Hoe moet je iemand in stabiele zijligging leggen

Inleiding

Voor iedereen is het handig om het een en ander te weten van EHBO (Eerste Hulp bij Ongevallen). Bij EHBO-cursussen leer je dingen als het behandelen van snijwonden of het uitvoeren van een reanimatie. In het dagelijks leven kun je deze vaardigheden zomaar nodig hebben. In dit artikel lees je wat meer over de stabiele zijligging. Dit is een positie waarin je een bewusteloos persoon neerlegt waardoor deze stabiel ligt en waardoor bovendien de ademweg altijd goed geopend blijft.

Wanneer stabiele zijligging

Ten eerste is het belangrijk om te weten wanneer je iemand nou eigenlijk in de stabiele zijligging moet leggen. Je mag namelijk niet zomaar op elke bewusteloze persoon de stabiele zijligging toepassen. Eerst moet je daarom controleren of het slachtoffer nog ademt. Dit kun je als volgt het handigst doen. Ga om te beginnen aan de zijkant van het slachtoffer zitten. Leg één hand op het voorhoofd, en plaats je middel- en wijsvinger van de andere hand onder de kin. Het voorhoofd druk je nu een beetje naar achteren en de kin duw je recht omhoog. Hierdoor maak je de ademweg vrij. Vervolgens ga je met de zijkant van je hoofd boven de mond van het slachtoffer hangen. Je kunt nu horen of het slachtoffer nog ademt, op je wang voelen of het slachtoffer nog ademt en aan het al dan niet bewegen van de buik zien of het slachtoffer nog ademt. Na 10 seconden moet je je conclusie trekken: ademt het slachtoffer wél of niet.

Als het slachtoffer nog wel ademt, ga je deze in de stabiele zijligging leggen. Als het slachtoffer niet meer ademt, bel je 112 en ga je, als je dat kunt, over op reanimatie. Wat heel belangrijk is om te weten, is dat je alle voorgaande stappen niet uit mag voeren als het slachtoffer misschien nekletsel heeft! Als iemand bijvoorbeeld bewusteloos is geraakt omdat hij van de trap is gevallen, zou het kunnen zijn dat zijn nek gebroken is. Je mag dan niet aan het hoofd gaan zitten. Bel in dit geval 112. Is er geen vermoeden van nekletsel en ademt het slachtoffer nog wel, dan kun je deze in de stabiele zijligging gaan liggen en 112 gaan bellen.   

De stabiele zijligging: stap voor stap

De stabiele zijligging is een positie waarbij je het slachtoffer op een bepaalde manier op zijn zij gedraaid hebt. Stap voor stap kun je een slachtoffer als volgt in de stabiele zijligging leggen:

  1. Ga zitten aan een zijkant van het slachtoffer. Dit is de zijkant waarheen je het slachtoffer gaat draaien.
  2. Pak de arm van het slachtoffer die aan jouw zijkant ligt. Pak vast aan de onderarm en pols en leg de arm in een hoek van 90 graden ten opzichte van het lichaam. De handpalm moet naar boven liggen.
  3. Pak nu de andere arm van het slachtoffer vast. Leg deze arm over de borstkas van het slachtoffer heen. Plaats de handrug tegen de wang van het slachtoffer aan jouw kant.
  4. Houd met je eigen hand de hand van het slachtoffer op de wang op zijn plaats. Pak met je andere hand de knieholte van het verste been vast. Trek dit been omhoog.
  5. Je hebt nu één hand bovenop de knie van het slachtoffer en één hand tegen de hand van het slachtoffer op de wang.
  6. Trek de knie van het slachtoffer naar je toe en beweeg het hoofd rustig mee. Je beweegt het slachtoffer nu dus op zijn zij.
  7. De knie rust nu op de grond. Beweeg als laatste het hoofd van het slachtoffer rustig een beetje naar boven. Hierdoor komt de ademweg vrij te liggen. De mondholte moet naar beneden gericht zijn, zodat speeksel en braaksel makkelijk weg kan lopen.
  8. Controleer iedere minuut opnieuw of het slachtoffer nog ademt. Leg één hand op de rug van het slachtoffer en één hand op de buik. Zo kun je voelen of het slachtoffer nog ademt.
  9. Wacht tot de ambulance aankomt.   

Conclusie

De stabiele zijligging is een positie waarin je een bewusteloos persoon neerlegt zodat de ademweg vrij blijft. Je mag een persoon alleen in stabiele zijligging leggen als hij/zij nog wél ademt en wanneer er geen vermoeden op nekletsel is. Bel vooraf 112 en blijf uiteindelijk bij het slachtoffer tot de ambulance gearriveerd is. Een laatste tip om altijd in acht te nemen bij EHBO: let altijd ook op je eigen veiligheid! Als je zelf niet veilig bent, kun je anderen ook niet goed helpen!

Bronnen afbeelding: Wikimedia - User: Heb