Besparen op zonnecremes kan prima
Hoe besparen op zonnecreme
De zon is de voornaamste oorzaak van huidkanker. En toch gaan we er massaal inliggen of we joggen, fietsen, wandelen en genieten. Leren we het dan nooit? Elk jaar komen er twintigduizend huidkankerpatiënten bij. We moeten ons dus goed, nee zelfs heel goed beschermen. Hoe kun je dan besparen op zonnecrèmes.
Zonnecrèmes beloven van alles
Beschermingsduur: het sleutelwoord in de reclame
- Er worden vandaag zonnecrèmes verkocht maar daarnaast ook vele ‘speciale’ zonnecrèmes. Deze laatste leggen maar op één ding de nadruk: de beschermingsduur. Uiteraard is die heel belangrijk. Want in het algemeen wordt er wel gesmeerd maar veel te weinig. Te weinig in de zin van: om de twee uur in plaats van ‘één keer en dat zal wel voldoende zijn’. De speciale crèmes beloven dat ze 8 uur en langer beschermen tegen de zon.
- Het logische gevolg van deze langwerkende belofte: duur. Daarom trekken de huidexperts aan de bel. Volgens hen zijn al die beloftes van de fabrikanten/merken niets anders dan gebakken lucht. Zij beweren doodleuk dat er praktisch geen verschil tussen een hoge factor 50 en een factor 15.
- Dan is er nog een waarschuwing: besef dat alle crèmes schadelijke stralen doorlaten. Wanneer de huid beschadigd wordt door UV-stralen dan reageert de huid hier op door als bescherming meer melanine te produceren. Het is net dit melanine dat voor ons mooie, bruine kleurtje zorgt!
Hoe zit het met die ‘factor’
De factor geeft aan hoe goed een crème beschermt tegen UVB-stralen. Deze stralen veroorzaken zonnebrand. Factor 15 betekent dat je 15 keer langer in de zon kunt blijven zonder te verbranden. Dat gaat niet vanzelf: smeer het product dik genoeg en herhaal regelmatig. Anders heeft de factor geen enkele zin, welke je ook koopt. Onafhankelijk van de factor moet om de paar uur opnieuw smeren. Met factor 50 kun je dus 12 uur in de zon zitten als je regelmatig opnieuw smeert.
En nu de bespaartip
- Factor 50 kopen en veel geld daarvoor neertellen, heeft geen enkele zin. Niet dat de crèmes niet goed werken. De reden is een heel andere. Namelijk dat niemand van ons 12 uur continu in de zon gaat liggen. Eenvoudig toch? Laat de keuze van de factor van je zonnecrème dus afhangen van de hoeveelheid tijd die je in de zon gaat doorbrengen (en dus in geen geval door de reclame!). Het kan best zijn dat je met een factor 15 toekomt en dat is een heel ander prijskaartje!
- De grafiek ziet er als volgt uit: factor 15 absorbeert 93% van de UVB-stralen, factor 30 neemt 97% voor zijn rekening en factor 50 absorbeert 98%. Dit wetende is er dus weinig verschil tussen de verschillende factoren. Anders gezegd: het is niet zo dat je met factor 50 (of hoger) dubbel zoveel bescherming hebt als met een product met factor 25.
Op alle crèmes (in Europa) moeten de beweringen op de verpakkingen kloppen. Fabrikanten mogen geen valse beloften maken (oneerlijke reclame-uitingen). Bij een duurder merk betaal je meestal extra voor geur, samenstelling en uiteraard ‘de naam’.
Conclusie
Een merk zonnecrème kopen hoeft dus helemaal niet. Zonde van je euro’s. De beschermingsfactor is alleen maar van belang. Niet het merk. Kies dan de factor die bij jouw ‘zonnestijl’ past. Ga je even fietsen of lig je uren na elkaar aan het strand? En smeer je in, smeer je in, smeer je in... Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Laat dat bruine kleurtje je gezondheid niet bederven!