De rol van de bank bij een overlijden

Overlijden en uw bank

Zolang het niet gebeurt, weet je ook niet hoe het allemaal werkt. Als iemand overlijdt, kom je dan pas wat de gevolgen daarvan zijn, toch? Er worden vele indianenverhalen verteld. Maar hoe gaat het in werkelijkheid? Als iemand sterft, speelt de bank wel een belangrijke rol…

 

De bank grijpt in

Als iemand sterft, wordt de bank van de overledene daarvan verwittigd. En dat gaat heel snel! Wees niet verwonderd als de tegoeden van de overledene ’s anderendaags reeds geblokkeerd zijn. De betreffende bank of banken zijn dat namelijk wettelijk verplicht. Schiet dus niet op de bankbediende aan het loket want die kan er ook niks aan doen: de wet is nu eenmaal de wet. En die zegt dat de banken alle tegoeden van de overledene moeten blokkeren. En met alle tegoeden wordt letterlijk het hele bezit van de dode bedoeld: alle rekeningen, spaarboekjes, effectendossiers en kluis/kluizen. Er is maar één voorwaarde aan deze blokkade verbonden. Een vanzelfsprekende voorwaarde: de bank kan alleen die tegoeden blokkeren die op naam staan van de overledene. De reden achter deze wet? De belangen van de erfgenamen en de successierechten die over het bezit van de dode persoon moeten worden betaald.

Heeft de overledene een kluis?

 
  • Vooral oudere mensen huren een kluis bij hun bank. Bij hun overlijden wordt ook die kluis door de bank (tijdelijk) verzegeld. Nogmaals: als die kluis op naam van de overledene is geregistreerd! Het gevolg: de eventuele erfgenamen kunnen er niet meer in, zelfs niet als ze volmachthouder zijn!
  • Hoe lang duurt deze situatie? De bank moet wachten tot ze de nodige documenten ontvangt van de notaris die de erfenis afhandelt. Deze notaris moet op zijn beurt wachten op een attest van erfopvolging. Dit wordt gratis (althans tot 31/12/2011) afgeleverd door de registratiekantoren. Eens dit document afgeleverd, kan de bank de kluis deblokkeren. Een en ander heeft dus nogal wat voeten in de aarde!

Akte van bekendheid

  • Dit document verklaart of bevestigt dat je erfgenaam bent. Deze akte is verplicht bij een huwelijkscontract, een laatste wilsbeschikking of als de overledene een testament heeft nagelaten. Speciaal geval is een erfgenaam die onbekwaam is (bijvoorbeeld minderjarig) of een erfgenaam die ‘handelingsonbekwaam’ werd verklaard. Echter, voor deze speciale gevallen: richt je tot de notaris. Dit is te ingewikkeld voor dit artikel.
  • Wat kost zo’n akte van bekendheid? Tussen 100 en 200 euro aan notaris- en aktekosten. Tel daarbij de registratierechten ( ongeveer € 25 in 2011) en rechten op geschriften (€ 8) en vanaf 1/1/2012 BTW (20,5%).

Dan ben je er nog niet…

Na de deblokkage moet je uiteraard de sleutel van de kluis nog hebben! En niet te vergeten: de code! De sleutel is wellicht niet het probleem maar wel de code?! Ook daarvoor is een oplossing: de bank schakelt (al of niet tegen betaling?) een slotenmaker in die de kluis opent.

Conclusie

Zoals in de inleiding gezegd: het overkomt je en dan pas kom je er achter hoe het allemaal werkt. Vooral bij het (noem het maar) eerste overlijden. Dit klinkt vreemd maar als pa of ma overlijdt, en zeker als dit plots (van de ene dag op de andere) gebeurt, kom je voor de administratieve rompslomp te staan die dit overlijden veroorzaakt. Daarna komt diezelfde rompslomp weer terug als je tweede ouder overlijdt. Maar ook je eigen kind kan overlijden! Ook dan zit je met de administratieve afhandeling… We kunnen maar één goed advies geven: ga de dag na het overlijden naar de bank van de overledene. Die bank is wel gebonden aan de wet met zijn regels. Daar kan ook de bank niet onderuit maar ze hebben wel dagelijks ervaringen met deze problematiek waar niemand op zit te wachten!

Links

Officiële website

Belastingsite

Schenken voor je doodgaat?