Waarom kiezen Nederlanders voor behandeling in Belgie
Nederlanders naar Belgische ziekenhuizen
Medisch grenstoerisme of bittere noodzaak? En wat denken de Belgen, meer bepaald de Vlamingen (omwille van de taalgrens natuurlijk), hiervan? We beperken het onderwerp hier tot medi-toeristen tussen de buurlanden Nederland en België maar het gaat ook om België/Frankrijk, België/Duitsland en Nederland/Duitsland. Een nog groter medisch avontuur zijn de medi-vliegreizen van de laatste tijd van Nederland en België naar Turkije.
Waarom naar ziekenhuis in Belgie
- Op het eerste zicht lijkt het een Win-Win situatie: de Nederlanders komen voor behandeling naar Vlaanderen. Voornaamste reden hiervoor: de lange wachttijden in Nederland.
- Ook zijn de Nederlanders volgens onderzoek zeer tevreden over de behandeling in België.
- Men schat het aantal 'medische toeristen' op ongeveer 100.000 het afgelopen jaar (2007).
- Daar is op zich helemaal niks mis mee: volgens de EU-reglementering mogen patiënten zich laten behandelen waar zij zelf willen.
- Toch zijn er kritische geluiden te horen bij deze (nieuwe) ontwikkeling.
Blij?
- Kritiek hoeft niet altijd negatief te zijn: de wachtrijen in NL blijken gekrompen te zijn.
- Daarentegen hebben de Vlamingen meer en meer de indruk dat zij langer moeten wachten, en meer nog 'dat de Nederlanders een voorkeursbehandeling krijgen'.
- Ook het ziekenhuispersoneel aan de 'ontvangende' kant begint meer en meer te klagen: de drukte is toegenomen (het personeel ook?) en de Nederlandse patiënt is veel mondiger (lees veeleisender) dan de gemiddelde nationale patiënt.
- Ook is het nog maar de vraag of de Nederlandse ziekenhuizen in het grensgebied blij zijn met de Vlaamse concurrentie.
- De prijs van de meeste behandelingen, of beter gezegd het prijsverschil, zou ook een voorname reden zijn om de grens over te steken.
- Verder vallen de Nederlanders steil achterover als ze aan den lijve ervaren dat ze 's morgens (al) om 8 uur op het spreekuur moeten zijn of 's avonds om 21.00 uur (nog) naar de scan moeten.