DHEA gezien op tv
DHEA en veroudering
Een tweetal weken geleden zag ik een Franse reportage op televisie over DHEA pillen. Ik had er nog nooit van gehoord maar het bleek om verouderingspillen te gaan. Of beter gezegd: het tegengaan van veroudering. Een bekende TV presentator gebruikte ook DHEA pillen. Dit artikel is voornamelijk als contra reclame en verwittiging bedoeld: niet aan beginnen!
Wat is DHEA
- DHEA, ik bespaar je de moeilijke medische naam, is een steroïde hormoon dat wordt aangemaakt op verschillende plaatsen in ons lichaam: de bijnieren, de geslachtsklieren, het vetweefsel en de huid. Het wordt aangemaakt uit cholesterol. * DHEA is een natuurlijke precursor ofwel pro-hormoon. Dit pre of pro (=voorloper) wil zeggen dat het verderop in het natuurlijk proces kan worden omgezet kan in testosteron. DHEA is echter geen anabole steroïde. Of anders gezegd: het heeft geen aantoonbare weefsel- en spieropbouwende werking.
- Ook is bekend dat de aanmaak van DHEA na 30 jaar geleidelijk afneemt.
- Daarnaast is er een aantoonbaar verband tussen het gehalte DHEA in het bloed en sommige ziekten als diabetes, hart en vaatziekten en kanker.
- In de sport wordt/werd DHEA voornamelijk gebruikt met het doel om de testosteronspiegel te verhogen. Het is algemeen bekend in de sportwereld dat er in de 60 jaren in het toenmalige Oost Duitsland volop werd geëxperimenteerd met testosteron. Testosteron zorgde immers voor meer spiermassa en meer kracht. De resultaten lieten niet op zich wachten. In de jaren 90 sprak men in de Amerikaanse pers van ‘powerpillen’.
Anti veroudering?
Juist het hiervoor genoemde verband tussen de aanwezigheid van DHEA en de invloed daarvan op het lichaam heeft sommige medici ertoe aangezet om DHEA als middel tegen verouderingsverschijnselen en sterfte tot een medisch en financieel succes te maken. Het is immers wetenschappelijk nog steeds niet bewezen dat het innemen van DHEA-pillen vanaf 40 jaar een mens langer laat leven. Omwille van deze ‘kwakzalverij’ wordt DHEA ook wel de 'Fountain of Youth' genoemd, zijnde een mogelijk anti-verouderingshormoon. Deze artsen spelen immers handig in op het feit dat de androgenenconcentratie (hormoonspiegels) in ons lichaam geleidelijk dalen: als je 70 bent, halen ze nog maar 10% van het percentage tussen je 20 en 30 jaar. Aanvulling door DHEA-pillen zou volgens hen deze nadelige effecten tegen gaan. De medische wereld waarschuwt echter: bij mensen is nooit goed aangetoond dat DHEA veilig en effectief is en wel om volgende reden: dierproeven bewijzen niet dat mensen op dezelfde manier reageren! En op lange termijn is nog helemaal niets bewezen: het is dus in elk geval onduidelijk of het middel op lange termijn al of niet schadelijk is voor de gezondheid!
Vanwaar dan hun overtuiging?
Het is niet allemaal kommer en kwel. Uit dierproeven is wel gebleken dat DHEA een positieve werking op het humeur zou hebben (anti depressie). In die zin is er sprake van een antistress hormoon.
Ook is bewezen dat DHEA een positieve bijdrage levert aan het immuunsysteem (bacteriën en ziekte) en osteoporose zou tegengaan.
Ook niet onbelangrijk: DHEA bevordert het behoud en/of vergroot het libido.
