Potloden van menselijk as, morbide of een mooi aandenken

Inleiding

Vragen we ons wel eens af wat er met ons lichaam moet gebeuren na onze dood? Als we ons dit al afvragen dan gaat het meestal om de vraag: Wil ik begraven worden of laat ik me cremeren?

Er zijn mensen die verder denken, zo zouden we ons in de toekomst kunnen laten invriezen of laten vriesdrogen. Maar sommige mensen zoals de Britse Product Designer Nadine Jarvis gaan nog verder: van de as van overleden mensen maakt zij potloden!

Potloden van overleden mensen: Morbide en een brug te ver? Of inderdaad een levenslang aandenken aan degene van wie je houdt?

Potloden van menselijk as

De Britse Product Designer Nadine Jarvis houdt zich bezig met het ontwerpen van producten omtrent de dood van mensen. Een van haar ontwerpen is iets wat bij velen als morbide en een brug te ver overkomt. Zij maakt namelijk potloden van de as van overleden mensen. Van de as kan namelijk koolstof worden gemaakt en van koolstof worden potloden gemaakt.

Gemiddeld kunnen er ongeveer 240 potloden uit de as van een overleden persoon worden gemaakt. De hoeveelheid is zo groot dat je de rest van je leven met de potloden van jouw overleden naaste kunt schrijven. De potloden worden in een mooie houten doos gedaan. Op deze doos word de naam, het geboortejaar en het jaar van overlijden van de persoon gegraveerd. Daarnaast worden deze gegevens ook op elk potlood gegraveerd. De doos is zo ontworpen dat je maar 1 potlood tegelijk uit de doos kan halen. Ook zit er een puntenslijper ingebouwd in de doos. Het slijpsel valt in de doos en vult het gat van het potlood dat er uitgehaald is op. Zo krijgt de doos ook een functie als urn.

Of gaan we verder als vogelvoer?

Het maken van potloden uit menselijk as is niet het enige product dat Product Designer Nadine Jarvis heeft ontworpen. Ze heeft nog een ander product ontworpen waar menselijk as in verwerkt wordt, namelijk: de vogelvoeder.

De vogelvoeders worden gemaakt van vogelvoer, bijenwas en de as van een overleden persoon. De vogels eten de gehele vogelvoeder op, omdat deze is gemaakt van vogelvoer. De as beland in de vogels en zij zorgen op hun beurt voor de verspreiding van de as.

Andere ontwerpen van Nadine Jarvis

Een ander ontwerp van Product Designer Nadine Jarvis is een urn. Natuurlijk is dit geen gewone urn. Deze urn is zo ontworpen dat hij na 1 tot 3 jaar uit elkaar valt. De urn wordt in een boom gehangen en breekt uit zichzelf. Wanneer dit gebeurd vallen de scherven op de grond en word de as door de wind verspreid.

Na onze dood

Waar je vroeger alleen maar de keuze (of zelfs geen keuze) had tot begraven of cremeren, zijn er vandaag de dag meer keuzes bijgekomen. Steeds vaker wordt er stil gestaan bij de manier waarop we zelf afscheid nemen of waarop we afscheid nemen van onze naasten. Kies je voor een begrafenis dan kun je deze doorgaans zelf van begin tot eind regiseren. Kies je voor een crematie dan komen er steeds meer keuzes bij voor de bestemming van de as.

Wil je niet begraven of gecremeerd worden dan kun je je straks laten invriezen. Een andere uitvinding uit Zweden is het vriesdrogen van een overledene. Het lichaam wordt tien dagen lang gekoeld tot min 18 graden celsius en vervolgens in stikstof gedompeld. Stikstof zorgt ervoor dat het lichaam in heel kleine deeltjes uiteen valt. Het vriesdrogen is in Nederland trouwens (nog) niet toegestaan.