Eten om goed te slapen

Slaap 

35753.jpegHoe goed u slaapt (waarbij voeding ook een rol speelt) heeft een enorme invloed op uw leven. Een slechte of gestoorde slaap kan gevolgen hebben voor uw werk, concentratie en omgang met anderen. Tijdens de slaap herstelt u geestelijk en lichamelijk, zodat u 's ochtends weer fris en alert bent.

De behoefte aan slaap

De behoefte aan slaap varieert van mens tot mens; het gemiddelde is 7 tot 9 uur. U voelt de volgende dag vanzelf of u genoeg geslapen heeft. Van teveel of te weinig slaap wordt u moe en prikkelbaar. Omdat er tijdens de slaap groeihormonen vrijkomen, hebben baby's, kinderen en pubers meer slaap nodig dan volwassenen. 

Slaaponderzoekers bestrijden het fabeltje dat ouderen minder slaap nodig hebben. De hoeveelheid slaap die volwassenen nodig hebben blijft juist constant. Met de jaren verandert wel de aard van de slaap en komen slaapstoornissen meer voor. Op latere leeftijd duren de perioden van de diepste slaap korter en ouderen worden 's nachts vaker wakker.

Waardoor slapen we?

Dit weet men nog steeds niet goed, maar wetenschappers weten wel dat iemands slaap- waakritme kort na de geboorte wordt ingesteld en dan als lichaamsklok blijf werken. Sommige natuurlijke chemicalën in het lichaam verdiepen de slaap en voeding speelt ook een rol.

Effect op slaap hebben onder andere

Teveel of te weinig eten

Een lichte snack voor het slapengaan kan de slaap bevorderen. Maar door teveel te eten kan uw spijsvertering van slag gaan zodat u 's nachts wakker wordt.

Alcohol

Kleine hoeveelheden kunnen je helpen inslapen, maar de slaap kan worden onderbroken wanneer het lichaam de alcohol verwerkt. Alcohol verergert slaaploosheid en belemmert de remslaap. U kunt er ook van uitdrogen, waardoor u zich de volgende dag moe zal voelen.

Cafeïne

Bij sommige kan drank of voedsel met cafeïne de slaap verstoren. Als u er gevoelig voor bent vermijd cafeïne dan in de namiddag en 's avonds.

Vet

Een vette avond maaltijd of voedsel waar u indigeste van krijgt kan uw slaap verstoren

Laat eten

Hebt u last van maagzuur of oprispingen, gebruik dan geen zware late maaltijden waardoor uw maag vol blijft. Als u met een volle maag gaat liggen stromen spijsverteringssappen al vlug de terug de slokdarm in, waardoor maagzuur het slapen belet.

Drinken voor het slapen gaan

Drink voor het slapen niet meer, zodat je 's nachts niet hoeft op te staan om naar het toilet te gaan.

Melk en honing

Melk bevat tryptofaan, een essentieel aminozuur dat werkt als een natuurlijk slaapmiddel. Tryptofaan verhoogt de de hoeveelheid seratonine, een natuurlijk kalmerende stof in de hersenen. Daarom wordt zo vaak aangeraden om voor het slapen gaan, warme melk te drinken met 1 lepel honing erin.

Nuttige kruiden

Van veel kruiden zegt men dat ze de slaap bevorderen; één van de betrouwbaarste kruiden is valeriaan. Voor het gebruik van kalmeermiddelen zijn bewijzen gevonden dat actieve ingrediënten in de valeriaanwortel het centrale zenuwstelsel en glad spierweefsel doen ontspannen. Valeriaanthee of capsules verkorten de tijd van inslapen en zorgen voor een diepe rust. Bij zwangerschap of borstvoeding is het niet aan te raden om valeriaan te gebruiken. Voor die condities is het effect ervan niet onderzocht. Andere mogelijkheden zijn kamille, hop, citroenmelise en pepermuntthee. Maar er zijn geen bewijzen dat deze kruiden helpen.

Wat te doen bij slaaploosheid

  • Houd een paar weken een dagboek bij om na te gaan welke activiteiten u uit uw slaap houden. Noteer elke dag wat je eet en drinkt, hoelaat je gaat slapen en hoelaat u wakker wordt.
  • Neem regematig beweging, liefst in de namiddag. Span u 2 tot 3 uur voor het slapen gaan niet meer in.
  • Doe overdag geen lange dutjes.
  • Eet op geregelde tijden en nuttig geen zware maaltijden voor het slapen gaan.
  • Rook niet, en al zeker niet voor het slapengaan.
  • Span u voor het slapengaan geestelijk niet te zwaar in.
  • Een warm bad, lezen in bed, luisteren naar zachte muziek, mediteren zijn allemaal zinvol voor het slaapritueel.
  • Gebruik uw slaapkamer alleen om te slapen, niet om tv te kijken of om te werken.
  • Draag losse en comfortabele nachtkleding.
  • Houden uw zorgen u wakker, verplaats die dan naar een ander tijdstip. Schrijf na het avondeten een halfuur lang uw problemen en de mogelijke oplossingen op. En zet het dan van u af.
  • Kunt u niet slapen, blijf dan niet langer dan een kwartier liggen. Sta op en ga naar een andere kamer en lees een boek of kijk tv tot wanneer je slaap krijgt. Sta de volgende dag wel op hetzelfde uur op.

Conclusie

Slaap is belangrijk voor een mens. Ons slaapritme wordt al bepaald kort na de geboorte en doet dienst als een klok. Met 7 tot 9 uur voldoen de meeste mensen aan hun slaapbehoefte. Bij slaapstoornissen kunnen we gebruik maken van natuurlijke middelen zoals thee, kruiden en aangepaste eetgewoonten.