Wat is de rol van een alarmcentrale

Elke reis heeft specifieke risico’s. Wanneer je op wintersport gaat, is het risico van een ongeluk op de piste aanwezig. Met de juiste reisverzekering ben je verzekerd tegen deze risico’s. Maar wat nu als er daadwerkelijk iets fout gaat op vakantie? Wie kan jou in geval van nood helpen? In dit artikel wordt de rol van de alarmcentrale toegelicht.

Risico’s op vakantie

Al ga je er liever niet vanuit, er kunnen zich problemen voordoen op vakantie. Of je nu gaat backpacken, wintersporten of op zakenreis gaat. Vakantiegangers weten vaak niet welke hulpverleners ze moeten benaderen bij noodsituaties.

Wat is de rol van de alarmcentrale tijdens een ongeval? Welke zaken regelt een alarmcentrale? En welke alarmcentrales participeren er in Nederland? Als laatste zullen we aan de hand van het busongeluk in Peru een duidelijk beeld geven van de rol van een alarmcentrale en het belang van een reisverzekering.

Zaken die Alarmcentrale regelt

In geval van nood coördineert de alarmcentrale onder andere de volgende zaken.

  • organisatie van repatriëring;
  • contact onderhouden met de gedupeerde;
  • zorgt ervoor dat familie geïnformeerd wordt;
  • garantstelling voor medische kosten van het ziekenhuis in het buitenland;
  • vervoer bij het voortijdig afbreken van je vakantie in geval van nood;
  • bij psychische problemen wordt in het buitenland hulp geregeld.

Rampenprotocol

In Nederland zijn er vier alarmcentrales die participeren in het rampenprotocol. De alarmcentrales coördineren jaarlijks om de beurt bij rampen en calamiteiten in het buitenland. De vier alarmcentrale bestaan uit SOS International, ANWB, EuroCross Assistance en Mondial Assistance.

Indien er minimaal acht Nederlanders bij een ongeval zijn betrokken, treedt het Nederlandse rampenprotocol in werking. De coördinerende alarmcentrale moet dan zo snel mogelijk gegevens achterhalen van de ramplocatie(s), de Nederlanders die betrokken zijn bij het ongeval en mogelijk letsel. Daarnaast moet de daadwerkelijke hulpverlening vanuit Nederland afgestemd worden met de verschillende alarmcentrales.

Rol alarmcentrale bij busongeluk Peru

Het ernstige busongeluk in Peru geeft een helder beeld over de rol van alarmcentrales. Bij het ongeval in november 2010 zijn 9 doden en 27 gewonden gevallen. Onder de 33 reizigers waren 22 Nederlandse toeristen. Alarmcentrales onderzochten hoe, of en wanneer de slachtoffers gerepatrieerd konden worden. Dit artikel over het busongeluk in Peru: alarmcentrales repatriëren slachtoffers geeft een duidelijk beeld over de rol van alarmcentrales.

Alarmcentrale en reisverzekering

Mocht je in het buitenland verzeild raken bij een ongeval of ziek worden, dan is het verstandig om contact op nemen met de alarmcentrale van je reisverzekeraar. Heb je geen reisverzekering afgesloten? Dan is het raadzaam om je zorgverzekeraar in te lichten. Zorg ervoor dat je zorgpasje en polisnummer altijd in de buurt zijn voor een vlottere afhandeling. Belangrijke telefoonnummers om bij de hand te hebben zijn de volgende.

  • telefoonnummer van de alarmcentrale van je reisverzekeraar;
  • telefoonnummer van je zorgverzekeraar;
  • telefoonnummer van de ambassade.

Verstandig is het om bij noodsituaties de polisvoorwaarden van je reisverzekering te controleren, zodat je niet met aanzienlijke kosten komt te zitten. Mocht je twijfelen wat wel en niet verzekerd is? Dan kun je de alarmcentrale vragen welke kosten wel en niet vergoedt worden.