Moderne zorg: wassen zonder water
Wassen zonder water
Ja, u leest het goed: in verpleeghuizen en ziekenhuizen loopt een wasexperiment. Bewoners en patiënten worden wel gewassen maar dan zonder water. De washandjes hebben afgedaan en zijn vervangen door doekjes met speciale lotions. Ik heb deze wasmethode voorgesteld aan mijn moeder van tachtig. Ze is er niet blij mee… Verzorgend wassen in de zorg: een toelichting.
Wassen zonder water om te bezuinigen
- Haar eerste en verontwaardigde reactie was: ‘Nu gaan ze zeker ook nog bezuinigen op water en washandjes? Ik eis een washandje en zeep!’. Niet dat mijn moeder een moeilijk mens is. Ze doet liever geen beroep op de verpleging want ‘ze kan het allemaal nog zelf’. Gelukkig. Maar ze heeft natuurlijk wel een punt: geen gesleur met water en kommen, geen geknoei, geen wasgoed meer, geen (eventuele) strijk enz…
- Naast deze materiële besparing, dus ook financieel, was ze in de veronderstelling dat een dergelijke wasbeurt ook veel sneller gebeurt dus ook tijdsbesparing voor de verzorgenden en verpleging.
Hoe wordt er dan gewassen?
De washandjes zijn dus, wel te verstaan bij bedlegerige mensen, out en worden vervangen door speciaal daartoe ontworpen washandjes. Deze wasdoekjes bevatten een huidverzorgende lotion. Deze nieuwe wasmethode betekent echter niet dat het wekelijkse bad of de wekelijkse douche van de patiënt/bewoner aan de kant wordt geschoven.
Voordelen?
♦ Het begeleidende onderzoek bij dit experiment heeft uitgewezen dat bij ‘bijna droog wassen’ (om het zo maar even te noemen) minder huidirritaties optreden. Ter informatie: de doekjes zijn pH neutraal. Ook is de huid minder droog. Een derde argument: de fysieke belasting voor zowel de patiënt/bewoner als de verzorgende is vele malen kleiner. En ja hoor: de tijdwinst loopt op tot 30% in vergelijking met een ‘traditionele wasbeurt’ met de waskom aan bed. Daar kunnen we ons iets bij voorstellen: wassen met zeep en water, afdrogen en eventueel daarna nog een lotion aanbrengen: dat zijn 3 handelingen die je met deze nieuwe wasmethode vervangt door één.
♦ Kortom niets dan lof: snel, hygiënisch en comfortabeler voor de patiënt maar het doet me toch een beetje denken aan ‘wash and go’!
Absoluut contra?
Voor vele bedlegerige ouderen is het wasmoment een moment van contact! Ze ‘liggen’ te wachten tot de ‘zuster’ (of broeder) binnenkomt om eens een praatje te maken. Ook worden deze paar minuten meestal aangegrepen om te vertellen hoe ze zich voelen of wie er gisteren op bezoek is geweest enz… Een kwartiertje aandacht van iemand. Misschien en wellicht vertellen ze elke dag hetzelfde verhaal, dat kan, maar dat weten ze zelf dan niet (meer). Ze zullen zich moeten aanpassen: ze krijgen nu nog 5 minuten spreekuur toebedeeld!
Conclusie
Dat noemt men dan ‘zorg’ voor de patiënt! Inderdaad: ik denk niet dat er nog verzorgenden/verplegenden zijn die zwemmen in de tijd. Alles wordt gemeten en berekend. Het financiële plaatje is immers belangrijk. En fier dat men is: de besparing per patiënt is maar liefst € 3,71! Met andere woorden: als men dit allemaal reeds heeft berekend, is het overduidelijk dat het een bezuinigingsmaatregel is!
Of ik nu in een ziekenhuis kom of bij mijn moeder in het bejaardentehuis: er zijn vele andere mogelijkheden om te bezuinigen! Beleidsmakers allerhande: om je dood te schamen!