Hoe houden we onze huid jong en soepel

Inleiding

Hoe houden we onze huid jong én soepel? Bestaan er dan toch wondermiddeltjes om de eerste ouderdomsrimpels en kraaienpootjes te vlug af te zijn? Kunnen  we onze huid extra verwennen door onze dagelijkse voeding aan te passen?

Genetisch aspect

Uit de resultaten van een recent grootschalig en internationaal onderzoek, blijkt overduidelijk dat we inderdaad zélf iets kunnen doen om onze huid zo lang mogelijk jong, gaaf én soepel te houden. Door gezond, gevarieerd én evenwichtig te eten, gaan we ons zéker beter in  ons vel voelen en gaan we er beslist ook jonger uitzien. De eeuwige jeugd bestaat echter niet en is zeker nog niet voor morgen. Onze voeding is immers lang niet het enige dat invloed heeft op de kwaliteit van onze opperhuid. Zo is er de samenstelling van onze huid zélf en die is voor iedereen verschillend. Maar er is uiteraard ook het genetische aspect. Dit zorgt er voor dat de ene persoon over een beter verdedigingsmechanisme beschikt tegen verouderingsverschijnselen dan een ander. Bij het ouder worden speelt de dehydratatie van onze huid eveneens een erg belangrijke rol. En dat is lang niet alles want men moet hierbij uiteraard ook terdege rekening houden met de vaststelling dat onze huid hoe dan ook veroudert omdat ze met het ouder worden haar vermogen om zich regelmatig te vernieuwen verliest.

Voedingsgewoonten vergeleken

Met deze jongste, internationale studie vergeleken de wetenschappers  de verschillende voedingsgewoonten van ruim tweeduizend zeventigplussers uit  Azië, Australië en Europa. Deze resultaten werden op hun beurt vergeleken met de graad van huidveroudering. Hieruit bleek overduidelijk de invloed van ons dagelijks voedingspatroon  op de kwaliteit van onze opperhuid.

Probleem van vrije radicalen

De vrije radicalen liggen ongetwijfeld aan de basis van het verouderingsproces van onze huid.  Dit zijn bijzonder agressieve moleculen die overal in ons lichaam aanwezig zijn. Deze vrije radicalen zijn in staat onze lichaamscellen ernstig te beschadigen en, in het ergste geval, zelfs totaal te vernietigen. En dit is nu uitgerekend dé hoofdoorzaak van het ouder worden, ook van onze huid.

Wanneer ons lichaam teveel van deze uiterst schadelijke vrije radicalen aanmaakt, spreken we in vaktermen van oxydenterende stress. Dit proces voltrekt zich onder invloed van het gebruik van tabak en alcohol en onder invloed van  verschillende stressfactoren, van langdurige blootstelling aan de (schadelijke) zonnestralen en door luchtverontreiniging waarmee we dgelijks worden geconfronteerd.

Anti-oxydanten erg belangrijk

In dit kader zijn de anti-oxydanten erg belangrijke wapens in de strijd tegen deze vrije radicalen. Ons lichaam haalt deze anti-oxydanten uit onze dagelijkse voeding. Deze belangrijke stoffen verdedigen ons lichaam tegen het oxyderen van onze gezonde lichaamscellen. Ze neutraliseren de agressieve vrije radicalen en helpen ons eveneens in de strijd tegen het verouderingsproces van onze huid. Deze antioxydanten werken uitsluitend preventief tegen het ouder worden van ons lichaam en de daarmee samenhangende ouderdomskwalen. Schade aan onze cellen herstellen is, ook met deze anti-oxydanten, onmogelijk.

Rood vlees, charcuterrie en suikers te mijden

Wie er graag zo lang mogelijk jong wil blijven uitzien en dus ook het jeugdige karakter van zijn huid zo lang mogelijk in stand wil houden, doet er goed aan rood vlees, charcuterie, suikers, frisdranken, aardappelen en volle merkproducten te mijden. Op basis van de voeding die door de mensen met het minste aantal rimpels werd gegeten, besloten de wetenschappers dat verse (rauwe) groenten en fruit centraal moeten staan in ons dagdagelijkse voedingspatroon. Peulvruchten, vis, olijfolie, mono-en poly onverzadigde vetten, eieren, yoghurt, noten olijven en thee zijn sterk aan te bevelen. Al deze voedingsstoffen zijn rijk aan vitaminen A, C en E en/of bevatten mono-en polyonverzadigde vetten, calcium, kalium, fosfor, magnesium , ijzer en zink.

Volgens de wetenschappers is het de hoogste tijd dat we onze voedingsgewoonten drastisch aanpassen. Een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon is ons sterkste wapen tegen het verouderinsproces. Voedingssupplementen mogen we bij dit alles zeker niet verwaarlozen en kunnen in dit kader erg nuttig zijn.

Voedingsstoffen rijk aan anti-oxydanten

Voedingsstoffen die rijk zijn aan vitamine A zijn oa (orgaan)vlees, vis, volle melk, boter, kaas en levertraan. Provitamine A vindt men uitgebreid in wortelen, abrikozen, mango, broccoli, spinazie, zoete aardappelen, pompoen en in peterselie. Citrusvruchten, aardbeien, cassis, paprika, peterselie, zurkel, broccoli en groene kool zijn dan weer rijk aan vitamine C en hazelnoten, venkel, kiwi ,peterselie, advocado, mango en groene kool zijn belangrijke leveranciers van vitamine E. Lycopeen treffen we aan in tomaten , in watermeloon en en roze pompelmoezen. Luteïne vinden we op zijn beurt terug in  groenten met een donker groen blad en in eigeel.

Vlees, orgaanvlees, vis-schelp-en schaaldieren, granen, paddenstoelen, tomaten en sommige noten zijn rijk aan selenium, flavonaïden treffen we dan weer aan in groenten en fruit, wijn, thee en in chocolade, mono-onverzadigde vetten in noten, amandelen, vis, vlees, advocado, olijfolie, koolzaadolie en in arachideolie en poly-onverzadigde vetten tot slot in noten, koolzaad, mais, lijnzaad, sesamzaad, in soja, zonnebloemolie en in bernagie.

Stoppen met roken

Is men bereid zijn voedingspatroon drastisch aan te passen om veroudering tegen te gaan, dan is het meteen ook de allerhoogste tijd om definitief te stoppen met roken. Roken heeft immers een nadelige invloed op de veroudering van onze huid maar dat geldt even zeer voor het drinken van alcohol en het gebruik van drugs. Het is reeds eerder bewezen dat de huid van zowel rokers als die van alcoholgebruikers sneller veroudert dan van diegenen die niet roken of geen alcohol gebruiken.