Verschil Nederlandse en Zuid-Afrikaanse verpleegkundigen

Verschil Nederland - Zuid-Afrika

Verschil moet er zijn. Hieronder kun je naar de verschillen kijken van Nederland met Zuid-Afrika. Deze informatie komt van een ziekenhuis in Zuid-Afrika. Als er daarna gekeken wordt naar de Zuid Afrikaanse vacature dan zie je dat hier nog wel specifiek gevraagd wordt naar de omgang met patiënten. Maar ook in deze vacature staan de organisatorische vaardigheden bijna voorop.

Het verschil

Het lijkt er op dat zowel in Zuid Afrika als in Nederland het beroep verpleegkundige niet zozeer alleen maar verzorgend is, maar dat er vele andere taken zijn zoals organiseren, overdragen aan andere zorggevers. In Nederland wordt wel meer dan in Zuid Afrika verwacht dat je ook kennis kunt overdragen, zowel aan stagiaires als aan collega’s. Hierin zouden de Zuid Afrikaanse verpleegkundige wellicht in moeten bijscholen.

Zuid Afrikaanse advertentie voor vacature verpleegkundige, ziekenhuis in Cape Town Requirements:

  • Proof of registration with SANC.
  • Well-developed interpersonal and organisational skills.
  • The ability to function effectively under pressure.
  • Good interpersonal relationships with the doctors.
  • Must be able to adjust to different working hours.
  • Assertiveness.

Key Outputs:

  • Quality patient care.
  • Accurate record keeping and stock control.
  • Cliënt satisfaction

Nederlandse advertentie voor vacature verpleegkundigen. Jouw activiteiten:

  • Je maakt deel uit van een multidisciplinair team behandelaars. Binnen dit team heb je niet alleen je eigen zorgtaken en verantwoordelijkheden, maar vervul je ook een belangrijke rol in de coördinatie van zorg van de diverse hulpverleners
  • Je geeft voorlichting, informatie en begeleiding aan patiënten en hun familieleden
  • Je denkt actief en enthousiast mee over de beroepsinhoudelijke en beleidsmatige ontwikkelingen op de zorgeenheid
  • Ook begeleiding van leerlingen, stagiaires en overige cursisten is een onderdeel van je werkzaamheden.

Jouw profiel

  • Je bent in het bezit van een diploma A-verpleegkunde, BBL-4 of HBO-V
  • Je denkt actief en enthousiast mee over beroepsinhoudelijke en beleidsmatige ontwikkelingen binnen de zorgeenheid
  • Je hebt affiniteit met de 3 specialismen

Is het opleidingsniveau hetzelfde (MBO/HBO of Universitair)?

Het opleidingsniveau in Zuid-Afrika is hoog. Het zijn mensen die goed opgeleid worden en daarom ook gemakkelijk een baan in Nederland kunnen krijgen omdat ze al Nederlands spreken en ook nog eens een goede opleiding hebben gehad. De Zuid-Afrikaanse mensen die in Nederland aan de slag willen moet een selectieprocedure doorlopen. Hierbij wordt gekeken naar onder andere de verpleegkundige vaardigheden. Ze moeten een cursus doen van twee maanden in Johannesburg voordat ze naar Nederland komen. Door deze cursus worden ze wegwijs gemaakt in de Nederlandse gezondheidszorg en taal. Aan de informatie die we hebben kunnen vinden kan je er uit opmaken dat het niveau bijna hetzelfde is. De opleiding is natuurlijk anders dan in Nederland wat al eerder uitgelegd is. ( Het verschil qua praktijk en theorie).

Is het noodzakelijk de Nederlandse taal te beheersen?

Het is natuurlijk belangrijk dat mensen die uit het buitenland de Nederlandse taal spreken. Zeker als ze hier komen werken is het belangrijk om goed te kunnen functioneren en te communiceren. In Zuid-Afrika wordt natuurlijk al Nederlands gesproken. Ze gaan de Nederlandse taal in de grondwet opnemen. Het wordt de officiële taal van Nederland. Dat heeft het kabinet vrijdag 3 september 2010 besloten. Het wordt voor alle Nederlanders de gemeenschappelijke taal en de hoofdtaal. Het is dus noodzakelijk dat iedereen ook zeker met de overheid kan communiceren. Het is dus noodzakelijk dat als je in Nederland werkt en woont de Nederlandse taal kan spreken. Dus als buitenlanders wordt nu zeker van hun verwacht dat ze de Nederlandse taal beheersen. Nederland moet Afrikaanstaligen die terug willen komen naar Nederland een voorkeursbehandeling geven en niet over een kam scheren met niet-Europeanen en allochtonen