Tegenstanders
Kritische wetenschappers zijn ervan overtuigd dat de hiervoor genoemde effecten TE gering zijn om DHEA aan te bevelen. Zij vinden dan ook dat het innemen van deze pillen door vrouwen en kinderen in elk geval moet worden afgeraden! Volgens hen betekent het gebruik van DHEA hetzelfde als knoeien met steroïden. Ook zijn zij ervan overtuigd dat stoppen met DHEA omgekeerde effecten als gevolg heeft. Met andere woorden: als je ermee stopt krijg je te maken met depressiviteit en concentratiestoornissen, word je dikker omdat het vetpercentage in het lichaam stijgt en word je meer vatbaar voor (bijvoorbeeld) virusinfecties.
Ook waarschuwen zij voor mogelijke gevolgen als haaruitval (hoofd), toegenomen haargroei op het lichaam, prostaatvergroting, verlaging van het 'goede' HDL-cholesterol en verhoging van het 'slechte' LDL-cholesterol.
In de reportage aanbevolen door
Een gemiste kans door de reportage! Er kwam een Franse dokter aan het woord. Die was helemaal overtuigd van de zegen van DHEA pillen. Hij had een wachtlijst voor consultatie van maar liefst 6 maanden en één consultatie kostte maar liefst € 200. Na elke consultatie schreef hij een nieuw recept voor met de mix die de pillen al naargelang behoefte die hij tijdens het consult had vastgesteld. Het ging zelfs zo ver dat hij in de haardos van de moeder zat te frommelen en zei dat haar haar niet in orde was. Vervolgens zag je een gezin met twee kinderen aan de ontbijttafel. De ouders waren naar mijn inschatting midden dertigers en hun kinderen rond 8 à 10 jaar. Het hele gezin, ook de kinderen!, namen bij het ontbijt DHEA-pillen van die Franse dokter want zij waren allen patiënt bij hem. Tenslotte was er een bekende TV presentator waarvan ik de naam vergeten ben die de DHEA pillen nam en beweerde dat je na enkele uren al meer energie had. Hij ging zelfs zo ver dat hij beweerde dat zijn huid na enkele uren er beter uitzag (minder rimpels). Toeval of niet: hij was 62 jaar en zag er nog verdomd goed uit! Evenals de dokter zelf trouwens die 52 jaar bleek te zijn.
Pro-hormonen en de wet
Pro-hormonen vallen in Nederland onder de Wet op de Geneesmiddelvoorziening (WoG) en zijn dus geen 'normale' voedingssupplementen. Omdat pro-hormonen wel vallen onder de WoG is de handel erin verboden. Ook de verkoop in sportscholen en fitnesscentra wordt beschouwd als handel. In tegenstelling tot Nederland en vele andere landen in Europa worden in de Verenigde Staten de pro-hormonen beschouwd als een 'gewoon' voedingssupplement. Mogelijk komt dat omdat de anabole-androgene eigenschappen als te gering worden beschouwd!
Conclusie: bedrog?
Vanzelfsprekend zou er meer onderzoek moeten worden gedaan naar de effecten van pro-hormonen op het lichaam. De voorlopige conclusie tot nu toe is in elk geval dat het gebruik van dergelijke pillen als DHEA nauwelijks effect heeft. Bij hoge doseringen kan de testosteronspiegel lichtjes gaan stijgen maar ook de oestrogeenspiegel stijgt en dat is niet de bedoeling van de gebruiker. Integendeel! Wat dan wel voor de sporter? Het verstandig innemen van koolhydraten en eiwitten na de training heeft meer effect op herstel en de spiergroei dan het gebruik van pro-hormonen. Makkelijker, goedkoper en effectiever…..wat wil je nog meer?
Deze pillen zijn als voedingssupplement gewoon online te bestellen. In die zin was deze reportage een gemiste kans: er kwam niemand aan het woord die een verwittigende vinger opstak om ze NIET te gaan innemen. Uit bovenstaande blijkt wel degelijk dat er verslavingsgevaar dreigt als je ermee stopt (depressie). Anderzijds... op oudere leeftijd je toch nog goed voelen door deze pillen... het is een keuze die iedereen voor zichzelf maakt!
,