Weg met die vervelende hoest
Een vervelende hoest
Heb je steeds last van een vervelende hoest, vertrouw niet altijd blindelings op hoestsiroop. Het is niet of onvoldoende bewezen dat hoestsiroop ook daadwerkelijk helpt voor die vervelende hoest. Het is zelfs zo dat je in vele gevallen beter af bent, met een middeltje uit grootmoeders tijd.
Fotocredit: webpostdinge.nl
Hoestsiroop in de kast
De meesten onder ons hebben wel een flesje hoestsiroop in de kast staan, bijna alle hoestremmers zijn vrij verkrijgbaar bij de apotheek, dus je moet niet eerst naar de dokter een voorschrift halen. Zoiets komt natuurlijk wel van pas in de winter, voor kinderen nog meer dan voor volwassenen.
Maar hoestsiroop of hoestremmers zijn niet zo onschuldig als je denkt, hoestsiroop wordt vaak verkeerd gebruikt waardoor er ook vaak zware bijwerkingen kunnen ontstaan zoals: slaperigheid en zelfs ademhalingsproblemen. Het is zelfs zo, dat het gebruik van dergelijke hoestremmers een ernstige aandoening zoals astma en een reflux kan maskeren, het gevolg kan je wel raden: de aandoening wordt laattijdig opgespoord.
Bij kinderen is dit zeker niet zonder gevaar. Daarom wordt er gepleit op een verbod van hoestsiroop, bij kinderen onder de leeftijd van 12 jaar. Dit is ook de leeftijd die het meest hoestremmers innemen. Natuurlijk willen de producenten daar niet van weten en pleiten dat, de hoestsiroop kan enkel in de apotheek verkregen worden en dit gebeurt dan ook onder een strenge controle.
Onbetrouwbaar
Een goed argument tegen het gebruik van hoestsiroop zou kunnen zijn: ze hebben nauwelijks tot geen genezende kracht, net zoals de zuigtabletten en hoestremmers. Ongeloofelijk dat er zelfs nog nooit een grondig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan is. Zoals veel van deze producten, dateren hoestremmers ook uit de tijd dat registratie voor nieuwe medicatie nog niet bestond.
Mocht de registratie wel al bestaan hebben, dan zouden volgens critici deze hoestremmers zeker geen groen licht gekregen hebben. Door het feit dat hoestremmers gemaakt zijn van verschillende preparaten en stoffen, maakt hoestremmers in gebruik met andere medicatie heel gevaarlijk, gewoon door het feit omdat dit kan leiden tot overdosering van bepaalde stoffen. Het spreekt voor zichzelf dat dit de kans verhoogt op ernstige en minder ernstige aandoeningen.
In het ergste geval kan je er een ademhalingsdepressie aan overhouden, en dit kan op zijn beurt fatale gevolgen hebben indien er niet snel wordt ingegrepen. Voor alle duidelijkheid: een ademhalingsdepressie heeft niks te maken met een psychische depressie.
Hoesten reinigt je lichaam
Hoe moet je dan hoest bestrijden zal je nu wel denken. Wel om hoest te kunnen bestrijden, moet je eigenlijk weten wat hoest is. Hoesten is niks meer dan een heel goede reflex van ons lichaam om de luchtwegen te reinigen. Door te hoesten verwijderen we vuil zoals rook, slijm en stofdeeltjes uit onze luchtpijp, keel en longen.
Dus, mocht je dan toch hoestremmers innemen, dan blijft dit vuil in je lichaam zitten zoals slijm en ziektekiemen. Dit kan dan voor infecties zorgen, omdat opgehoopt slijm een ware kweekvijver is voor infecties. Ook bij een verkoudheid dient hoesten als reiniging van je lichaam, omdat het zorgt voor de afvoer van slijm.
Mocht het hoesten voortkomen door een achterliggend gezondheidsprobleem, dan heeft deze hoest geen enkel nut, dit wil natuurlijk niet zeggen dat je meteen naar hoestremmers moet grijpen. Een hoestremmer zou alleen maar dienen als camouflage, en zou zeker het genezingsproces niet ten goede komen.
Uit ons grootmoeders tijd
Het klinkt misschien wel een beetje gek, maar de middeltjes tegen hoest uit ons grootmoeders tijd doen nog steeds goed hun werk. Zo is bijvoorbeeld een kop thee met honing al veel beter dan hoestsiroop. De reden daarvoor is:
- de suikers in honing trekken vocht aan, dit gaat de vorming van slijm tegen
- honing bevat etherische oliën, dit verdunt het slijm en vermindert de hoestprikkel
- honing bezit ook nog bacterieremmende eigenschappen
Let wel: de eigenschappen van honing worden teniet gedaan in kokend water, dus voeg je de honing toe wanneer de thee al wat afgekoeld is. Je mag echter wel geen honing geven aan kinderen jonger dan één jaar. Kruidenthee op basis van tijm en salie brengen ook heil. Lust je geen thee of bevalt de smaak je niet, dan kan je nog voor vruchtensap of water kiezen.
Deze verdunnen slijm in de luchtwegen en voorkomen dat ze uitdrogen. Een droge hoest bijvoorbeeld, kan je aanpakken door de luchtvochtigheid in de kamer te verhogen. Dit doe je door bakjes met water te plaatsen of aan de radiator te hangen. Zorg er ook voor dat de kamer goed geventileerd wordt.
Tot slot: Warme en vochtige lucht is als een zalf voor de luchtwegen
Warme en vochtige lucht werkt helend voor de luchtwegen, vandaar dat je er altijd baat bij hebt om een handdoek over je hoofd te hangen, als je met je hoofd boven een kom dampend water hangt. Je kan en mag dit zeker vijf tot zes keer per dag doen, ongeveer een tiental minuten. Let wel, voor kinderen mag dit vanaf de leeftijd van zes jaar. Dampmiddelen zoals menthol en eucalyptus hebben totaal geen toegevoegde waarde, dus gebruik ze dan ook niet. Wat je zeker en vast moet vermijden is dat je, je keel schraapt! Dit werkt irriterend voor de keel en wekt hoestprikkels op. Ook sigaretten kan je beter laten, maar misschien doe je dit al.