Particuliere thuiszorg
Particuliere Thuiszorg
Als u door ziekte, handicap of ouderdom afhankelijk wordt van anderen, staat u voor veel vragen. Kunt u zelfstandig blijven wonen of moet u naar een verpleeg- of verzorgingshuis? Wie doet het huishouden? Wie helpt u bij het douchen en aankleden? Als u er de voorkeur aan geeft thuis te blijven wonen, dan is de mogelijkheid groot dat u in aanmerking komt voor thuiszorg. In veel gevallen wordt thuiszorg geleverd via ZIN (Zorg in Natura). U bent daarvoor verzekerd via de AWBZ en betaalt een beperkte eigen bijdrage, die afhankelijk is van uw inkomen.
Wilt u meer hulp, extra uren, uitgebreide dienstverlening, 24 uur per dag iemand in de buurt die voor u zorgt dan kan dat ook. U kunt de thuiszorg via de AWBZ aanvullen met particuliere thuiszorg. Of u kiest ervoor bijvoorbeeld voor gebruik te maken van een Persoons Gebonden Budget. Binnen dit budget kunt u zelf de aanbieder van de thuiszorg kiezen en zelf bepalen hoe de zorg wordt ingezet.
Als u een (particuliere) thuiszorgorganisatie inschakelt die AWBZ-zorg biedt, hoeft u alleen een eigen bijdrage aan het CAK te betalen. U hebt dan wél een indicatie nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Als u die niet hebt, moet u de particuliere thuiszorg zelf betalen. Mensen met een persoonsgebonden budget (PGB) die thuiszorg bij een particuliere organisatie zoals Thuiszorg De Lage Landen inkopen, betalen de zorg van hun eigen budget. De eigen bijdrage gaat van het budget af. In de meeste gevallen zijn de gemaakte kosten aftrekbaar van de belastingen.
AWBZ
Via de AWBZ is iedere Nederlander verzekerd voor zorg en ondersteuning bij langdurige ziekte, handicap of ouderdom. Om aanspraak te kunnen maken op deze wet, hebt u een indicatiebesluit nodig van het CIZ. Het zorgkantoor voert de AWBZ namens alle zorgverzekeraars uit.
CIZ
Wilt u thuiszorg ontvangen dan moet eerst worden beoordeeld of u daar volgens de wet recht op hebt. Dat heet indicatiestelling. Het CIZ beoordeelt of u in aanmerking komt voor thuiszorg. Met het indicatiebesluit van het CIZ heeft u recht op AWBZ zorg in de vorm van PGB of zorg in natura.
WMO
Hulp bij het huishouden gaat via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Het CIZ voert de Wmo niet uit, dat doet de gemeente. Elke gemeente stelt hiervoor zelf de voorwaarden vast.
Bij uw gemeente kunt u de Wmo aanvragen. Veel gemeenten hebben een speciaal Wmo-loket voor vragen en advies. Meestal zult u een aanvraagformulier in moeten vullen. Behalve uw naam en adres moet u soms de hoogte van uw inkomen invullen. Dit is nodig om uw eigen bijdrage te kunnen berekenen. Daarnaast moet u invullen of u ook AWBZ-zorg krijgt. Anders betaalt u misschien te veel eigen bijdrage.
PGB
Iemand met een persoonsgebonden budget (PGB) kan zélf thuiszorg inkopen en organiseren. Zo iemand heet dan ‘budgethouder’. De budgethouder sluit met de zorgaanbieders een overeenkomst waarin alle afspraken over de zorg staan.
Wie met een persoonsgebonden budget aan de slag gaat, zoekt zelf de hulpverleners of bureaus uit die hulp bieden. De budgethouder moet met hen afspraken maken over de zorg die ze geven en wat ze uitbetaald krijgen. Die afspraken worden vastgelegd in een zorgovereenkomst die de budgethouder en de zorgverlener ondertekenen. Het zwart uitbetalen van zorgverleners is met een PGB dus niet mogelijk.
Particuliere thuiszorg
U hebt geen recht op geïndiceerde zorg? U wilt alsnog thuiszorg ontvangen? Dat kan. een van de bureaus die u uitstekende kunnen inlcihten en voorlichten is Thuiszorg De Lage Landen. Deze bureaus voor particuliere thuiszorg kunnen u van alle mogelijkheden op de hoogte brengen, zij adviseren wat voor u het beste is en daarnaast begeleiden zij als dat nodig is ook uw aanvraag aan het CIZ of de aanvraag voor een PGB.
Met een goede inzet van de thuiszorg organisatie kunt u opname in verpleeg- of verzorgingshuis uitstellen. U kunt, met hulp, veel langer thuis blijven wonen.