Wat wil je weten over bestralen via de vagina

Bestraling via de vagina

Vrouwen met baarmoederkanker kunnen worden bestraald via de vagina. Soms kiest de arts voor deze methode omdat de vrouw dan minder last heeft van bijwerkingen door de klassieke bestralingen. Deze vorm van behandeling wordt inwendige bestraling of Brachytherapie genoemd. Hoe gaat dat?

Vorm van bestraing kort uitgelegd

Bij brachytherapie of inwendige bestraling wordt er radioactiviteit (Iridium) gebruikt. In de literatuur noemt men het ook kleine, radioactieve ‘zaadjes’ (Palladiumzaadjes) die niet groter zijn dan een rijstkorrel. Om de bestraling zo effectief mogelijk te laten verlopen, wordt die radioactieve bron zo dicht mogelijk bij en zelfs tegen de tumor gebracht. Met andere woorden: er wordt zo weinig mogelijk gezond weefsel beschadigd.

Voorbereiding

Tijdens een gewoon consult wordt een afdruk (een soort mal) van de vagina gemaakt. De arts brengt een soort vloeibare pasta in de schede. Als de pasta na enkele minuten hard is, wordt hij weer verwijderd uit de schede.

Opname

  • Voor deze behandeling moet u rekening houden met 2 tot 3 dagen verblijf in het ziekenhuis. U moet gaan liggen met uw benen in de (voor vrouwen inmiddels bekende) beensteunen.
  • Eerst wordt een blaas-katheter ingebracht. Daarna brengt met een verdovende gel aan en brengt de arts de afdruk/mal in via de schede. De mal is inmiddels met enkele katheders verbonden met het bestralingsapparaat.
  • Voordat de bestraling begint, wordt er nog een CT-scan gemaakt.
  • De bestraling gebeurt met tussenpozen en dit zowel overdag als ’s nachts.
  • Na de behandeling wordt de mal weer verwijderd. U mag meteen naar huis.

Zijn er bijwerkingen?

Inwendige bestraling veroorzaakt meestal weinig klachten. Toch kunnen volgende klachten zich voordoen: gevoelig plassen tijdens de dagen erna, de vaginale afscheiding die mogelijk toeneemt, diarree (niet altijd), vaginaal bloedverlies en ook de seksuele beleving kan enige tijd zijn verstoord. Toch is inmiddels bewezen dat inwendige bestraling minder bijwerkingen (vooral minder darmklachten) geeft dan externe bestraling. De overlevingskansen bij beide behandelingen zijn hetzelfde.

Andere toepassingen

Brachytherapie wordt ook gebruikt voor sommige vormen van weinig agressieve prostaatkanker, naast chirurgie (prostatectomie) en externe radiotherapie. Dit wordt bepaald door de tumor zelf. Hoe beter deze is ‘afgebakend’ (de arts noemt dit ook ‘ingekapseld’), hoe beter om alleen deze vorm van inwendige bestraling toe te passen.

En bij slokdarmgezwellen als aanvulling van de uitwendige reeks bestralingen.

En tenslotte bij verstopping van de kransslagaders.

Conclusie

Vaginale bestraling vervangt de bekende externe bestraling. Maar het kan ook zijn dat deze inwendige bestraling gecombineerd wordt met uitwendige bestraling.