Bubbelbaden: gezond of toch niet

Bubbelbaden niet altijd gezond

Heerlijk toch: lui liggen in een bubbelbad. Nadien voel je je heerlijk ontspannen. Goed voor spieren en gewrichten. En voor de bloedcirculatie. Wat willen we nog meer. Toch zijn er studies die twijfels zaaien: zijn bubbelbaden wel gezond?
 
 

Hoe bubbelen?

Dat kan op verschillende manieren:

1) Pure natuur. Deze manier van bubbelbaden wordt hydrotherapie genoemd. Een hype-woord voor in het bad stappen en het bruisende water gewoon zijn werk laten doen. Je voelt de waterstraling over je hele lichaam. Dat zorgt voor een aangename ontspanning van spieren en gewrichten. Ook uitstekend om je stress even opzij te zetten. En heel bevorderlijk voor een goede slaap.

2) Bij aromatherapie wordt olie aan het water toegevoegd. Meer specifiek: etherische oliën. Dat zijn oliën uit kruiden, bladeren, vruchten of bloemen. Afhankelijk van de ingrediënten van de olie worden er geneeskundige eigenschappen aan toegedicht. De bekendste is lavendel-olie. Enkele druppels aan het badwater toevoegen voor heerlijke ontspanning!

3) Chromotherapie gaat nog een stap verder. Bij deze therapie zijn de bubbelbaden voorzien van lampen. De kleur van deze lampen beïnvloedt de hersenen. De gebruikte kleur is dus van belang voor het doel dat men wil bereiken met de therapie. De kleur rood zorgt voor meer energie. Groen licht daarentegen kalmeert dan weer.

Zijn er negatieve effecten?

Ja, volgens sommige studies zijn die er.

1) Zwanger zijn

Daar zijn geen studies over. Hier geldt enkel het advies van de verloskundige/gynaecoloog. Echte bewijzen dat bubbelbaden slecht zijn voor de gezondheid van de baby zijn er niet. Toch wordt vaak beweerd dat zwangere vrouwen uit het bubbelbad moeten blijven. Daar tegenover staat dat sommige verloskundigen beweren dat er geen enkel probleem is. Wel wordt er gewaarschuwd voor mogelijke bacteriën in bubbelbaden. Die zouden in bubbelbaden meer aanwezig zijn dan in een gewoon bad omwille van de openingen (ook jets genoemd) waardoor de waterstralen voor bubbels zorgen. Die jets heb je uiteraard niet in een gewoon bad en in die zin lopen moeder en baby minder risico in een klassieke badkuip.

Een tweede risico, maar dat geldt ook voor een gewoon bad nemen of naar de sauna gaan of een stoombad nemen: de temperatuur van het water. Hierbij gaat men er van uit dat door het warme water de lichaamstemperatuur van de moeder stijgt. En als die boven de 39°C komt, kom je mogelijk in de gevarenzone. Meer dan 10 minuten verhoogde lichaamstemperatuur is toch maar best te vermijden in de eerste 2 maanden van de zwangerschap.

2) Kwaliteit van het sperma Volgens een Amerikaanse studie is er wel degelijk een negatief verband tussen dikwijls een bubbelbad nemen en de spermakwaliteit. Zij kwamen tot de conclusie dat het sperma tot 5 maal was verbeterd zonder bubbelbaden. Dat kan waar zijn: het is al langer bekend dat warmte niet goed is voor de vruchtbaarheid bij mannen. Om die reden zou het dragen van enge kleding niet goed zijn voor de spermakwaliteit. Maar … was is dikwijls een bubbelbad nemen? Dat wordt dan weer niet nader toegelicht.

3) Infecties

► Er is nog een andere ook Amerikaanse studie die ongezonde bacteriën aantoonde in bubbelbaden. De studie toonde aan dat de oorzaak de leidingen waren. Met name als het bubbelbad niet regelmatig werd gebruikt (denk hierbij aan een buiten-jacuzzi die enkel in de zomerperiode wordt gebruikt). De combinatie van oude lucht, stilstaand water in de leidingen en de aangename, lekker warme temperatuur zijn een ideale voedingsbodem voor bacteriën. Men denk in dit verband aan de legionella- en de veteranenziekte. Maar ook minder ernstige problemen als infecties van urinewegen en/of de huid. En bloedvergiftiging kan ook voorkomen.

► Bestaat ook: de bubbelbad folliculitis. Dit is een ontsteking van de haarzakjes door infectie met een bacterie (Pseudomonas aeruginosa). Deze infectie kun je oplopen in bubbelbaden en zwembaden als het water onvoldoende gedesinfecteerd is. Deze bacterie is zelfs redelijk goed bestand tegen chloorwater. Ze nestelen zich in de haarzakjes. Je ontdekt de infectie pas enkele dagen na je het baden. Je krijgt dan kleine, rode puntjes op je huid die meestal erg jeuken. Gelukkig verdwijnt deze infectie meestal vanzelf binnen enkele dagen. Ook zonder behandeling. Bij een hardnekkige infectie die na enkele dagen niet ophoudt, moet je antibiotica nemen.

 

Conclusie

Of er al dan niet gezondheidsrisico’s zijn aan bubbelbaden? Die vraag is nog steeds onbeantwoord. Het risico is er wel! Heb je thuis een bubbelbad dan heb je zelf controle over de hygiëne. Ga je naar een zwembad, kuuroord of wellness dan is een bubbelbad niet echt aan te raden als je zwanger bent. Er worden namelijk liters ontsmettingsmiddel in het badwater gekieperd. En dat is maar goed ook! Maar juist door dit hygiënische streven, kan de natuurlijke, bacteriële flora van de huid en de vagina worden verstoord. Gevolg: meer kans op een schimmelinfectie. Als zwangere ben je daar wel meer gevoelig voor!

Tussendoortje just for the fun!