Waarom een mammografie

Een mammografie

Voor de vrouw is de mammografie een bekend begrip: met een mammografie probeert men vroegtijdig borstkanker op te sporen want... hoe eerder men dit euvel vaststelt, hoe beter. De overheid organiseert niet verplichte, gratis screens. In Belgie word je vanaf vijftig jaar om de twee jaar opgeroepen voor een mammografie.

 

Mammografie verbonden met borstkanker

Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen: naar schatting krijgt 1 vrouw op 8 vroeg of laat te maken met borstkanker. Het is zelfs de voornaamste doodsoorzaak van vrouwen tussen 50 en 69 jaar. Door een vroege opsporing stijgen de overlevingskansen en is de behandeling ook minder ingrijpend.

De mammografie en dit artikel

  1. De mammografie speelt een essentiële rol in die voortijdige opsporing.
  2. Bedoeling van dit artikel is om u een inzicht te geven in de (mogelijke) problematiek van borstkanker. Echter: de medische wetenschap maakt zulke stappen vooruit (gelukkig maar!) dat het gevaar van dit soort artikelen is dat ze voorbijgestreefd, en in elk geval de huidige stand van de wetenschap, niet vermelden. Het advies is dan ook: lees maar vraag uw behandelend arts voor de meest recente ontwikkelingen op dit gebied. Met andere woorden: deze inhoud is informatief maar maak uzelf niet nodeloos ongerust... dat is zeker niet de bedoeling!

Risicofactoren

1. Leeftijd

  • Het risico op borstkanker stijgt met de leeftijd: 75% van de gevallen worden vastgesteld na 50 jaar.
  • Vanaf 30 jaar tot aan de menopauze neemt het risico geleidelijk toe, na de menopauze stabiliseert het op een hoog niveau.

2. Erfelijkheid Bij 5 tot 8% van de vrouwen met borstkanker wordt het borstkankergen aangetroffen. De aanwezigheid van dit gen betekent dat de vrouw een risico van 20% heeft om op 40 jaar borstkanker te krijgen, van 50% op de leeftijd van 50 jaar en bijna 90% op de leeftijd van 70 jaar!. Het feit dat grootmoeder, moeder of zus borstkanker heeft gehad, wijst op een verhoogd risico, ook wanneer er geen specifiek gen aanwezig is.

3. Menstruatie en zwangerschap

  • Het risico op borstkanker ligt hoger bij vrouwen die vroeg hun maandstonden hebben gekregen (-12 jaar) en/of die laat in menopauze gaan (+55 jaar).
  • Een (vroege) zwangerschap doet het risico afnemen.
  • Het meeste risico lopen vrouwen zonder kinderen of die ouder waren dan 35 jaar bij hun eerste zwangerschap.
  • Ook borstvoeding (langer dan 4 maanden) verkleint het risico op borstkanker.

4. Leefwijze

  • Een voeding met veel vet en weinig voedingsvezels en veel alcohol verhoogt het risico op borstkanker.
  • Ook zwaarlijvigheid na de menopauze verhoogt het risico op borstkanker.

5. Milieu Of milieufactoren (luchtvervuiling, chemische stoffen…) een rol spelen is momenteel nog niet uitgemaakt.

6. Geneesmiddelen

  • Postmenopauzale hormonentherapie verhoogt lichtjes het risico op borstkanker. Maar de voordelen, o.m. inzake het voorkomen van osteoporose, wegen meestal op tegen dat lichtjes verhoogd risico behalve bij vrouwen met een hoog risico op borstkanker.
  • Of de pil het risico verhoogt, is omstreden. Als dat al het geval zou zijn dan lijkt het risico het hoogst in de periode voor de 1ste zwangerschap en in de jaren voor de menopauze.

Links

De mammografie zelf

Waarom verdient Pink Ribbon onze steun?