Hoezo intelligente pillen en pleisters
Intelligente pillen
Spijsverteringsproblemen hoopt men in de nabije toekomst te lijf te gaan met intelligente pillen, ook i-Pills genoemd. Philips Healthcare is de grote trekker van deze slimme micropillen. Deze I-pillen gaan weer een stap verder dan de tot nu toe bekende camera-pillen. Ook intelligente pleisters zijn in ontwikkeling.
Intelligente medsiche toepassingen
1. De slimme pillen van Philips
- I-pillen zijn minuscule capsules, gevuld met medicijnen en elektronisch geprogrammeerde data, die worden ingeslikt. Tot zover dus niets nieuws onder de zon. Waarin zit dan het nieuwe? In de pillen is een camera en zuurtemeter ingebouwd. Hierdoor kunnen de medici voortdurend volgen waar de pil zich bevindt in het darmkanaal.
- Verder zit er in deze i-pillen ook nog een pompje dat bestuurd wordt door een microprocessor. Aangekomen op de zieke plaats worden de medicijnen in de juiste hoeveelheid afgegeven aan de omgeving. Bovendien meet de capsule de lokale temperatuur en stuurt de resultaten van deze metingen (draadloos) naar een externe ontvanger.
- Voordeel? Het voordeel van deze precieze manier van medicijntoediening is dat de rest van het lichaam er geen nadelige gevolgen van heeft.
- Voor wie? Iedere patiënt met problemen ter hoogte van het spijsverteringskanaal: de ziekte van Crohn, dikke darmontstekingen (colitis) en darmkanker.
- Wanneer? De I-pil is nog niet getest op mensen en zal dus de eerstkomende jaren ook nog niet op de markt komen.
2. De slimme pillen van Novartis
► Novartis is van plan om elke pil van een microchip te voorzien. Micro is dan ook echt micro: de chip is niet groter dan een zandkorrel. Toch zit er ook nog een mini-batterijtje in. Onder invloed van vocht (maagsap) wordt energie geladen en zendt het batterijtje boodschappen uit naar de ontvanger. Dat kan de patiënt zelf en/of de verzorgende dienst zijn. Daarom wordt deze pillen ‘inslikbare verklikkers’ genoemd.
► De patiënt krijgt een ontvanger ingeplant. Dat kan een eenvoudige pleister of een ingeplante sensor in het lichaam zijn. Deze ontvanger wordt geprogrammeerd met het ‘slikschema’ van de patiënt. Is de zieke vergeten om de volgende pil tijdig in te nemen dan gaat er een sms’je vanaf de sensor naar zijn GSM of die van een familielid, buur of verzorgende.
► Testen gebeurden reeds met bloeddrukpillen en pillen voor suikerzieken. Op termijn wil men de sensor zo slim maken dat hij verschillende signalen tegelijk volgt, zoals de bloeddruk, de suikerspiegel, hartritme en ademhaling controleert.
3. De toekomst: de big Brother pil?
♦ De universiteit van Florida heeft nu een technologie ontworpen waarbij het mogelijk is dat de verzorgenden, zelfs op afstand, kunnen meevolgen of de pil al of niet is ingenomen.
♦ Deze technogie bestaat uit een pil met 2 delen. Het ene deel is de normale, klassieke pil die de patiënt moet innemen. De andere helft is een gecoate capsule met een soort zilveren streepjescode in de vorm van groefjes die een antenne bevat en een uiterst kleine microchip.
♦ De patiënt draagt een kleine elektronisch apparaatje, voorlopig nog een extern onderdeel van het systeem maar men verwacht op termijn om dit in te werken in het horloge of in de GSM. Deze ‘intelligente’ pil heeft geen batterijtje nodig omdat ze praktisch geen energie verbruikt.
♦ Wanneer de pil is ingenomen, stuurt de antenne een signaal naar de GSM of laptop van de arts of familieleden om de inname te bevestigen. Het maagzuur breekt de antenne af en de microchip verdwijnt met de ontlasting uit het lichaam.
♦ Testfase: deze i-pil is reeds getest op dieren en mensen. Met name het afbraakproces in de maag van de antenne is uitvoering getest om na te gaan of er zilvermateriaal eventueel achter blijft in maag en of darmen. De testresultaten zijn zeer bevredigend bevonden.
4. Medimetrics: update oktober 2012
Dat er verschillende bedrijven intensief bezig zijn met het maken van intelligente pillen is wel duidelijk. Deze week publiceerde Medimetrics hoe ver dit bedrijf is ermee staat. Zij noemen hun I-pillen 'IntelliCap' (intelligente capsule). Deze slimme pil die bestaat uit een capsule, is in staat om op het juiste moment en de juiste plaats haar inhoud af te leveren. Daarom spreekt men van een op afstand bestuurbare pil. Ook reeds getest in Nederland. De doelgroep in ons lichaam zijn maag en darmen.
Het is een vrij grote pil geworden: 2,5 cm lang en 1,1 cm dik. Qua techniek zit er een draadloze ontvanger in, een mini elektromotortje en een zuigertje die de inhoud van de pil in de maag of darmen spuit.
Terzijde: bestaat er een geheugenpil?
Wat een geschenk zou dit zijn voor alle Alzheimerpatiënten: medicatie die het geheugen herstelt of althans beter doet presteren. Ook studenten zouden hier uiteraard blij mee zijn. Dat daar inderdaad vraag naar is, blijkt al uit het groeiende gebruik van Ritalin.
Conclusie
Geleidelijk zullen deze slimme pillen verkrijgbaar worden, met steeds meer ingebouwde controlerende functies. De ontwikkeling kost bergen geld maar dit kan achteraf weer worden gerecupereerd doordat ziekenhuisopnames en doktersbezoeken voorkomen kunnen worden.
Door de betere, op de juiste plek en regelmatige inname van medicijnen zullen patiënten gezonder door het leven gaan.
Ook de controle en bijsturing van patiënten zal veel beter gestructureerd zijn.
Tot nu toe is nog niet bekend wanneer intelligente pillen in mijn en uw pillendoosje zullen zitten.