Uitdroging en uitdrogingsverschijnselen deel 2

Inleiding

Dehy.jpg

Voldoende drinken is belangrijker voor ons lichaam dan eten. Ook zonder dat we iets doen verliest ons lichaam dagelijks bijna 2 liter vocht via uitademen, transpiratie, urine en ontlasting. Dat verlies moet elke dag opnieuw aangevuld worden.

Doen we dit niet of wordt het verlies aan vocht door diverse oorzaken groter dan lopen we het risico om uit te drogen.

Oorzaken van uitdroging

Uitdroging ontstaat wanneer je meer vocht verliest dan je binnen krijgt.

Dh.jpg

Zoals hierboven al opgemerkt en reeds uitgelegd in het artikel Waarom 2 liter water per dag, verliezen we iedere dag circa 2 liter, zonder dat we iets speciaals doen. We lopen dus de hele dag door uitdrogingsgevaar. 

Dit tekort moeten we aanvullen door voldoende te drinken aangezien ons lichaam dit vocht nodig heeft om afvalstoffen te kunnen afvoeren. Doen we dit niet dan drogen we al snel uit en dat geldt zeker voor baby’s, jonge kinderen en oudere mensen.

Daarnaast zijn er natuurlijk speciale omstandigheden waardoor òf het verlies aan vocht groter is dan normaal òf waarbij de vochtbehoefte groter is dan de gebruikelijke 2 liter, waardoor er zelfs bij voldoende drinken risico op uitdroging bestaat.

De oorzaken van uitdroging op een rijtje:

  1. Te weinig water drinken
  1. Ernstige diarree
Franny-digging-small.jpg
  1. Langdurig of veel braken
  1. Blootstelling aan extreme hitte
  1. Hoge koorts
  1. Fors bloedverlies
  1. Hevige transpiratie
  1. Brandwonden
  1. Bepaalde medicijnen
Sweat.jpg

10. Zwangerschap

11. Overgewicht

12. Stress

13. Infecties

14. Bepaalde diëten

15. Verblijf op grote hoogte, ijle lucht

Checklist voor uitdrogingsverschijnselen oftewel: Wat zijn de verschijnselen en de gevolgen van uitdroging?

Waaraan kun je uitdrogingsverschijnselen herkennen?

De verschijnselen die optreden bij uitdroging hangen af van de grootte van het vochttekort. Wanneer je bijvoorbeeld niet genoeg drinkt op een hele warme dag is het eerste symptoom van een watertekort het ontstaan van een dorstgevoel. Maar de verschijnselen van uitdroging kunnen al snel serieuze vomen aannemen.

Hieronder een overzicht van de symptomen en gevolgen van een vochttekort:

Turgor.jpg
  • Een tekort van 1 – 3%: Dit komt bij een volwassene neer op een vochttekort van ongeveer 1,5 liter. Er ontstaat een dorstgevoel, een droge mond omdat de speekselvorming vermindert, transpiratie en urineproductie nemen af, hoofdpijn.
  • Een vochttekort van 4 – 6%: Lusteloos, vermoeidheid, misselijkheid, hoofdpijn, snelle en/of zwakke hartslag, tintelende lichaamsuiteinden
  • Een vochttekort van 7 – 11%: Draaierig, ademnood, lage bloeddruk, spierkrampen, verminderd zicht, huidelasticiteit daalt en huidplooi blijft staan, urineproductie houdt op, erg diep liggende, holle ogen
  • Vanaf 11%: Verwardheid, spierspasmen en -krampen, delirium, bewusteloosheid, shock door bloeddrukdaling, nierfalen
  • Vanaf 15-20%: Overlijden, de dood treedt in

Een klein vochttekort en te weinig drinken is WEL ERG!

Wat we nogal eens vergeten is, dat zelfs een gering vochttekort al een enorme aanslag is op onze gezondheid.

Dh3.jpg

Aangezien een van de belangrijkste functies van het vocht het afvoeren van giftige afvalstoffen is, betekent een vochttekort indirect een ophoping van de hoeveelheid gifstoffen in het lichaam. Dit gaat ten koste van je energie en je concentratievermogen, en veroorzaakt de lusteloosheid en vermoeidheid.

Daarnaast bestaan onze hersenen voor ongeveer 77% uit water en dat is de reden waarom je bij de minste uitdroging al hoofdpijn krijgt. Dit is ook een van de redenen van de hoofdpijn die je hebt bij een kater. Door overmatig alcoholgebruik ontstaat uitdroging.

Een vochttekort en de verhoging van het aantal gifstoffen in je lijf zie je tevens aan het donkerder worden van je urine en het optreden van constipatie.

Wat moet je doen bij uitdroging

► Voorkomen is beter dan genezen, dat blijft het devies.

► Een vochttekort voorkomen doe je het gemakkelijkst door de hele dag door kleine beetjes te drinken in plaats van in 1 keer heel veel.

► En het beste is dan water, niet kouder dan 15 graden, of kruidenthee.

► Voor elke kop zwarte thee, koffie, glas frisdrank of alcohol, moet je een extra glas water drinken. Deze dranken drogen het lichaam juist extra uit.

► Bij een lichte uitdroging is het aanvullen van het vochttekort door water te drinken meestal afdoende. Worden de uitdrogingsverschijnselen ondanks voldoende drinken toch erger, schakel dan de huisarts in.

► Ernstigere vormen van uitdroging worden behandeld met infusen.

► Er zijn tegenwoordig ook ORS preparaten vrij en zonder recept verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Dit zijn Oral Rehydration Salts, water met suiker en zouten, om vochttekorten ten gevolge van diarree en/of braken snel mee aan te vullen. Deze zijn zeker aan te raden bij baby’s en jonge kinderen. Bij ouderen moet u hier echter voorzichtig mee zijn en overleggen met een huisarts. De zouten in deze preparaten kunnen op oudere leeftijd eventueel hartproblemen opleveren.

Links