Hoe doe ik een reanimatie
Inleiding
Met een reanimatie kan je iemands leven redden. Wanneer je er snel bij bent kun je de circulatie van het bloed en dus zuurstof in iemands lichaam op gang houden en zo iemand in leven houden tot de hulpdiensten arriveren. Veel mensen weten niet hoe ze een reanimatie moeten uitvoeren. Heb er geen angst voor en zorg dat je weet wat je moet doen in geval dat er iemand in je omgeving gereanimeerd moet worden; het komt misschien op jouw kunde aan!
Wat is een reanimatie?
Tijdens een reanimatie houd je het hartritme op gang en breng je door middel van beademen zuurstof in het bloed waardoor het lichaam bijna normaal kan blijven functioneren. Stop niet met reanimeren. De kans dat het hart het alweer uit zichzelf kan is klein. Zuurstofverlies in de hersenen kan leiden tot een hersenbeschadiging. Probeer pas te stoppen wanneer de hulpdiensten arriveren. Reanimeren is zwaar; probeer het met een aantal mensen af te wisselen. In sommige gemeenten (of op sommige plaatsen) zijn de hulpdiensten misschien niet in 10 minuten bij je.
Reanimatie bestaat uit 2 componenten:
- Hartritme behouden: dit heet hartmassage. Je zet je handen op het borstbeen en drukt deze ongeveer een aantal centimeter in; en laat het hierna los. Door deze beweging wordt het hart samengedrukt waardoor er bloed uit het hart stroomt zoals het hart eigenlijk regulier zelf doet.
- Zuurstof in het lichaam brengen door adem in iemands mond of neus (of beiden) te blazen
Wanneer iemand geen hartslag meer heeft of niet meer ademt zal het niet lang duren voor deze sterft. Reanimatie kan dus echt een leven redden. Je houdt met reanimatie de processen in het lichaam zo goed mogelijk op gang.
Tegenwoordig zijn er ook technische middelen die je kunnen helpen met reanimeren zoals de AED. Deze zelfsprekende computer helpt je al sprekend stap voor stap de reanimatie door en zal ook aangeven of er wel of niet een hartslag is en of een electrische schok zal worden toegediend.
Stappen
Stap 1:
- Is het slachtoffer bij kennis? Roep deze aan en schud deze voorzichtig aan de schouders. Wanneer je dan nog geen reactie krijgt is het van groot belang dat je snel hulp krijgt. Roep een omstander om hulp of als je alleen bent; bel snel 112 en ga ondertussen door met onderstaande handelingen.
Stap 2:
- Controleer of iemand ademhaalt. Dit kan je doen door te kijken of de borstkas van het slachtoffer omhoog komt; je kan luisteren met je oor aan de mond van het slachtoffer (of je rochelen, ademen oid hoort)je kan een spiegeltje voor de mond houden; als deze beslaat is er ademhaling, je kan ook met je wang (of achterkant van je hand voelen boven de mond/neus en voelen of je luchtverplaatsing voelt. Maak strakke kleding los en zorg dat de luchtweg vrij is (maak strakke stropdassen en kragenlos); maar kijk ook naar losse kunstgebitten en of iemands tong niet in zijn keel zit. Wanneer je bij voorgaande overal nee op kon antwoorden of het niet helemaal zeker weet...ga verder met stap 3.
Stap 3:
- Begin met het indrukken van de borstkas: 30 keer. Voorwaarde is dat het slachtoffer op een harde ondergrond ligt. Zet de hiel van je hand op het midden van de borstkas van het slachtoffer; ongeveer 3 vingers van de onderkant; daar waar de borstkas uit elkaar gaat (hier zit het "zwaard" en kan makkelijk in de buik gedrukt worden). Leun je andere hand op de hand welke op de borst ligt (of ze recht of kruiselings liggen is niet heel erg; als je vingers maar niet op de borst leunen). Strek je ellebogen en breng je schouders loodrecht boven je handen op de borstkas. Druk het borstbeen 4 tot 5 centimeter in. Laat het borstbeen daarna helemaal weer omhoog komen. Laat hierbij je handen op de borst liggen zonder tegenwicht te geven.
- Doe dit 30 keer. Probeer 100 keer per minuut aan te houden.
Stap 4:
- Blaas 2 keer een teug verse adem in de mond van het slachtoffer. Haal dan ook adem wanneer je niet recht boven het slachtoffer hangt (het kan zijn dat je de uitgeademde lucht van het slachtoffer weer inademt)Pas met een hand de "chin lift" (open de mond met je duim en trek de kin iets naar beneden) toe op de kin van het slachtoffer en de andere op het voorhoofd. (wanneer je aan de linkerkant van het slachtoffer zit is het makkelijk om je rechterhand onder de nek te leggen en je linkerhand op het voorhoofd. Kantel het hoofd niet! Til de kin met 2 vingertoppen op (dit doe je dan even met je rechterwijsvinger). Knijp de neus dicht met duim en wijsvinger van je linkerhand. De mond van het slachtoffer zal hierdoor automatisch open gaan. Zet je lippen over de mond van het slachtoffer en zorg dat dit goed afgesloten is; er mag geen valse lucht langs gaan. Blaas ongeveer 1 seconde goed uit in de mond van het slachtoffer. Je kan vanuit je ooghoek zien of de borstkas omhoog komt; is dit niet het geval heb je er waarschijnlijk niet goed in geblazen; of de ademweg is niet helemaal vrij; mogelijk moet je het hoofd dan nog iets kantelen (van het slachtoffer; zodat de luchtpijp 1 rechte lijn is). Blaas in totaal 2 teugen lucht.Tussen de teugen door wel je mond van het slachtoffer halen zodat de lucht uit de longen van het slachtoffer kan stromen. Hierna weer direct hartmassages.
Stap 5:
- Geef meteen weer 30 hartmassages en wissel hierna steeds weer de 30 hartmassages af met 2 beademingen. Doe dit net zo lang tot je afgelost wordt door emand met een AED (Automatische Externe Defibrillator) en/of totdat ambulancezorgverleners (of andere hulpverleners ) het reanimeren van je over kunnen nemen.
Waar kan ik leren reanimeren?
Reanimatiepartners van de Hartstichting organiseren op zo’n 300 plekken in Nederland reanimatiecursussen. Deze vrijwilligers organiseren in ons land kwalitatief reanimatieonderwijs. Zij hebben geen winstoogmerk en hierdoor zijn de kosten van een dergelijke kosten laag.
Meer informatie en de adressen van Reanimatiepartners zijn te vinden op www.reanimatiepartner.nl. Ook vinden er reanimatiecursussen plaats op scholen, in de gezondheidszorg, binnen bedrijven en binnen verenigingen (o.a. EHBO, Rode Kruis, sport- en patiëntenverenigingen).
Links