Wat is een defibrillator en hoe werkt hij

Inleiding

Steeds meer landgenoten worden slachtoffer van een hartaanval of van een hartinfarct. Werden deze vroeger als een ouderdomsziekten beschouwd, dan slaat een hartaanval vandaag op elke leeftijd toe. Extra middelen om bij zo een levensbedreigende hartaanval de eerste, noodzakelijke hulp te kunnen bieden, zijn dan ook méér dan welkom. Wat is een defibrillator en hoe werkt zo een toestel?

Levens redden

Een defibrillator is een toestel dat elektrische schokken produceert. Dankzij deze elektrische schokken kan men het hart van een bewusteloze patiënt laten stoppen met fibrilleren. Dat is noodzakelijk om het slachtoffer van een hartaanval of van een hartinfarct, te redden. Inderdaad, als het hart uit fibrillatie is, kan het eventueel weer op gang worden gebracht door middel van hartmassage. Deze defibrillator dateert uit 1932. Recent werd er een toestel voor thuisgebruik op de markt gebracht. In heel wat Europese landen, ijvert met nu om openbare plaatsen en en gebouwen uit te rusten met dergelijke defibrillators. Zo zou men jaarlijks vele levens kunnen redden.

Werking

Een defibrillator is alleen nuttig, als de patiënt bewusteloos is als gevolg van hartritmestoornissen. Bij een normaal kloppend hart, kan dit zelfs een averechts resultaat teweeg brengen. Recent kwamen defibrillators op de markt, die dit onderscheid zélf kunnen maken. Ze geven dan ook géén enkele elektrische schok, als het hart van de patiënt normaal klopt. De werking van dit toestel berust op de geforceerde ontlading door het hart heen, waardoor alle spiercellen tegelijk worden gedeporaliseerd. Op die manier kunnen de normale regelmechanisemen weer in werking treden.

Hoe defibrilleren

Om te kunnen defibrilleren, wordt de borst van de patiënt ontbloot. Daarna worden twee gelpads op de huid gelegd, één rechts van het borstbeen, juist onder het sleutelbeen. De andere aan de linkerkant. Op die manier ligt het hart zoveel mogelijk tussen de elektroden van de defibrillator. De elektrische stroom van ons toestel gaat daarbij zoveel mogelijk dwars door het hart. In plaats van de klassieke gelpads, wordt meer en meer gekozen voor elektrisch, geleidende gelei. Zo beperkt men de weerstand tussen de elektroden en de huid, tot een strikt minimum. Voor patiënten met een sterk verhoogd risico op fatale hartritmestoornissen, bestaan er momenteel implanteerbare defibrillatoren.

Specifieke hartritmestoornissen

Een defibrillatietoestel wordt in de allereerste plaats in noodsituatie's gebruikt. Daarnaast wordt het ook wel gebruikt bij cardioversie. Daarbij wordt getracht een specifieke hartrimestoornis of een boezemfibrillatie, om te zetten in een normaale en regelmatig kloppend hart.

Kans op brandwonden

De defibrillator kan ongetwijfeld vele levens redden. Afhankelijk van de ernst van het hartfalen, is het gebruik van dit toestel zeker niet zonder risico. Bij ernstige hartritmestoornissen, maakt men noodgedwongen gebruik van hoge vermogens, variërend tussen de 200 en 360 joule. Dat is zeker het geval bij het reanimeren. Wanneer de electroden niet zorgvuldig aangebracht worden, ontstaat een ernstige kans op brandwonden. Het gebeurt meermaals dat een defibrillator voor thuisgebruik, niet kan aangesloten worden op de apparatuur van de ziekenwagen, waardoor er kostbare tijd kan verloren gaan.

Defibrillator voor thuisgebruik

Zoals eerder aangehaald, brachten de producenten van deze toestellen ook een versie voor thuisgebruik op de markt. Deze toestellen worden nu op grote schaal geplaatst in bedrijven, sport-en winkelcentra en andere openbare plaatsen. Voor thuisgebruik heeft men de keuze tussen volautomatische en half-automatische toestellen.

Conclusie

Met de ontwikkeling van zijn thuisversie, onderging de defibrillator een opmerkelijke evolutie. Daardoor is men in staat mensenlevens te redden die vroeger hun hartinfarct nooit overleefden. Om dit thuistoestel nog efficiënter te maken, is een opleiding voor particulieren noodzakelijk. Men is daar nu volop mee gestart, maar men heeft op dit vlak ongetwijfeld nog een lange weg af te leggen.






Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden