Wat te doen als iemand bijna stikt

Inleiding

Iedereen hoest of kucht weleens. Dit is niks vreemds en veroorzaakt vrijwel nooit problemen. Maar soms kan een persoon niet meer stoppen met hoesten en is hij of zij aan het verstikken. Wat zijn de oorzaken van verstikking? En belangrijker: hoe moet je voorkomen dat een persoon stikt en sterft?

Oorzaken

Verstikking ontstaat wanneer iets de luchtwegen belemmerd, zoals een ingeslikt voorwerp, voedsel of braaksel dat in de luchtpijp terecht is gekomen, overmatig veel vocht en slijm en zelfs door tumoren in de luchtwegen. Ook verschillende gassen kunnen verstikking veroorzaken omdat ze zuurstof verdringen. In de Verenigde Staten is geopperd om door middel van gassen mensen te executeren in plaats de dodelijke injectie, omdat men hierdoor vrijwel ongemerkt het bewustzijn verliest en vervolgens sterft.

Stikken voorkomen

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat een persoon niet stikt. Er zijn verschillende handelingen die het best uitgevoerd kunnen worden. Soms moet de persoon ook worden gereanimeerd.

Bij kinderen en volwassenen

Niet bij iedere verstikking is er gelijk reden tot paniek. Bij een minder erge verstikking (dat wil zeggen: de persoon ademt en hoest nog) is dit het geval. Het enige juiste wat je in zo’n situatie kunt doen is de persoon blijven aanmoedigen om te blijven hoesten. De persoon zal hoogstwaarschijnlijk spoedig een voorwerp en/of slijm ophoesten; de oorzaak van de verstikking. Deze situatie kan echter ook overgaan in een erge verstikking: de persoon kan haast niet meer ademen en maakt alleen nog maar een piepend geluid. Er zijn een aantal stappen die je nu het beste op kunt volgen:

● Buig het slachtoffer voorover

● Houd met één hand het slachtoffer stevig vast en sla met de andere hand vijf keer tussen de schouderbladen.

● Ondertussen moet men in de mond van het slachtoffer kijken om te kijken of het voorwerp dat de verstikking veroorzaakt uit de mond komt.

Wanneer het voorwerp na vijf keer geslagen te hebben niet uit de mond is gekomen, moet de Heimlichmanoeuvre vijf keer uitgevoerd worden. Deze manoeuvre gaat als volgt:

● Ga achter het slachtoffer staan en sla beide handen om de middel.

● Bal één hand tot een vuist en plaats de andere hand daarop.

● Plaats de handen tussen de navel en het borstbeen.

● Druk nu krachtig en snel, maar voorzichtig, de vuist in de buik en een beetje omhoog. Door deze beweging wordt de lucht uit de longen van het slachtoffer gedrukt en komt het voorwerp wellicht mee.

Wanneer de Heimlichmanoeuvre geen uitkomst biedt, moet zo snel mogelijk het alarmnummer gebeld worden en als het kan al begonnen worden aan reanimatie.

WAARSCHUWING: deze greep mag nooit worden toegepast bij zwangere of zwaarlijvige mensen, omdat de kans op inwendig letsel dan aanwezig is. Wanneer de vuist op het borstbeen geplaatst wordt, is de greep echter wel veilig uit te voeren.

Bij baby’s

Wanneer een baby (0-1 jaar) verstikt, moet er op een andere manier gehandeld worden:

● Pak de baby op zodat een hand het hoofd en de kin ondersteunt. De buik van de baby ligt dus op de arm en het hoofd lager dan het lichaam. Sla vijf keer tussen de schouderbladen met de hiel van je hand.

● Wanneer dit niet helpt, draai je je arm en leg je de baby met zijn rug op je onderarm. Het hoofd moet weer lager dan het lichaam liggen.

● Leg de baby nu recht op zijn rug en stoot voorzichtig vijf keer in het midden van de borst.

Wanneer de baby nog steeds verstikt, moet er 112 gebeld worden en worden begonnen aan de beademing. Wanneer je niet kunt beademen, moet deze gehele procedure herhaald worden totdat hulpverleners arriveren.

Conclusie

Natuurlijk hoop ik dat je deze kennis nooit in de praktijk hoeft toe te passen. Maar als er onverhoopt toch iemand verstikt, is het fijn dat iemand als u in de buurt is om deze persoon te redden.