Dyslexie, hoe herken je een goede zorgverlener
Hoe wordt dyslexie vastgesteld?
Dyslexie, je hoort het steeds vaker dat kinderen dit hebben. Deze kinderen blijven op school achter met lezen, schrijven en spelling. Ouders/verzorgers en ook de leerkrachten willen op een gegeven moment toch de reden hiervan weten. Deze kinderen worden dan getest door een deskundig bureau, wat bevoegd is als dyslexiezorgverlener.
Als de diagnose dyslexie dan is vastgesteld, stelt een deskundige een dyslexieverklaring op. Deze verklaring geeft recht op verschillende faciliteiten in het onderwijs. Leerlingen met dyslexie krijgen altijd langer de tijd bij toetsen en examens. Bij spelling, dictee en werkstukken worden hun taalfouten minder zwaar aangerekend dat bij andere leerlingen.
Het keurmerk voor zorgverlening bij dyslexie
Een opleiding van een paar dagen, maar ook behandeling op school én het gebruiken van niet-bewezen methodes. Er zijn tegenwoordig veel kwakzalversbehandelingen voor dyslexie. Dyslexie is een markt geworden, waar veel instellingen geld aan willen verdienen. Dit gaat ten koste van de dyslectische leerlingen. Vandaar dat er behoefte is ontstaan aan een keurmerk voor dyslexie.
Om de kwaliteit van de zorgverlening voor dyslexie te kunnen garanderen, zijn er twee kwaliteitsbewakers opgericht: het Nationaal Referentiecentrum Dyslexie (NRD) en het Kwaliteitsinstituut Dyslexie (KD). Bij beide organisaties kunnen de zorgverleners zich aansluiten om zo hun professionaliteit te laten zien. Deze organisaties testen of de zorgverlener aan het keurmerk voor dyslexie voldoet. Zorgverleners die niet aan het keurmerk voldoen, komen niet meer voor vergoeding in aanmerking door de zorgverzekeraars.
Waar houd je rekening mee als je hulp zoekt voor dyslexie?
- Hoe lang biedt de zorgverlener al een behandeling voor dyslexie aan? Met andere woorden hebben ze al veel ervaring?
- Is er duidelijkheid over het effect van de behandeling en zijn er dus evaluaties beschikbaar? Zo ja, vraag er dan gerust naar of u deze kunt krijgen.
- Hoeveel behandelingen krijgt uw kind? Wordt er een standaard aantal behandelingen gegeven, dan wordt er geen maatwerk geleverd. Gemiddeld zijn er ongeveer zestig behandelingen nodig, maar meer en minder komt ook voor.
- Wie moet het kind gebeleiden bij het huiswerk? Ouders/verzorgers worden hiervoor vaak aangewezen. Op school is er tegenwoordig weinig tijd meer om dyslectische leerlingen extra te begeleiden i.v.m. een beperkt onderwijsbudget.
- Wordt U kind alleen begeleid of in een groep? De behandeling zou individueel moeten zijn, omdat elk kind andere problemen heeft rondom zijn dyslexie.
Andere hulpmiddelen voor dyslexie
Voor dyslexie zijn er ook nog andere hulpmiddelen. Deze hulpmiddelen maken het lezen en het schrijven voor een dyslectische leerling een stuk eenvoudiger.
Diverse hulpmiddelen zijn:
- Software om extra mee te oefen voor lezen en schrijven, bijv. woordenhaai en remedioom.
- Dyslexiesoftware, zoals: Kurzweil en Sprintplus. Deze bieden ondersteuning op alle probleemgebieden, zoals bij: technisch lezen, begrijpend lezen, spellen, schrijfwerk, structureren en studeren.
- Voorleesapparatuur, zoals de Daisy speler en de Reading pen. De Daisy speler leest complete audioboeken voor. Met de Reading pen kun je moeilijke woorden in een tekst voor laten lezen. Ook kan de Reading pen moeilijke woorden voor je spellen.
Deze hulpmiddelen zijn vaak erg prijzig. Ze worden vaak niet of maar beperkt vergoed door de zorgverzekeraars. Met wat goede tips en trucs kunnen dyslectische leerlingen ook vaak heel goed uit de voeten.