Zo kies je het parfum dat het best bij je past
Inleiding
Met een parfum of een ander aangenaam lichaamsgeurtje als geschenk voor om het even welke gelegenheid val je nooit uit de toon. Parfum maakt nu eenmaal deel uit van je dagelijks lichaamsverzorging en bepaald mee je persoonlijkheid. Parfum kiezen die het best bij je past is dan ook belangrijk. Maar hoe kies je het meest geschikte parfum? In de eerste plaats bepaalt je lichaam en zijn omgeving de keuze van je parfum. Bij die keuze hou je ook rekening met de verschillende geurstadia die een parfum door maakt. Wat doe je bij voorkeur wél en wat niet tijdens je zoektocht naar het meest geschikte parfum?
Hoe reageert je huid
Het kiezen van het meest geschikte parfum is verre van gemakkelijk. De ene keer vind je een bepaald parfum hét van hét, terwijl op andere momenten datzelfde parfum écht tegenvalt. Dit fenomeen heb je ongetwijfeld zelf al wel eens meegemaakt en dat is een normaal verschijnsel. Of een bepaald parfum wel of niet in je smaak valt hangt in belangrijke mate af van je huid. In wisselende omstandigheden reageert je huid immers anders. Geuren passen zich moeiteloos aan aan de persoon die ze draagt. Je huidtype, maar ook je transpiratie en de voeding die je naar binnen werkt spelen daarbij een belangrijke rol.
Omgeving doet geuren veranderen
Uit dit alles blijkt dat een bepaald parfum zich aanpast aan zijn omgeving en dus niet in alle omstandigheden hetzelfde ruikt. Zelfs niet bij dezelfde persoon. Je leefomgeving beïnvloed in sterke mate de geur van je parfum dat door je omgeving en het milieu wordt vervuild en daardoor anders gaat ruiken. Geuren uit je onmiddellijke omgeving maar ook de weersomstandigheden, de temperatuur en de luchtvochtigheid spelen beïnvloeden een parfum. Zelfs de airco in je woning, kantoor of auto heeft een belangrijke invloed op je parfum. Dat is meteen een van de belangrijkste redenen waarom een bepaald parfum thuis anders kan ruiken dan in de parfumerie. Dit zijn factoren waar je best rekening mee houdt bij de uiteindelijke keuze van je parfum.
De geurstadia van een parfum
Bij je keuze van een parfum ga je best niet hals over kop tewerk. Het duurt immers enige tijd voor je de échte geur en het karakter van het parfum kan waarnemen. Parfumeurs geven je niet voor niets de raad minstens een tiental minuten te wachten vooraleer je beslist of het gekozen parfum wel bij je past. De geur van ieder parfum is opgebouwd uit een top, een hart en de basis. Dit zijn de zogezegde noten van een parfum. Zij zijn bepalend voor de geur van je parfum. Hoe uiten zich deze noten wanneer je op zoek bent naar het parfum dat het beste bij je persoonlijkheid past?
- Alcohol: maakt een belangrijk deel uit van parfum. Het is de alcohol die je eerst ruikt en na amper enkele minuten zo weer verdwenen is.
- Vluchtige topnoot: na het vervliegen van de alcohol maak je kennis met de frisse of sterke geur van het parfum. Dan spreek je van de topnoot van het parfum dat al bijna even vlug verdwijnt dan de alcohol.
- Het hart van het parfum: daarna komt de hartnoot van het parfum tot uiting. Dat is het hart van het parfum, dat waar alles om draait. De échte geur van je parfum die gemiddeld zo'n vier uur actief blijft.
- Basis: tot slot blijft nog alleen de basis van je parfum over. Dat is de geur die zich in je kleding nestelt en het karakter van het parfum bepaald.
De structuur van je parfum
De structuur van parfum wordt bepaald door zeven geurfamilies die onderverdeeld worden in zeven categoriën: bloemig (rozen), kruidig (kruidnagel, peper), fruitig (vooral alle citrus geuren), houtachtig (ceder en sandelhout), groen (gras, bladeren, eikenmos, cumarine, kardemom), oriëntaals (kruidige geuren die lang blijven hangen zoals kaneel, vanille en amber) en de frisse geurcombinatie van chypre (een combinatie van bergamot, bloemengeuren, eikenmos en/of patchouli).
Niet alleen je persoonlijke voorkeur maar zeker ook je omgeving bepaald je keuze van een parfum. Bloemenparfums kies je bij voorkeur in de lente, fruitige geurtjes in de zomer.
Extra tips van de parfumeur
- Ruiken: bij je zoektocht naar het meest geschikte parfum ruik je bij voorkeur nooit aan een geopend flesje. Zo maak je immers uitsluitend kennis met de erg vluchtige alcohol en de topnoot van het parfum.
- Huid: test parfum bij voorkeur op je huid. Daar komt het parfum het best tot uiting.
- Wrijven: wrijf parfum nooit open. Daardoor wijzig je de geurnoten.
- Handen en polsen: de binnenkant van handen en polsen zijn de beste plekjes om een nieuw parfum te testen.
- Beste moment: het beste moment om een parfum te testen is tegen sluitingstijd. Op het einde van de dag is je reukvermogen het sterkst.
- Zonder parfum: ben je van plan een nieuw parfum aan te schaffen, gebruik dan zeker geen parfum.
- Test niet teveel: Om de geuren zo goed mogelijk te herkennen test je best nooit meer dan vier parfums.
- Niet mixen: mix nooit verschillende parfums, combineer ze.
- Parfum aanbrengen: doe je best op die plaatsen waar je bloedvaten het meest aan de huidoppervlakte komen. Geur verspreidt zich immers onder invloed van warmte. De beste plaatsen om parfum te testen zijn ter hoogte van je slapen, je polsen, hals, nek, oorlelletjes, onder en tussen je borsten, tussen je ellebogen, in je knieholten en aan je enkels. Hoe warmer je huid, hoe intenser de geur en hoe langer je parfum 'actief' blijft.
- Wanneer parfumeren: bij voorkeur onmiddellijk na je bad of douche. Doordat je poriën dan maximaal geopend zijn is je huid in staat het parfum maximaal op te nemen.
Conclusie
Ieder parfum is iets uniek en geeft je extra persoonlijkheid. Een duur parfum is niet noodzakelijk een goed parfum. Neem je tijd voor het kiezen van een parfum, een slecht gekozen parfum dat niet bij jou past doet immers veel meer kwaad dan goed.