Hoge bloeddruk als stille dood
Te hoge bloeddruk wordt ook stille doder genoemd
Hoge bloeddruk is gevaarlijk. Bij oudere mensen zal de huisarts de bloeddruk op de voet volgen. Is deze te hoog dan moeten zij bloeddrukverlagers slikken. Deze pillen moeten de bloeddruk onder controle houden. Hoewel vele ouderen deze pillen moeten slikken, gaat het niet altijd goed. Waarom?
Wanneer is de bloeddruk te hoog
Hoge bloeddruk wordt met een moeilijk woord ook ‘hypertensie’ genoemd. Meestal krijg je 2 getallen te horen als de arts je bloeddruk neemt, bijvoorbeeld 120/80. Het eerste getal meet de druk van het bloed bij elke hartslag in de slagaders (weg van het hart). Het tweede getal geeft de druk aan tussen twee hartslagen. Beide getallen mogen niet verhoogd zijn. Maar wat is verhoogd? Wat is abnormaal? In België geldt het volgend principe:
- Ideaal = 120/80 of minder;
- Normaal = 139/89 of minder;
- Te hoog = 140/90 of hoger.
Waarom bloeddruk verlagen
De meeste mensen hebben een te hoge bloeddruk. Dat verklaart meteen waarom bloeddrukverlagers de meest verkochte geneesmiddelen zijn. Dat blijkt althans uit een studie van een ziekenfonds in België. Maar liefst 42% van de Belgen zit aan de bloeddrukverlagers. Maar zou de toestand in Nederland anders zijn?
Als de bloeddruk niet onder controle is, loopt de patiënt risico op ernstige hart- en vaatproblemen. Dat is de reden waarom de huisarts regelmatig, en in elk geval bij elk consult, de bloeddruk meet.
Een ander gevolg van te hoge bloeddruk is kans op dementie.
Welke bloeddrukverlagers
De meest voorgeschreven pillen zijn Rampiril, Bisoprolol of Trandate (GlaxoSmithKline). Generische middelen zijn Labetalol, Amlodipine, Altace, Cordarone, Zestoretic en Zebeta.
Voorwaarde voor succes
Bloeddrukverlagers werken alleen maar goed als ze strikt ingenomen worden. De voorwaarden voor een goede werking zijn:
- juiste dosis (aantal pillen per dag),
- op vaste tijdstippen (elke dag op hetzelfde uur of bvb elke morgen, elke avond),
- regelmatig: in de regel elke dag!
- voor een lange periode. Bij oudere mensen betekent dit ‘levenslang’.
Waarom wordt verhoogde bloeddruk de stille doder genoemd?
Dat is omdat de patiënt zich niet onmiddellijk slecht in zijn vel voelt als hij (of zij) de pillen eens vergeet. Toch kunnen de gevolgen fataal zijn. Een oplossing voor het vergeten, zijn pillendoosjes. De moderne oplossing voor het ‘vergeetprobleem’ voor zowel oudere als jongere mensen die bloeddrukverlagers moeten slikken, is een app op hun smartphone. Klopt: dit lijkt meer een hersensteuntje voor de iets jongere generatie!
Ter info: de ‘pillen’ top 3 in België
Op nummer 1 staan de bloeddrukverlagers. Op 2 de cholesterolverlagers gelijk met de bloedverdunners.
Ter info: top 3 gezondheidsrisico’s wereldwijd
Op 1: hoge bloeddruk. Dit is het grootste gezondheidsrisico wereldwijd!
Op 2: tabak
Op 3: alcohol.
Tips om de bloeddruk naar beneden te krijgen
1) Uit een recente Engelse studie blijkt dat zonlicht ook helpt. Deze Engelse onderzoekers kwamen tot de conclusie dat 20 minuten in de zon zitten per dag kan helpen om de bloeddruk te verlagen. De uitleg: er komt tijdens deze zonsessie stikstofoxide in de bloedbaan. Hierdoor ontspannen de bloedvaten. En dat heeft weer als gevolg dat de bloeddruk verlaagt.
2) Ook op een andere manier eten kan de bloeddruk doen dalen.
3) Zout is not done! Vermijd zout in je eten. Bijvoorbeeld: gebruik minder zout tijdens het koken. Zet ook geen zoutvat op tafel. Zo vermijd je dat je eetpubliek zelf zout toevoegt. In snacks zit veel zout. Hoe lekker je ze ook vindt, blijf van chips af. In blikvoeding zit vaak heel veel zout. Misschien heb je dit zelf al ervaren bij sommige blikken/merken soep. In de Unox soepen bijvoorbeeld zit veel zout. Gebruik zoutarme producten. Tegenwoordig moet dit op de verpakking staan!
4) Vegetariër worden? Dat is niet nodig maar je kunt wel van hen leren! Want mensen die vegetariër zijn, hebben typisch een lagere bloeddruk. Tot nu toe is niet bewezen waarom dat zo is. Men denkt dat het weglaten van vlees en zuivelproducten de viscositeit (of dikte) van het bloed verlaagt, wat op zijn beurt de bloeddruk naar omlaag haalt.
5) Plantaardige producten zijn in het algemeen armer aan vet en zout. Ook zit er geen cholesterol in.
6) Groenten en fruit zijn rijk aan kalium. Kalium verlaagt de bloeddruk. Kalium zit in bananen, kiwi's, meloen, champignons, aardappelen, aardbeien of groene bladgroenten. Eet je hier te veel van dan kan dit onregelmatige en versnelde hartkloppingen veroorzaken.
7) Vermijd vet voedsel.
8) Beperk alcohol. Alcohol kan de bloeddruk doen stijgen. Drink niet meer dan 1 tot 2 glazen/dag (bier of wijn).
9) Roken is nooit goed. Gezonde slagaders zijn ook voor een goede en juiste bloeddruk van belang. Stop dus met roken.
10) Pompelmoessap kan een duik van de bloeddruk veroorzaken. Beperk het drinken hiervan tot 1 tot 2 glazen per week. Dit geldt ook voor 1 tot 2 stukken pompelmoes/week.