Hoe moet je een wond van een getrokken tand verzorgen
Inleiding
Je lichaam is zo ingewikkeld en heeft zo veel functies dat er af en toe iets mis mee kan gaan. Je kunt bijvoorbeeld ontstoken tandvlees hebben of een rotte kies. In sommige gevallen kan worden besloten dat het beter is om je tand of kies eruit te trekken. Daarna blijft er vanzelfsprekend een wond achter. Net als iedere wond is het ook bij deze belangrijk om hem goed te verzorgen. Maar hoe moet je deze wond dan precies verzorgen en wat zijn de eventuele complicaties van de behandeling?
Verzorging
Na het trekken van een tand zal de wond waarschijnlijk nog een beetje nabloeden en je wang kan ook opgezwollen zijn. Dit zijn allemaal hele normale zaken, er is namelijk gewoon iets uit je lichaam getrokken! Ook kun je nog wat pijn voelen en moeite hebben met het openen van je mond, met het eten en soms ook nog met het slikken. Doordat je deze pijn voelt en klachten hebt, wordt het goed duidelijk dat de wond kwetsbaar is. Een voorzichtige verzorging is dan ook vereist. Je moet niet aan de wond gaan zuigen en het bloed ook niet met een krachtige straal water wegspoelen. Wel mag je met een tandenborsteltje voorzichtig het bloed wegspoelen. Als je nog pijn hebt, neem dan liever geen aspirientje. Dit zou de kans op bloeding vergroten.
Ook bij het tandenpoetsen moet je voorzichtig zijn wanneer je bij de wond bent aangekomen. Voor een goede genezing moet je ook minimaal 5 dagen stoppen met roken. Ook is het aan te raden om de wond regelmatig met ijs (in een zakje of washandje) te koelen, zodat een zwelling wordt voorkomen of in ieder geval wordt beperkt. Per keer moet je de wond zo’n 20 minuten tot een klein half uurtje koelen. Doe dit drie keer per dag. Zo snel mogelijk na de ingreep moet je beginnen met het koelen van de wond.
- Spoel de wond voorzichtig.
- Koel de wond zo snel mogelijk na de ingreep.
Complicaties
Een tandtrekking kan tot een aantal complicaties leiden. Ten eerste nabloeding, waar veel mensen mee te maken zullen krijgen aangezien de wond een erg kwetsbaar plekje is. Als dit het geval is, kun je de wond het best afdekken met een zakdoekje of een verbandgaasje. Zorg er wel voor dat deze spullen schoon zijn, je wilt niet dat je wond ook nog eens gaat ontsteken. Bij bloeding hoef je niet per se contact op te nemen met je tandarts. Bij de volgende complicaties is dat wel verstandiger:
- De pijn wordt na enkele dagen erger.
- De zwelling groeit of neemt niet af.
- Je krijgt koorts.
Ook bij andere dingen waarvan jij twijfelt of ze wel horen bij een goede genezing, is het altijd verstandig om contact met je arts op te nemen.
Conclusie
Een wond die is ontstaan door het trekken van een kies of een andere tand moet zorgvuldig worden behandeld. Reinig het voorzichtig en koel de wond ook zodat je geen (grote) zwelling krijgt. Als je complicaties krijgt, zoals een steeds erger wordende pijn of zwelling, is het altijd verstandig om even je tandarts of mondchirurg op de hoogte te stellen.
Bron afbeelding: Wikimedia Commons