Waarom Zuid-Afrikaanse verpleegkundige naar Nederland

Zuid-Afrikaanse verpleegkundige

Zuid-Afrikaanse studenten die verpleegkunde studeren, of Zuid-Afrikaanse afgestudeerde verpleegkundige, willen graag naar Nederland om te werken. Dit geldt niet alleen voor Zuid-Afrikaanse maar voor meer studenten uit het buitenland. Hieronder zie je een informatie voor de opleiding en waarom ze naar Nederland komen.

De vraag Ben ik welkom? en Heb ik aanvullend onderwijs nodig? is een belangrijke vraag

Iedereen die in Nederland werkt in de zorg, wordt ingeschreven in de BIG-registratie (BIG staat voor, Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Dit is een wettelijke afspraak waarin staat wat de exacte beroepen inhouden, en tot welke handelingen iemand bekwaam en vakkundig is. En wat je met dit diploma wel en niet mag.

De EU heeft landelijke afspraken gemaakt over de geldigheid van het diploma. Wanneer je dus uit een EU land graag in Nederland aan de slag wilt, kan je zo inschrijven voor de BIG-registratie.

Wanneer je met een buitenlands diploma buiten de EU of Zwitserland graag in Nederland aan de slag wilt, kan dat niet zomaar. Er gelden procedures voor om zeker te zijn dat iedereen die werkzaam is in Nederland. Je moet voldoen aan de Nederlandse eisen en regelgeving. Om dit juist te kunnen testen wordt iedereen met een Niet-Nederlands diploma getoetst op vakbekwaamheid. Deze toets heet ook wel Assessment.

Het Assessment is als het ware een toelatingstest om te kijken of de kennis en vaardigheden op gelijke hoogte zijn met de Nederlandse opleidingseisen. Het Assessment bestaat uit 2 toetsdelen.

  1. Een algemeen deel: AKV toets, ook wel algemene kennis en vaardigheden toets. Deze toetst de Nederlandse en Engelse taal. Je moet dus vooraf al inschatten of je Nederlandse taal kennis op dusdanig niveau is om hiervoor te kunnen slagen. Ook ICT-vaardigheden zijn een onderdeel van deze toets.
  1. Een beroepsinhoudelijk deel, BI toets genoemd. Hierbij word vergeleken met een recent afgestudeerde Nederlands opgeleide MBO-verpleegkundige.

De CBGV (commissie buitenlandse gediplomeerden volksgezondheid) bespreekt de uiteindelijke uitslag van de toets en geeft daar advies bij. Er zijn 3 uitslagen mogelijk: - Gelijkwaardig: je kan direct overgaan tot inschrijving in het BIG-register - Nagenoeg gelijkwaardig: er zijn een aantal extra voorwaarden waaraan je moet voldoen voordat je volledig aan de slag kan. Dit kan onder andere inhouden dat je extra training, of vakken krijgt. - Niet gelijkwaardig: het diploma voldoet niet en je zal opnieuw bij een Nederlandse opleidingsinstelling een studie moeten volgen om het Nederlandse diploma te behalen.

Uiteindelijk krijg je een besluit van de minister. Dus uiteindelijk ben je welkom in Nederland voor een baan als je de toelatingstest door komt. Als je niet door de test heen komt heb je aanvullend onderwijs nodig, zodat ze daarna een toekomst in Nederland kunnen opbouwen.

Waarom naar Nederland?

Het grootste punt waarom verpleegkundige uit Zuid – Afrika naar Nederland willen komen is vanwege het salaris. Ze komen ook naar Nederland voor geluk. De verschillen tussen de salarissen uit Nederland en uit Zuid-Afrika zijn erg groot. Nog een ander punt is dat in de arbeidsmarkt in Nederland een groot te kort is aan verpleegkundige. Vandaar dat de ziekenhuizen en andere zorginstellingen staan te springen om de mensen uit het buitenland. Doordat er zulke tekorten zijn hebben de Zuid – Afrikaanse en andere buitenlandse verpleegkundige hier een grote kans dat ze een baan vinden dan in hun eigen land.

Sommige lokale ziekenhuis hebben ook Zuid-Afrikanen in dienst. Zij zullen de Zuid-Afrikanen die twee jaar in Nederland wonen een baan aanbieden. Nederland krijgt hiermee hun verpleegkundige waar een flink tekort aan is en de Zuid-Afrikanen krijgen een buitenlandse ervaring die hen een voorsprong geeft in de slag voor de schaarse arbeidsplaatsen in hun eigen land. Daar willen ze namelijk graag mensen met ervaring. Degene die dus in het buitenland hebben dus meer ervaring en dus een grotere kans om in hun eigenland een baan te krijgen.

Het salaris

Bruto en netto salarissen:

UK België Duitsland Nederland Spanje Finland
Bruto
3833 3241 2859 2725 2473 2544
Netto
2449 1744 1846 1657 1612 1379
N
138 97 925 2380 125 413

(N = aantal verpleegkundigen dat de salarisvragen beantwoordde) In Zuid-Afrika verdient een verpleegkundige volgens het DENOSA (Democratic Nursing Organisation of South Africa) tussen de 8.000 en 12.000 euro per jaar. Erbij denkend dat dit geheel afhangt van wat hun ervaring en scholingsgraad is. Terwijl je in Nederland een verpleegkundige gemiddeld 1657 euro netto per maand verdient. Daarom is dit het grootste punt waarom ze liever naar Nederland willen.

Voor buitenlanders die een baan willen is het dus een goede optie om naar Nederland te komen. In Nederland is veel vraag naar verpleegkundige. Voor het salaris, maar ook voor het geluk. Dit kunnen ze vinden in Nederland. Daarom is Nederland een goede oplossing.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden