Antibiotica en het gebruik ervan

Antibiotica

In dit artikel gaan we het hebben over het gebruik van antibiotica. We gaan dieper in op het wanneer niet te Geen_dagelijkse_kost.jpg gebruiken en wanneer wel te gebruiken, maar ook op volgende zaken zoals:

  • Enkel antibiotica gebruiken als het moet
  • Hoe antibiotica goed te gebruiken
  • Neem ik nu antibiotica of neem ik nu geen antibiotica
  • Antibiotica en zijn nevenwerkingen
  • Zaken die je zeker moet weten

Enkel antibiotica gebruiken als het moet

Niet tegen virussen

Een mooie uitvinding het antibiotica, tenminste als men het op de juiste manier gebruikt. Antibiotica zal niet helpen tegen verkoudheid, acute bronchitis of griep. Dit zijn infecties die veroorzaakt worden door virussen en daar is antibiotica machteloos tegen.

Enkel tegen bacteriën

Bacteriën zijn heel kleine actieve wezentjes die zich razendsnel vermenigvuldigen, maar het is wel zo dat niet alle bacteriën schadelijk zijn voor ons als mens. Het is zelfs zo dat sommige bacteriën zelfs een gunstig effect hebben op ons lichaam. Er zijn soms wel heel ernstige vormen van ontstekingen veroorzaakt door bacteriën, dan denken we aan oor- en keelontstekingen, longontsteking, hersenvliesontsteking of wondinfecties. In dit geval kan antibiotica mensenlevens redden.

Het is niet altijd nodig

Zelfs bij ontstekingen is het niet altijd nodig om antibiotica te nemen. Een oor- of keelontsteking bijvoorbeeld kan na een tijdje spontaan genezen. Natuurlijk dienen de symptomen wel bestreden te worden omdat de zieke zich beter zou voelen. Zeker altijd de raad opvolgen van de dokter, want alleen hij kan bepalen of een behandeling met antibiotica wenselijk is of niet.

Hoe antibiotica goed te gebruiken

Krijg je antibiotica voorgeschreven dan is het heel belangrijk dat je nauwlettend de voorschriften volgt. Dit is de enige manier om zeker te zijn dat bacteriën sterven, ook vermijd je de resitente van bacteriën.

Volg exact het voorschrift

Het gebruik van de voorgeschreven hoeveelheden en tijdstippen wanneer de antibiotica moet ingenomen worden moeten stipt opgevolgd worden. De bacteriën worden heel langzaam vernietigt, dus zelfs al voel je je al na een paar dagen beter, stop niet met de antibiotica,. Bewaar ook geen restjes van antibiotica maar breng ze terug naar de apotheek.

Neem ik nu antibiotica of neem ik nu geen antibiotica

Voor virale- en gewone bacteriële infecties heeft het eigenlijk geen zin om antibiotica te nemen. Hieronder een opgemaakt schema van enkele aandoeningen en welke eventuele behandeling. Het spreekt wel voor zichzelf als je ziek bent dat de dokter de meest geschikte persoon is om je te helpen. 

Ziekte

Geneesmiddel

Aanbevolen

Griep

Pijnstillers, koortswerende middelen

Rust, vaccinatie ter preventie

Sinusitis

Pijnstillers, koortswerende middelen

Stomen met warm water

Verkoudheid

Pijnstillers

Tabak vermijden

Diarree

Soms anti diarree middel

Voldoende drinken, goede hygiëne

Acute bronchitis

Pijnstillers

Tabak vermijden

Keelontsteking

Pijnstillers

Tabak vermijden

Oorontsteking

Pijnstillers, koortswerend middel

Rust

Longontsteking

Antibiotica

Goed opvolgen, soms opname in ziekenhuis

Bacteriële hersenvliesontsteking

Antibiotica

Ernstig, opname 

 Antibiotica en zijn nevenwerkingen

Zoals bijna alle medikatie heeft ook antibiotica zijn nevenwerkingen. Hier moet men zeker de arts verwittigen als je klachten hebt en deze blijven aanhouden.

  • Allergische reacties kunnen gaan van jeuk tot huiduitslag. Zelden komen er extreme gevallen voor.
  • Diarree door antibiotica kan het darmevenwicht verstoren.
  • Maaglast kan voorkomen tijdens een antibiotica behandeling, men kan zelfs even de smaakzin verliezen en ook de eetlust.
  • Schimmelinfecties kan ook voorkomen, meestal van huid en slijmvliezen. Bij vrouwen gaat dit gepaard met witverlies of witbeslag in de mond.
  • Risicogroepen zijn zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven maar ook mensen met een nier- of lever ziekte moeten extra voorzichtig zijn. Denk je tot deze risicogroep te horen meld dit dan zeker aan je arts.

Tot slot: Zaken die je zeker moet weten

Zouden kinderen nu vaker antibiotica nodig hebben?

Meestal is het zo dat kinderen vaker ziek zijn, dus dit wil zeggen dat ze ook vaker ernstig ziek zijn. Maar hier geldt ook de algemene regel van: antibiotica helpt niet tegen griep, verkoudheid, acute bronchitis of algemene keel- en oorontstekingen. Geef je dan toch antibiotica dan ontneem je je kind de kans om het eigen afweersysteem op te bouwen.

Resistentie wat is dat?

Wanneer men antibiotica niet op de juiste manier gebruikt dan neemt het aantal bacteriën toe, en het zijn nu net deze bacteriën die grote weerstand bieden tegen antibiotica. Deze bacteriën zijn dan ongevoelig geworden of beter gezegd zijn resistent geworden voor antibiotica. Het spreekt voor zichzelf dat wanneer men dan echt antibiotica nodig heeft dit niet meer zijn volle werking kan bieden. In feite komt het erop neer dat ernstige ziektes niet behandeld kunnen worden met antibiotica. En dan moet je daarbij ook denken aan operatieve ingrepen en transplantaties, want zonder antibiotica worden deze heel erg risicovol.

Wat is de duur van een infectie?

  • Bij griep en verkoudheden mag je uitgaan van een tweetal weken
  • Bij bronchitis zit men algauw aan drie weken
  • Oor- en keelontsteking ongeveer een week
  • Niet luchtwegen gebonden infecties ongeveer twee weken

Wanneer klachten blijven aanhouden of heb je twijfels raadpleeg dan altijd een dokter!

Reacties (1)

Reageer
Cas reageerde 9 jaar geleden
02 Jan 10:24
Informatief en vlot leesbaar!