen!) houdt het vocht meer vast dan normaal. Of dit helemaal klopt is nog maar de vraag! Op een andere site las ik dat oogwallen GEEN vocht bevatten! Wie heeft het nu bij het rechte eind?
  3. Natuurlijke aanleg oftewel erfelijke genen! Daar is uiteraard niet veel aan te doen, alhoewel: veel water drinken, helpt altijd dus ook voor dit euvel. Een ander hulpmiddel in dit geval is een camouflageproduct: gebruik de kleur van je gezichtshuid en zelfs iets donkerder! Donkere tinten geven een achterwaartse (naar de achtergrond) indruk. Vrijwel ieder make-up merk heeft een camouflageproduct in het assortiment.
  4. De huid onder de ogen is heel dun en onthult dus onmiddellijk als er iets niet in orde is: vermoeidheid, slecht eten en roken… Moeder Natuur zorgt dan voor ‘blauwachtige’ schemeringen onder je ogen.

De ontevreden vrouw!?

  • Maar liefst één vrouw op 3 zou die wallen willen aanpakken. Helaas voor de ‘handel’ in plastische chirurgie: volgens de statistieken zetten ‘maar 6%’ vrouwen effectief de stap naar een ooglidcorrectie.
  • Bijkomende vaststelling is dat vrouwen zich pas vanaf hun veertigste pas echt druk gaan maken over wallen onder hun ogen. Uiteindelijk gebeurt de restauratie pas tussen de 45 en 54 jaar. Een kwart van de klagende ladies wacht zelfs tot zij hun 55ste! 65 plussers hebben zich dus bij hun lot en oogwallen neergelegd!

Huismiddeltjes!

  1. Een koud washandje of ijsblokje wil al wel eens helpen! De kou zorgt er immers voor dat de bloedvaten onder het oog gaan samentrekken zodat het vocht langzaam afgevoerd wordt.
  2. Moet het nog sneller gaan? Koude komkommerplakjes of koude theezakjes!
  3. Gezichtsmaquillage: verleg het accent op andere delen van je gezicht (bovenste ooglid bijvoorbeeeld): zo leidt je de aandacht van de ‘kijker’ weg van die storende wallen!
  4. Smeer een oogcrème nooit op de bewegende delen van je ogen!

Toch een ooglidcorrectie?

Bij een ooglidcorrectie wordt een teveel aan huid-, vet en ander weefsel van het boven- en/of het onderooglid weggehaald. In sommige gevallen is deze operatie medisch verantwoord: als het gezichtsveld beperkt wordt.

Bij een bovenste ooglid-correctie tekent de chirurg op het ooglid nauwkeurig aan hoeveel huid er verwijderd moet worden. Dan snijdt de arts het reepje huid weg en indien nodig ook een stukje van de oogkringspier. Ook een teveel aan vet wordt verwijderd. Na de ingreep worden de haarvaatjes dichtgebrand en het sneetje gehecht. De littekentjes komen in de natuurlijke plooi van het bovenste ooglid te liggen. Het litteken is vaak vrijwel onzichtbaar.

Correctie van het onderste ooglid

Bij een correctie van het onderste ooglid wordt in het algemeen minder huid verwijderd.

  • Het verwijderen van vetzakjes onder de ogen gaat bij voorkeur via het slijmvlies aan de binnenkant van het ooglid. De incisie die hiervoor gemaakt wordt hoeft niet gehecht te worden en er ontstaan geen zichtbare littekens.
  • Wanneer er ook sprake is van een teveel aan huid op de onderoogleden moet wel aan de buitenzijde gesneden worden. Vlak langs de wimperrand wordt dan een sneetje gemaakt. Het teveel aan huid en vetweefsel wordt weggenomen en de wond wordt met dunne draad gehecht.
  • De littekentjes komen onder de wimpers te liggen, maar er kan een klein litteken blijven.

Narcose

De behandeling kan onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. Hiervoor wordt het te behandelen gebied ingespoten met een verdovingsvloeistof. De behandeling kan ook onder narcose worden uitgevoerd.

Nazorg

  • In de meeste gevallen kunt u direct na een ooglidcorrectie naar huis.
  • Belangrijk is om de eerste dagen van tijd tot tijd een koud compres op de ogen te leggen. Zo worden zwellingen en bloeduitstortingen aanzienlijk minder. Desondanks zult u gemiddeld een week wat minder toonbaar zijn. De meeste 'patiënten' dragen een zonnebril als ze naar buiten gaan.
  • Eventuele hechtingen worden na een week verwijderd.
  • De na-pijn is voor iedereen anders. Meestal volstaat paracetamol.
  • Bij correctie van het bovenooglid kunt u gemiddeld na een dag weer contactlenzen dragen. Bij correctie van het onderooglid kunt u gemiddeld na één week weer contactlenzen dragen.

Kosten

  • Correctie van de onderoogleden, inclusief de bekende wallen, wordt praktisch nooit vergoed omdat het een cosmetisch probleem betreft.
  • Wanneer er sprake is van een aantoonbaar huidoverschot in de oogleden dat aanleiding geeft tot een beperking van het gezichtsveld, kan een ooglidcorrectie door de ziektekostenverzekeraars vergoed worden. Vraag dit na bij uw verzekeringsmaatschappij of ziekenfonds.

Risico's

  1. Ooglidcorrecties behoren tot de meest uitgevoerde cosmetische operaties. Toch, net als bij de meeste chirurgische ingrepen, bestaat het risico van een allergische reactie of een infectie. De kans hierop is minimaal (1 tot 2%).
  2. Beschadiging van de ogen zelf komt zelden voor. Wel is het mogelijk dat de huid na de behandeling strakker trekt dan gewenst. Dit komt meestal voor bij de onderoogleden, waarbij het onderooglid niet meer exact aansluit tegen de oogbol. Een kleine huidcorrectie kan dit verhelpen.

Tips:

De houdbaarheid van een behandeling verschilt van persoon tot persoon. In het algemeen rekent men op 5 jaar of langer. Hierna is opnieuw een operatie mogelijk. Roken, drinken, en overmatig zonlicht kunnen het verouderingsproces versnellen.

  • Het komt voor dat de overhangende, losse huid bij het bovenooglid zijn oorsprong niet zozeer in het bovenste ooglid heeft maar veroorzaakt wordt door te laag hangende wenkbrauwen. Het is van het grootste belang om dit onderscheid goed te maken omdat het probleem natuurlijk bij de oorzaak moet worden aangepakt. In dat geval dient een correctie van de wenkbrauwen overwogen te worden.

Leuke video's!

Onderooglidcorrectie

Boven- en onderooglidcorrectie

Shopping!